Stazama Malteških vitezova


Još iz aviona ćete imati priliku da sagledate celu Maltu, arhipelag čudesne lepote koji se nalazi usred najbitnijeg mora u istoriji civilizacije. Očaraće vas zlatno žuta obala i duboko plavo more kao njen kontrast. Skrivene uvale, predivne plaže, litice sa kojih se pružaju pogledi na pučinu koji zaustavljaju dah i bogato istorijsko nasleđe samo su mali deo onoga što vas čeka na ovom malom ostrvu koje je beskrajno veliko u onome što pruža.

Napisao: Predrag Isajlov – Srbija

Malo gde na svetu ćete imati priliku da na ovako malom prostoru pronađete toliko toga neobičnog i drugačijeg. Šarmiraće vas šarolika arhitektura različitih stilova, marina glavnog grada Valete, impresivne zidine i bedemi grada, katedrala Svetog Jovana, Palate Malteških vitezova, drugo najstarije aktivno pozorište u Evropi, kao i veliki broj crkava i tvrdjava.

Pored bogatstva istorijskih znamenitosti, ako želite da uživate u suncu i pesku, na Malti toga imate na pretek, a voda je topla sve do novembra. Golden bay, Paradise bay, Mellieha beach, The Blue Lagoon su samo neke od fantastičnih plaža koje morate posetiti ukoliko svoj odmor planirate na ovom malom ostrvskom raju! A za one koji su u potrazi za dobrim provodom, e tek oni su na pravom mestu, samo treba da posete Paceville i biće im jasno zašto ovo pišem.

Moj prvi dolazak na Maltu bio je 2016. godine. Nekako se sve to desilo slučajno. Nakon povratka iz Amerike gde sam proveo godinu dana bio sam čvrsto rešen da idem u Emirate gde sam aplicirao za Cabin Crew u kompaniji Etihad u Abu Dhabiju. Otišao sam na intervju u Beograd pun samopouzdanja ubedjen da dobijam posao i uskoro pakujem kofere, medjutim stvari nisu ispale onako kako sam očekivao i odjednom sam se zatekao u situaciji da ne znam šta ću dalje. Tako sam po povratku u Vršac na putu do Dunav stanice počeo da razmišljam šta da radim, leto se bliži, a nisam želeo da ga provedem kući. Dva drugara su pre dve nedelje otišla na Maltu, nezadovoljni svojim poslom i opštom situacijom u zemlji krenuli su u potragu za boljom prilikom. I tako sam došao na ideju da odem i ja tamo. Šta ja uopšte znam o toj zemlji osim da je malena ostrvska država usred Mediterana?

Zapravo ne znam ništa više od toga, ali zvuči kao još jedna dobra avantura. U vozu iz Beograda za Vršac sreo sam drugaricu iz srednje škole i ispričao kako se neslavno završio moj interviju i kako su mi iznenada na pamet pale neke nove ideje na šta je ona oduševljeno odgovorila: “To ti je strava! Moj brat je tamo i super mu je!” Ispričala mi je kako njen mladji brat već duže vreme živi I radi na Malti I izuzetno je zadovoljan što me je navelo da pomislim da moja nova ideje možda I nije toliko loša. Po povratku kući odmah sam pozvao drugare koji su već bili tamo I pitao da li imaju jedno slobodno mesto u stanu na šta su potvrdno odgovorili! Odmah nakon toga sam rezervisao kartu I javio im da dolazim za sedam dana I da mi čuvaju mesto. I tako je moj dan počeo u odelu na interviju za odlazak u Emirate, a završio se potpuno neočekivanom kupovinom karte u jednom pravcu za Maltu. A šta ću raditi na Malti? Ko je o tome mislio, naći ću nešto kad dodjem tamo, treba se prvo spakovati.  

Malta je izuzetno dobro povezana sa ostatkom Evrope ali I sa zemljama Balkana I okoline. Možete naći jeftine letove kompanijom Wizz Air iz Beograda, Budimpešte, Skoplja, Sofije, Beča ili kompanijom Ryanair iz Budimpešte ili Venecije. Smeštaj tokom sezone može biti skup I teško ga je naći tako da put treba planirati na vreme. Najbolje je potražiti smeštaj u okolini Valete, Slieme I Saint Julian-a zbog blizine najvažnijih atrakcija I dobre povezanosti autobusima sa ostatkom ostrva. Iz ličnog iskustva bih savetovao putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu deo Evropske unije da prilikom sletanja imaju kopiju povratne karte I rezervacije hotela ili adresu mesta prebivanja kako ne bi imali poteškoća prilikom ulaska u zemlju.

Malta je malena ostrvska država u južnoj Evropi u Sredozemnom moru koju čine tri ostrva, Malta, Gozo i Komino. Jedna je od najmanjih, ali najgušće naseljenih država na svetu. Obuhvata prostor od 316 km2 na kome živi po popisu iz 2017. godine 416.338 stanovnika. Glavni grad je Valeta koji je najmanji glavni grad Evropske Unije čiji je Malta član od 2004. godine. Malta svoje ime duguje feničanskoj reči Maleth što znači mesto skrivanja. Ovo ostrvo naseljeno je još oko 5900 godina pre nove ere, a naseljavali su je Feničani, Grci, Rimljani, Arapi, Turci, Francuzi i Britanci.

Važan strateški položaj uticao je da sve ove velike sile baš ovde stvore svoju pomorsku bazu, a samim tim su ostavili i veliki deo svoje kulture. Zato je danas identitet Malte teško definisati. Za sebe vole da kažu da su Mediteranci, a govore nekom čudnom verzijom arapskog i italijanskog jezika. Nezaobilazno je i Britansko nasledje, oni su Maltom vladali sve do 1964. godine pa ćete na Malti voziti levom stranom, često zateći crvene telefonske govornice i brzo primetiti da ovde baš svi govore Engleski koji je drugi zvanični jezik.

Odakle početi obilazak Malte? Nekako nezaobilazno je da počnete od glavnom grada koji je po meni nešto najlepše što ovde možete posetiti. Zbog svog velikog kulturnog i istorijskog značaja Valeta je na listi UNESKO svetske baštine od 1980. godine, a bila je i Evropska prestonica kulture 2018. godine. Većina zdanja podignuta je u XVI veku za vreme vladavine Malteških vitezova. U red su mogli stati samo pripadnici najbogatijih aristokratskih porodica Evrope, simbol im je krst sa osam krakova koji simboliše osam zemalja porekla. Nastali su kao bolnica pod imenom Hospitalci ili Red Svetog Jovana u Jerusalimu 1080. godine, a nakon Prvog krstaškog rata prerasli su u verski i viteški red za odbranu Svete zemlje.

Posle pada Jerusalima, 1187. godine, prelaze na Кipar, a potom na Rodos. Кada su Turci osvojili Rodos 1522, car Svetog rimskog carstva Кarlo V ih seli na Maltu 1530. godine. Tu su postavili kamen temeljac jednom od najlepših gradova Evrope. Bezbroj zdanja su spomenici neprocenjive vrednosti. Svakako treba početi od Katedrale Svetog Jovana (St John’s Co-Cathedral) gradjene u peiodu od 1572. do 1577. godine. Njen enterijer je u potpunosti obložen 24 karatnim zlatom i u njoj počiva preko 400 Mateških vitezova čije se nadgrobne ploče nalaze po podu katedrale. Smatra se jednim od najlepših primera Baroka u Evropi. Najpoznatiji eksponat koji se nalazi u katedrali je ulje na platnu “Osdecanje glave Svetog Jovana“, remekdelo istorije umetnosti koje je naslikao čuveni Karavadjo. Ovo je definitivno mesto koje ne smete propustiti prilikom posete Malte. Ulaz je 10 eura i preporučio bih posetu nakon podneva kada vrućina u Valeti može postati nepodnošljiva.

Palata velikog majstora (Grandmaster’s Palace) bila je rezidencija vođa Malteškog reda. Sve prostorije ostale su autentične iz perioda XVI veka. Deo ovog zdanja otvoren je za posetioce kao muzej u kome se nalazi jedna od najvećih kolekcija na svetu srednjevekovnog oružija i oklopa. U ovoj zgradi danas se nalazi i kancelarija predsednika Malte. Gornji vrtovi (Upper Barrakka Gardens) su najviša tačka gradskih bedema i mesto odakle se pruža predivan pogled na Veliku luku. Savršeno mesto gde možete uživati u pogledu uz neko osveženje okruženi zelenilom i žuborom vode iz obližnje fontane. Na ovom mestu nalazi se i veliki broj spomenika koji svedoče o turbulentnoj prošlosti grada.

