Stari Rakalj i staza Stjepana Hausera


Rakalj sam inače posjetio prvi puta 2017 godine (Mutvoran-Krnica-Rakalj) dok još nije bilo uređene šetnice/staze uz more pa sam sada uhvatio priliku zbog lijepog sunčanog još ljetnoga dana za ponovnu posjetu tako da neke fotografije i nisam htio ponavljati.

Tekst i foto: Borna Ćuk – poistri.eu

Staza Stjepana Hausera ili staza Hauser započinje od restorana sveti Mikula (rt. sveti Mikula) ispod Starog Raklja dalje do uvala plaža (Luka), uvala Kamenjak, Uvala Drinak, te završava kod uvala plaža (Kalavojna) ukupno oko 10-km u oba smjera. Stari grad Rakalj su zapravo ruševine uz koje je smještena kapelica Sv.Agneze. Tu je odmah i vidikovac s kojeg se proteže prekrasan pogled na uvalu Luka te suprotni veliki rt koji započinje od Koromačno i otok Cres u daljini. Vrlo je lijepo biti ovdje sa zalaskom sunca! 

Staza Stjepana Hausera je službeno otvorena 6.kolovoza 2017. godine. Osim za šetače ova staza pogodna je i za bicikliste, možda je na nekim dijelovima zahtjevnija no iskusnim biciklistima to neće smetati.

Po ovoj stazi se možete bezbrižno prošetati bez stresa jer nema automobila, apartmana, nekih cesta osim šumskih prilaznih, ovdje se nalaze jako lijepe pitome skrivene plaže gdje možete uživati bez mnoštvo kupaća jer do plaža možete samo doći šetnicom ili barkom, samo je kamenita staza, makija, hrast crnika, predivne tirkizne uvalice idealno za napuniti baterije. Do ove staze doći ćete vrlo jednostavno. Automobilom se iz centra mjesta spustite do svjetionika Sveti Nikola i tamošnje lučice u koji se nalazi nekoliko kuća i odmah do restorana sveti Mikula nalazi se velika tabela tako da ne može pogriješiti. 

U uvali Luka ima i jedna zanimljivost zbog koje smo ovaj put najviše došli je olupina jednog starog broda za koje nemamo podatke o nazivu i od kada se ovaj brod nalazi ovdje koji ju samom plićaku pa je pola u vodi a ostatak služi za fotografiranje. 

Staza je puna prekrasnih prizora, ali je nisam prešao u punoj dužini već negdje polovicu pa sam  tako uz neku sreću i sreo samog slavnog violončelista Stjepana Hausera sa svojim psićem po kojemu je staza dobila ime i živi ovdje u Raklju, te ovdje šetnjom po stazi skuplja inspiraciju za svoju glazbu i koncerte!

Uvala Kalavojna do koje se može doći i autom i to smo obišli naknadno

Inače u Raklju osim Starog Raklja gdje su ruševine Starog Raklja nalazi se i mala crkva Sv. Agneze iz 1495 i prekrasan vidikovac. Mjesto Rakalj je zanimljiv i atraktivan mnogima zbog kulturno-povijesnih znamenitosti (tu je župna crkva barokne gradnje iz 18.st., ruševine kaštela Rakalj) i etnografske zbirke uređene u rodnoj kući znanstvenika i književnika Mije Mirkovića (Mate Balote), Arheološki lokalitet sv. Teodor, lončarske peći na više adresa.

Fotogalerija: