Mikonos-Grčka kozmopolitska oaza


Iako je Dalaj Lama mudro rekao:“Jedom godišnje idi negdje gdje nikad ranije nisi bio“, na jednoj sasvim slučajnoj kavi dogovor je pao na put za Mikonos. Na Mikonosu sam bila već dva puta, ali vrijedi ponoviti gradivo, zar ne?

Naslovna foto – Evan Roussos

O Mikonosu

Mikonos je dio otočne skupine Cikladi u Egejskom moru, površine 105,2 km 2 ( otprilike kao naš Mljet). Dobio je ime po najstarijem sinu Boga Apolona, što i ne čudi činjenica da otokom šetaju njegovi zgodni nasljednici. Mikonos ima dva veća grada: Mikonos ili kako ga domaći stanovnici zovu Chora ( u prijevodu grad) smješten na obali i Ano Mera, mjesto smješteno na brdovitom dijelu otoka. Otok broji oko 9.300 stanovnika. Prije nego sletite na Mikonos, pomaknite svoje satove za jedan sat unaprijed, prema istočnoeuropskom vremenu. Pored predivnog plavog mora i rajskih plaža, izdvaja se jednostavan arhitektonski stil kuća, u kojem preladava vizura bijele boje sa plavim prozorima tvz. kikladska arhitektura. Kuće su napravljene od prirodnog kamena, uglavnom kockastog oblika sa malim prozorima kako bi se zimi zaštitili od vremenskih neprilika a ljeti od vrućine.

Što vidjeti na Mikonosu

Iako danas slovi kao kozmopolitski otok, prepun zabave, blještavila i glamura, Mikonos je puno više od toga. Bogata povijest datira još iz XI stoljeća pr. Kr.Ukoliko želite biti u centru zbivanja onda svakako trebate odsjesti u  Chori. Iako su ostali djelovi otoka jednako  primamljivi za vidjeti. Rentanje automobila odličan je način za istražiti otok, tim više što na otoku ne postoji niti jedan semafor. Da 1961. godine  modna ikona Jackie Kennedy Onassis nije posjetila Mikonos, oduševila se njime te bila redovit gost, pitanje je da li bi ovaj mali otok u Cikladima ikada postao ovako popularan kao što je to danas.

Ukoliko ste ranoranioc kao ja, jutra na Mikonosu započnite šetnjom kroz uske kamene uličice. Dozvolite sebi da se izgubite u istom a različitom. Miris bungevilija dopire sa svakog balkona te pomješan sa mirisom Egejskog mora daje posebu čar ovom grčkom otoku. I tada doživite Mikonos u njegovom punom sjaju. Jutarnju kavicu popite u Staroj luci.

Old port ( stara luka)

Stara luka smještena je u zaljevu, okružena tradicionalnim bijelim kućama. Veliki, zakrivljeni lukobran pruža dodatnu zaštitu od jakih mediteranskih vjetrova. Šetnjom starom lukom, očarat će vas njezina jedinstvena ljepota i ambijent. Živopisne boje zidova, duboko plavetnilo mora i jarko bijela jedra brodica stvaraju impresivnu paletu ljepote. Kafići i restorani,te mnogi prodavači koji prodaju suvenire, odjeću i lokalnu ručno rađenu robu rade do kasno u noć. Ujutro je jako živo u ovom dijelu Mikonosa; domaći žitelji piju kavu, dolaze na pijacu, komentiraju stanje u državi i sportu. Pažnju su mi privukli razni predmeti koji se prodaju na svakom koraku (narukvice, šalice, majice…) a na kojima je naslikano plavo oko. Simbol plavog oka, kako su mi rekli domaćini,predstavlja amajliju koju nosite sa sobom kako bi se zaštitili od svih zala.

Panagia Paraportiani 

 Nakon kave krenite prema crkvi Panagia Paraportiani  koja datira iz 1425.godine. Od svih crkava na Mikonosu, ova je najimpresivnija. Crkva se ustvari sastoji od pet manjih spojenih crkava. Oličena je u bijelo i liči na ledeni brijeg koji se izdiže usred plavetnila mora i neba. Na Mikonosu postoji nekoliko stotina manjih crkvi, koje su uglanom otvorene navecer te možete ući i razgledati. Smatra se da uglavnom svaka obitelj na Mikonosu ima svoju crkvu, koju su nekada davno izgradili pomorci kao zavjet da će se vratiti svojim obitejima živi i zdravi. U blizini Crkve nastavlja se predio Mikonosa koji se zove Mala Venecija.

Mala Venecija

Nekoć je Mikonos bio važna stanica bogatim talijanskim trgovcima na putu iz ili prema Italiji, te su na obali Egejskog mora u 16 st. Izgradili kamene kuće raznobojnih pročelja i drvenih balkona, o koje udaraju valovi. Mala Venecija zasigurno je najbajkovitiji dio Mikonosa ali i navodno jedna od najfotografiranijih četvrti u Europi. U jednom od barova dočekajte zalazak sunca, koji je zaista nestvaran.

Vjetrenjače

U blizini Male Venecije popnite se na brdo na kojem se nalaze vjetrenjače iz 16 st. Vjetrenjače danas više nisu u funkciji ali su zato odlična kulisa za fotografiranje. Na ovom dijelu otoka često puše mirni sjeverni  vjetar nazivom Meltemi.

Arheološki muzej

Arheološki muzej nalazi se u Chori. Poznat je po velikoj kolekciji vaza, nakita, keramike te mramornih skulptura.

Pelikan Petros

Nemojte se iznenaditi ukoliko šetnjom Mikonosom susretnete pelikana Petrosa, maskotu ovog otoka.Naime 1958. godine ranjenog pelikana našao je lokalni ribar u blizini obale Mikonosa. Nakon što se oporavio, ostao je na otoku te postao omiljen među domaćim žiteljima, sve dok tragično nije uginuo. 1986 godine  Jackie Kenedy Onassis donirala je pelikana Mikonosu, a nekoliko pelikana samo je našlo svoj dom na otoku. Danas pelikani slobodno šetaju otokom i predstavljaju pravu turističku atrakciju.

Plaže na Mikonosu

Popodnevna na Mikonosu najbolje je iskorisatiti odlaskom na neku od plaža, a Mikonos zaista obiluje predivnim plažama i čistim kristalnim morem. Ornos, Paradiso, Super paradiso, Psaros, Paraga samo su neke od plaža na Mikonosu. Na svakoj plaži smjesten je barem jedan beach club, koji svojim gostima nudi zabavu od jutra do večeri. Međutim ostoje i manje pozante a jednako lijepe plaže za one koji nisu ljubitelji partijanja.

„Scorpio“, „Nammos“, „Jackie O“, „St Anna“ samo su neki od popularnih beach clubova gdje ćete uz bok sjediti nekom poznatom glumcu ili sportašu.

Kako pada noć, tako se i grad Mikonos pretvara u mjesto zabave. Sve se seli upravo u uske uličice ovog grada. U restoranima i tavernama traži se stol više. Preporučam probati giros, souvlaki, pohani sir,a za desert baklavu.

Nonšalantnost koja vlada ovim otokom bez obzira na blještavilo i glamur svjetskog jet set-a, daje otoku autentičnost koju još uvijek nije izgubio.

Autor:Josipa Rudić