Sačekajte 12:00 ili 16:00 časova kada svakodnevno možete videti i čuti delovanje topovske artiljerije koja nadgleda čuvenu tvrdjavu St. Angelo, a nakon detonacije jednim od brodića možete preći na drugu stranu luke da posetite i samu tvrdjavu. Tvrdjava St. Angelo je simbol najvećeg podviga u istoriji Malte, a ponosni Maltežani će reći i čitave Evrope. Velika opsada Malte se dogodila 1565. godine kada je Otomansko carstvo za vreme Sulejmana Veličanstvenog napalo Maltu koju je branio čuveni red vitezova pod komandom Žana La Valete po kome je glavni grad dobio ime. Turci su uspeli da osvoje gotovo čitavo ostrvo, ali nikako nisu uspeli da slome otpor branioca ove tvrdjave.

Nakon tajnog iskrcavanja vojske koju je poslao u pomoć kralj Sicilije Turske snage su nakon poraza napustile opsadu, a ovaj dogadjaj ostao je  zabeležen kao jedna od najvećih pobeda u XVI veku. Svakako bih preporučio i obilazak tvrdjave Rinela (Fort Rinella) u kojoj se nalazi top od 100 tona, jadan od dva sačuvana topa ove vrste na svetu. Njegova razorna moć i veliki domet štitili su Valetu i Veliku luku. U Valeti možete posetiti još toliko toga, arheološki muzej, ratni muzej, biblioteku, pozorište ili jednostavno prošetajte ulicom Republike i odlutajte u neku od sporednih ulica, tamo ćete naći mnoštvo barova, restorana, suvenirnica, butika i još mnogo toga.

Kada se umorite od šetnje i gužve od velikog broja turista jednostavno se uputite na neku od predivnih plaža koje se ovde nalaze. Od peščanih plaža svakako bih preporučio Golden Bay, Paradise Bay i Melliha Bay, velike plaže sa mnoštvom aktivnosti gde se možete oprobati i u nekom od vodenih sportova ili jednostavno uživati pod suncobranom uz koktel i pogled na otvoreno more. Za one malo hrabrije i smelije koji su u potrazi za adrenalinom i mestima za skok sa litice tu su St. Peters Pool i Coral Lagoon.

Po mnogima najlepša plaža na Malti je The Blue Lagoon na susednom ostrvu Komino koje je najmanje od 3 ostrva koje čine ovu zemlju. Do plave lagune možete doći jednim od mnogo brodića iz mesta Cirkewwa koji nude prevoz do ovog skrivenog raja gde je voda  kristalno čista i postoji toliko različitih nijansi plave boje. Ipak za one koji ne vole gužvu ovo i nije najbolje mesto. Plava laguna može biti toliko pretrpana turistima da je prava sreća naći slobodno mesto da ostavite peškir, a pošto samo ostrvo nema peščani deo budite spremni da se popnete malo uz brdo kako biste našli pogodno mesto.

Jedan dan svoje posete planirajte i za obilazak susednog ostrva Gozo, drugog ostrva po veličini Malteškog arhipelaga. Mnogi stanovnici Goza poistovećuju se sa drevnom Ogigijom koja se pominje u Homerovoj Odiseji. Ogigijom je vladala nimfa Кalipso koja je zadržala Odiseja na ostrvu punih sedam godina prilikom njegovog povratka na Itaku. Zbog toga Gozo često nazivaju i Кalipsinim ostrvom. Ostrvo je poznato po megalitskom kompleksu Ġgantija najverovatnije sagrađenom tokom mlađeg kamenog doba. Zajedno sa drugim megalitskim hramovima Malte ovo su najstarije građevine ikada sagrađene koje još uvek postoje zajedno sa piramidama i Stounhendžom.

