Osvrt na putovanje na Maldive


Već u samim pripremama za odlazak na Maldive shvatila sam da će to biti totalno drugačije putovanje od putovanja na prethodne egzotične destinacije.Točnije – priprema nema… Ne treba viza, ne treba cijepivo, učenje osnova jezika, izbora izleta, provjere vremenskih uvjeta, ne treba obuće, japanke..ništa…“nada“

U samoj turističkoj agenciji tražili smo malu pomoć jer od stotinjak resorta teško je odabrati ..idealan za naš odmor mada objektivno mislim da šta god odabereš ne možeš pogriješiti. Htjeli smo mali, nenaseljen otočić ..baš za apsolutni mir i odmor ..bez suvišnih dodatnih sadržaja.
 
Odabir je pao na mali otočić „Thulhagiri „ poznat kao „ raj za zaljubljene“. Let iz Zagreba preko Istanbula do Male-a  traje deset sati. Dolazimo u glavni grad Male, predstavnik nas vodi do glisera, i za dvadesetak minuta stižemo na naš otočić. Čeka nas piće dobrodošlice, nasmiješena lica osoblja i čim smo stupili na to tlo.. tj. pijesak .. „zbogom pameti“. Dolazimo do našeg bungalova na plaži od kojeg nas dijeli desetak metara do urona u Indijski ocean. Bungalov uz namještaj od bambusa, klasične kupaone s kadom nudi i jedinstven tuš „na otvorenom“  kroz koji dopiru palme, sunce i beskrajno plavo nebo. Opskrbljen je svim bitnim „ sitnicama“ adapterom za punjenje mobitela, električnim aparatom protiv komaraca, kavom, čajem, kabanicama, prslucima za ronjenje. I naravno… ispred bungalova – dvije ležaljke spremne za nas.
 
Stotinjak metara od obale se nalaze koraljni grebeni oko kojih se okupljaju tropske ribice svih boja i veličina. „Upozoreni“ smo da ukoliko vidimo morskog psa da se ne preplašimo…mali je.. hrani se planktonima…daa…ok.. Na Thulhagiri otočiću  se nalazi samo jedan restoran no s obzirom da su obroci „otvorenog tipa“ nemoguće je ostati gladan. Gastronomska ponuda je prilagođena gostima koji dolaze iz cijelog svijeta .. tako da uz sushi, bifteke, piletine u woku, janjetine, ribe, pregršt povrća i voća nismo ni osjetili nedostatak svinjetine na koju smo inače navikli. Nakon večeri su organizirane raznolike zabavne večeri.. utrka rakova, egzotični ples plesačica s Balija, bend s Jamajke…
 
I tijekom dana su u ponudi razne aktivnosti : škola ronjenja s bocama, teretana, izleti do glavnog grada, susjednih otočića, noćni ribolov,masaža u wellness centru. Ukoliko vam dodatne aktivnosti nisu nužne kao i nama, nećete imati niti nekih većih troškova, osim vode i pića. Za one koji preferiraju plivanje u bazenima, nalaze se čak dva i jedan je „infinity“ ..prelijeva se u ocean.  Za potpuni doživljaj Maldiva morali smo odsjesti i u bungalovu na vodi. Interijer koji ostavlja bez teksta, ogroman krevet s baldahinom, stol sa staklenim dnom, vlastita terasa s ležaljkama i suncobranom i samo tvojim stepenicama koje te vode u drugi tip raja ..onaj prirodan. Bungalov na vodi omogućava i apsolutnu diskreciju i izolaciju od svih i svega. Tjedan dana je prošlo kao u snu. U čemu je tajna tog „raja na zemlji“  nisam sigurna. Nije to samo zbog pijeska i činjenice da svugdje i stalno hodaš bos, nije zbog tih palmi ni tirkiznog oceana ili je sve to u paketu i zahvaljujući izolaciji od „stvarnog svijeta“.
 
Jednostavno odbacite „zle jezike“ koji tvrde da su Maldivi dosadni..prirodna ljepota ne može dosaditi. Ignorirajte komentare da su Maldivi samo za bogate i snobove. Ne mogu usporediti s drugim većim resortima no ukoliko se vratim, moj odabir će opet biti Thulhagiri. Jednostavan,ugodan,nenametljiv,prirodan. Posjetite Maldive jer su naljepši san koji možete usnuti.
 
Napisala: Romina Bengez
*Navedeni tekst odraz je mišljenja i iskustva tekstopisca i ne odražava stavove autora bloga putoholicari.com