Nova Godina na Sejšelima


Ovo je bilo naše prvo iskustvo s otokom Mahe, Sejšeli, a putovali smo u periodu od 29.12.2019 do 11.01.2020

Tekst i video: Matko Ruzic

Vrijeme putovanja

Putovali smo 29.12.2019, a vratili se 11.01.2020.

Zrakoplov i put ZAG-DOH-SEZ

Mi smo odabrali Qatar Airways iz Zagreba preko Dohe za Sejšele. Let je trajao otprilike 2 puta po 6 sati, a ono što nismo prije znali i što nas je malo iznenadilo je to da se usred leta od Dohe prema Sejšelima cijeli avion spreja s posebni sprejom „aerosolizirani insekticid“. Navodno navedeno ne utječe loše na ljude, ali ima specifičan miris i avion se lagano zamagli.

Apartman ili hotel?

Mi smo odabrali apartman filtrirajući prema ocjenama jer nam se razlika u cijeni između apartmana i hotela u vrijeme rezervacije (6 mj. prije puta) činila jako velika, puno veća nego na nekim drugim otocima, barem prema našem iskustvu.

Rent-a-car ili javni prijevoz?

Odabir je bio rent-a-car, što se za nas pokazalo vrlo dobrom odlukom zbog doze fleksibilnost koje ovaj način prijevoza pruža kada se putuje s djetetom. Rent-a-car se može dogovoriti izravno s vlasnicima apartmana, a predlažemo da se to učiniti što prije, odmah nakon rezervacije apartmana. Na Sejšelima  je u prosincu i siječnju nestašica rent-a-car-a zbog top sezone, pa samim time i cijene rastu. Cijena je na ovaj način oko 40tak EUR po danu, što se plaća u gotovini (eurima). Budite oprezni, jer su nama pokušali podići cijenu pa smo morali dokazati/pokazati koju smo dogovorili.

Euro, Sejšelski rupiji ili kreditne kartice?

Prije putovanja smo dosta vremena potrošili istraživajući koji je način plaćanja na Sejšelima najprihvatljiviji, ali na kraju je to izgledalo ovako:

  • Rent-a-car – gotovina, Euro;
  • Apartman – kreditna kartica domaće HR banke
  • Namirnice – Sejšelski rupiji ili precharge Mastercard Revolut kartica koja je i na ovom portalu bila objavljena kao jedan od vrlo dobrih izbora.

Novac Euro smo promijenili u Sejšelske rupije u mjenjačnici na samom aerodromu (Mahe) jer je taj tečaj prema našem iskustvu bio bolji od korištenja kreditnih kartica.

Namirnice i gdje kupovati?

Na glavnom otoku Maheu postoje samo dva veća dućana, ali u konačnici se to pokazalo skupljom ili gotovo identičnom varijantom u usporedbi s malim lokalnim dućanima koji se nalaze svakih par 100m. Npr, na otoku Eden, u većem dućanu Spar, kila paradajza ili krumpira je do 10 puta skuplja nego kod nas u Hrvatskoj, ali ako se kupuje na malim lokalnim tržnicama uz cestu, onda je ta cijena puno povoljnija, ovisno o tome koliko ste uspješni u pregovaranju. 

Imajte na umu da se ovdje namirnice svugdje prodaju u dosta ograničenim količinama, tako da smo u jednom dućanu kupovali vodu, u drugom kruh, i tako redom. Alkohol je u pravilu svugdje dosta skup.

Sigurnost

Sejšeli se hvale s 0% kriminala, ali ipak imajte na umu da ne ostavljate stvari bez nadzora. Policajci su vrlo ugodni i prema našem iskustvu upozoravaju turiste da osobne stvari ne ostavljaju po plaži.

Vrijeme

Iako je sezona kiše, vrlo je toplo (temperatura se stalno kretala između 27-29 stupnjeva bez obzira na noć-dan), temperatura oceana je bila iznenađujućih 28-29 stupnjeva, a kiša pada većinom po noći ili u samo jutro, a popodneva su uglavnom bila suha.

Zaključak

Iako smo o njemu čitali samo pozitivno, Mahe je otok u koji se nismo zaljubili na prvi pogled.

Lokalno stanovništvo i opća kultura su u potpunoj suprotnosti od onoga na što smo mi navikli jer:

  • Lokalno stanovništvo izgleda kao da dosta ljenčari, ali pivica je često u ruci ispred nekog od dućana. Vlasnik jednog od apartmana nam se požalio kako ne može naći lokalnu radnu snagu koja hoće raditi. Zbog toga dovode Indijce. Indijci su bili i naši domaćini, iako je pravi vlasnik iz Kanade.
  • Lokalno stanovništvo voli boraviti na plažama (doduše bilo je to vrijeme oko nove godine) pa se ponekad čini kao da te 50tak ljudi odmjerava u isto vrijeme. Kasnije shvatite da je to normalno i da nitko od njih nema neke zle namjere. Iako smo im mi zanimljivi, navikli su oni na turiste.
  • Gušteri ulaze u apartmane, a malih buba svuda po apartmanima iako su ti isti apartmani jedni od najbolje ocijenjenih. Bili smo i često izgriženi po noći, a lokalni domaćini nisu baš previše brinuli oko toga. Više-manje su samo odmahnuli rukom kao da je to normalno. Sami smo morali kupiti i koristiti sredstva protiv različitih day-night-bugsa.
  • Na cesti su svi dosta slobodni, a na prvu nas je iznenadilo da se voze na pick-up-ovima nevezeni ili čak stojeći i u jednom slučaju gluparajući se.

Moglo bi se još par stvari navesti, ali sve gore navedeno se stabiliziralo nakon par dana provedenih na Sejšelima iz čiste činjenice da smo se snašli i prihvatili stvari takve kakvima jesu, a onda smo se zaista prepustili i počeli uživati u svim prirodnim ljepotama ovoga otoka. To je ono što Sejšeli u konačnici i jesu: predivne kilometarske plaže, malo ljudi, čista i netaknuta priroda i nezaboravno relaksacijsko i meditacijsko iskustvo.

za sve ostalo, pogledajte naš youtube filmić