Na Gozu vredi posetiti glavni grad Viktoriju i tvrdjavu (Citadella) koja se nalazi na najuzvišenijem delu ostrva, zatim baziliku Ta’ Pinu kao i plažu Ramla koja svojim zlatno-crvenastim peskom izgleda potpuno drugačije od svih ostalih plaža na Malti. Nedaleko od mesta Marsalforn nalaze se i solane stare 350 godina koje se protežu 3 kilometara uz obalu. To su rupe usečene u stenu koje zapljuskuju talasi i pune vodom, a kada voda ispari lokalni stanovnici tu vade morsku so. Ovo mesto je potpuno mirno i tiho pošto ga turisti još nisu okupirali tako da ovde možete uživati u talasima mora, napraviti roštilj ili jednostavno poneti hranu i piće i napraviti sebi ugodjaj vredan pamćenja.

Sliema i Saint Julians su urbani delovi Malte gde možete otići u shoping ili u neki od luksuznih restorana koji se nalaze duž promenade dugačke nekoliko kilometara u kojima možete probati neke od specijaliteta Malteške kuhinje. Interesantno je to da na ostrvu usred Mediterana riba i morski plodovi nisu glavni specijalitet već je to zec. Uzgajan na ostrvu i pripremljen na specifičan način ovo je verovatno najveći ponos Malteške kuhinje.

Svakako probajte i tradicionalnu platu koju čine malteške kobasice, koziji sir sa Goza, paradajz sušen na suncu, masline i umak Bigilla koja se pravi od pasulja, belog luka i maslinovog ulja. Ipak Maltežanima ništa nije draže od njihovih peciva „pastizzi“ punjenih sirom, piletinom ili graškom, možete ih naći na svakom koraku i nezaobilazni su deo njihove svakodnevnice. Kada je reč o piću postoji samo jedno tradicionalno koje se ovde proizvodi, a to je Bajtra, liker koji se pravi od plodova kaktusa koji je u ove krajeve stigao iz Amerike u XVI veku. Ovde su izuzetno popularna pića iz Italije tako da obavezno probajte neka od njih kao što su osvežavajući Aperol Spritz, ili pak na kraju obroka za bolje varenje Frangelico ili Limoncello. Kada dodje noć i bude vreme za provod mesto broj jedan je Paceville, distrikt u okviru Saint Juliana u kome se nalazi veliki broj noćnih klubova, barova i pabova.  

Postoji još toliko toga da je zaista vrlo teško sastaviti listu šta sve treba obići tako da ću navesti još nekoliko mesta vrednih pažnje. Za ljubitelje arheologije na Malti se nalaze dva praistorijska lokaliteta koji su pored Valete na popisu UNESCO svetske baštine. Hal Saflieni Hypogeum je podzemna praistorijska megalitska građevina iz oko 3000—2500. p.n.e. u Paoli i predstavlja jedini praistorijski podzemni hram na svetu. Megalithic Temples of Malta je grupa megalitskih spomenika od kojih je sedam upisano na UNESCO spisak mesta svetske baštine kao najstarije samostojeće građevine na svetu. Jedno od mojih omiljenih mesta na Malti je stari grad Mdina, nekada glavni grad ovog ostrva opasan zlatno-žutim zidinama koji nosi nadimak “Tihi grad”.

Nalazi se na uzvišenju u severnom delu ostrva odakle možete uživati u pogledu na čitavo ostrvo. Najbolju svežu ribu i morske plodove naćićete u ribarskom selu Marsaxlokk na krajnjem jugu koje ima najveći riblji market i veliki broj restorana koji se nalaze uz samu obalu. Vredan pomena je i Blue Grotto, kompleks podvodnih pećina koje možete obići turističkim brodićem i uživati u predivnim bojama mora, a nakon toga nemojte propustiti zalazak sunca sa ovog mesta. Malta takođe ima i dugu tradiciju snimanja filmova. Ovde su snimane scene serije Igra prestola, filmova Gladijator i Troja, a za potrebe snimanja filma o mornaru Popaju napravljen je i ceo filmski set koji je kasnije pretvoren u tematski park Popeye Village koji možete posetiti.

Toliko toga lepog i interesantnog na tako malom mestu. Počnite polako da planirate posetu Malti i pođite stazama Malteških vitezova. Sezona ovde traje od maja do novembra, a jul i avgust znaju biti pretopli i puni turista, ali to neće umanjiti vaš doživljaj. Nemojte zaboraviti adapter za struju i kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Nadam se da Vas je ovaj tekst zainteresovao da posetite Maltu i da Vam je dao neke korisne informacije. Do nekog sledećeg teksta, nastavite putovati…

Fotogalerija: