Malta – Mala država sa bogatom poviješću


Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bila u mogućnosti da se kao inače pripremim i onako “štreberski” pripremim o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo sletjeli na otok. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2.  by Lejla Brčaninović

 

U svibnju, kada se kod nas sunce još uvijek predomišljalo da li će zasjati u punoj snazi, na otoku nas je dočekalo prijatnih 25 stupnjeva. Klima je idealna na Malti. Rijetko pada kiša, a u zimskom periodu bude negdje oko 10 do 15 stupnjeva. Iako nije bilo pretoplo, izgorjeli smo nakon nekoliko sati šetnje po otoku jer su UV zrake veoma jake i zaštita kremom je obavezna.

Malta-putovanje

Malta-znamenitosti

Otok je veoma prijatan i topao ne samo zbog lijepog vremena, nego iz zbog bijelo-žutih nijansi u kojima su skoro sve građevine.

Malta ima vrlo bogatu povijest i zbog svoje strateške pozicije ovom zemljom vladale su mnoge “sile” koje su sve ostavile trag u bogatoj kulturi. I upravo to daje draž ovoj državi. Osjeća se utjecaj i bliskost Italije, na Englesku podsjeća vožnja lijevom stranom, te što je pored malteškog službeni jezik i engleski, a arapski utjecaj je veoma vidljiv u arhitekturi. Mediteran se naročito osjeća u kuhinji i dosta se jede riba, te piju malteška ili talijanska vina. Kombinacija svih kultura i karakteristika osvajača kroz godine, daje lokalcima posebnu draž.

Malta-priroda

Malta – Otok kao raj na zemlji

Malta ima oko 400.000 stanovnika, besplatno i veoma dobro zdravstvo, država daje stimulaciju za sve one koji studiraju, nema prosjaka na ulicama, socijalna pomoć je oko 600 eura i nema mnogo kriminala.

Uz sve to imaju idealnu klimu, more koje se na suncu presijava u zeleno plavim nijansama, razvijen turizam, predivnu arhitekturu i mnogobrojne spomenike.

Djeluje kao raj na zemlji. 

Malta-more

Malta-plaze

Ako ne budete imali previše vremena za istraživanje otoka preporučujem da odvojite nekoliko sati i krenete u obilazak Malte sa turističkim autobusima. Na mnogim lokacijama su polasci i uz audio vodiča saznat ćete dosta zanimljivosti i obići većinu značajnih lokacija. Uz tu kartu dobijate i besplatan obilazak luka, tako da u vožnji s brodom koja traje oko sat vremena možete vidjeti i najznačajnija pristaništa ovog otoka. I od ovog vodiča možete saznati mnogo zanimljivih informacija kao što je podatak da na Malti imaju 365 crkvi.

Malta-crkva

Malta-luka

Glavni grad Valletta je ujedno i administrativni centar. Vikendom je ovaj dio prilično miran jer su sve trgovine zatvorene, a i restorani i ulice praznije nego radnim danima. Preporučujem obilazak radnim danima ako želite vidjeti centar u pravom sjaju.

Turistički dio sa mnogo restorana, hotela i barova je St. Julian. Malta nudi lud noćni provod koji privlači mnogobrojne posjetioce koji dolaze preko vikenda da bi se proveli na ovom otoku naročito za momačko i djevojačko večer.

Malta-gradjevine

Naravno smo i ovaj put bili u potrazi za ukusnim specijalitetima. Ako posjetite Maltu i volite slatkiše onda morate probati slatko savršenstvo Cinnabon. Poželjet ćete da se možete svaki dan vratiti po taj ukusni specijalitet.

Ako budete u potrazi za doručkom probajte engleski doručak u restoranu Bocconcino, gdje će vas dočekati izuzetno ljubazan i energičan konobar obučen u nogometni dres i oduševljen zemljama bivše Jugoslavije.

Malta-Cinnabon

Kolac-od-zelenog-caja

Na Malti smo pronašli i neobičan sushi restran Gochi sa opuštajućom atmosferom, odličnom muzikom i ukusnim sushijem. Preporučujem kolač od zelenog čaja.

Inače su nam rekli da su malteški specijaliteti tuna, hobotnica, malteški zec i pikantne kobasice.

Kratko ali sadržajno iskustvo 

Sa našeg dvodnevnog boravka na Malti vratili smo se puni utisaka i oduševljeni toplinom ljudi i otoka. Fascinantno je kroz šta je taj dio zemlje sve prošao u prošlosti i zadivljujuće kako je kombinacija svih tih uticaja napravila tako markantnu državu i ponosne i prijatne građane. Malta nije previše osjetila ekonomsku krizu. To se vidi i po tome da se tamo u svakom uglu nešto novo gradi, što je dobro jer se sve razvija ali i malo tužno jer zbog manjka prostora vidjet ćete jednu pored druge predivnu zgradu staru mnogo godina i novogradnju.

Malta-Valletta

Malta-putovanje-snova

Čini mi se da bi Malta bila zanimljiva i za duži godišnji odmor jer nudi lijepe plaže, divno more, mnoge znamenitosti koje se mogu obilaziti, ukusnu hranu i dobar noćni život.

Divno kratko ali sadržajno i zanimljivo iskustvo.

 by Lejla Brčaninović