Manhattanhenge – Svjetlosni spektakl New Yorka


Manhattanhenge, očaravajući fenomen koji se događa u srcu New Yorka, privlači pažnju građana i fotografa iz svih krajeva svijeta.

Naslovna foto – Andreas H. 

To je trenutak kada se zalazak sunca savršeno poravna s istočno-zapadno orijentiranim ulicama Manhattana, stvarajući blještavilo koje osvjetljava sve sjever-jug ulice. Taj prizor je izrazito snažan zbog gracioznog kontrasta između narančasto-zlatnog neba i tamnih silueta nebodera.

Manhattanhenge se događa dva puta godišnje, obično krajem svibnja i sredinom srpnja. Za 2024. godinu, predviđanja sugeriraju da će se Manhattanhenge pojaviti oko 28. svibnja i 13. srpnja, s tim da se pojava punog sunca (kada je cijeli sunčev disk poravnan s ulicama) događa dan ranije.

Foto by Andreas H

Međutim, Manhattanhenge nije samo slučajna igra svjetla i arhitekture. Neki povjesničari tvrde da je Komisija koja je 1811. godine stvorila pravokutni plan grada, poznat kao “Commissioners Plan”, bila svjesna ovog fenomena te da su možda čak i namjerno uskladili ulice s astronomskim događajima.

Svake godine, događaj privlači sve veći broj posjetitelja koji dolaze svjedočiti ovom prirodnom spektaklu. Društvene mreže su preplavljene slikama zaljubljenika u fotografiju koji pokušavaju uhvatiti taj savršeni trenutak. Dok se neki fokusiraju na sunce kako klizi niz horizont, drugi hvataju siluete prolaznika obasjane posebnim sjajem.

Photo by Life Of Pix 

I dok sunce tone ispod horizonta, ostavljajući iza sebe posljednje tragove dana, posjetitelji se razilaze s osjećajem divljenja prema prirodi. U gradu koji nikada ne spava, Manhattanhenge pruža rijetke trenutke tišine, refleksije i zajedništva.

Imajte na umu da svaki grad prekrižen pravokutnom mrežom može identificirati dane u kojima je zalazeće sunce poravnato s njihovim ulicama. No pažljiviji pogled na takve gradove diljem svijeta pokazuje da nisu baš idealni za tu svrhu. Izvan mreže potreban vam je jasan pogled na horizont, kakav ima Manhattan preko rijeke Hudson do New Jerseyja. A visoke zgrade koje se nižu ulicama stvaraju okomiti kanal za uokvirivanje Sunca na zalasku, stvarajući nevjerojatnu priliku za fotografiranje.

Istina, neki gradovi imaju ulice nazvane po Suncu, poput Sunrise Highwaya na Long Islandu ili Sunset Stripa u Los Angelesu. Ali te ceste nisu savršeno ravne. I nekoliko puta godišnje kada se sunce poravna s jednim od njihovih dionica ceste, sve što dobijete je zaustavljeni promet jer odsjaj sunca privremeno zaslijepi vozače, tako da je Manhattanhenge možda samo jedinstveni urbani fenomen u svijetu.

Ako ste u New Yorku u tom periodu, najbolji pogled na ovaj fenomen ćete imati ovdje:

  • 14th Street
  • 23rd Street
  • 34th Street
  • 42nd Street
  • 57th Street

Zalazak sunca se također može promatrati s ovih lokacija:

Nadvožnjak Tudor City, Manhattan
Hunter’s Point South Park u Long Island Cityju, Queens

Photo by Reynaldo