Maldivi – 50 nijansi plave


Nakon ludog putovanja po Indiji, odlučili smo skoknut par dana na Maldive.
Tekst i fotke – Ana Aljinovic
 
Letjeli smo India Airom iz Mumbai za Male. Komotan avion, tri sata leta uz poslužen ručak. Pri ulasku na Maldive (i pri izlazu) se ispunjava online viza koje je besplatna. Nakon toga ručna i velika prtljaga na preuzimanju opet ide na rengen, a nakon toga i na ručno pregledavanje, u potrazi za alkoholom, lijekovima i cijelom listom zabranjenih stvari. Maldivi su stopostotno muslimanska država i tamo je alkohol ilegalan i nije ga moguće kupiti u trgovinama i restoranima. Dostupan je samo u resortima.
 
Vručina obara s nogu, nekih 30 stupnjeva i vlažnost 85%, sunce prži. S Male se prebacujemo brzim gliserom na Maafushi, glavni otok s lokalcima. Otok sam za sebe je jako mali, prohoda se cijeli za pola sata jer je oko kilometar dugačak. Na njemu nemate ništa posebno za vidjeti. Visoke zgrade hotela, i male kučice lokalaca povezane uličicama koje su prepune suvenirnica i restorana. Svugdje primaju kartice, a novce nismo mjenjali jer primaju američke dolare.
 
Jedna plaža je za kupanje, ispred hotela, ostale su “no bikini” zone, znakovi su na svim plažama. Znači nema golicanja na otoku, kao i na svim ostalim otocima koji nisu u sklopu resorta. Također nema plivanja niti udaljavanja s obale jer su struje jake i znakovi upozorenja su postavljeni okolo. Psi ne postoje na otoku, ali zato svaka kuća ima veliku papigu. Mačaka je prepuno i rado će vam doći sjesti u krilo.
 
Super je stvar što imaju velik izbor agencija za izlete, posjet drugim otocima, plivanje sa definima, ražama, morskim psima, ronjenje s koraljima, jet ski, skijanje na vodi, padobran i hrpu morskih aktivnosti. Krema za sunčanje s +50 faktorom je obavezna. Nemoj biti pečeni i oguljeni kao moje kolege.
 
Za ljubitelje statičnije vrste odmora postoje posjeti resortima i cijene dnevnog posjeta su oko 100€ s konzumacijom jela i pića. Barovi/kafići/restorani rade do ponoći, iza možete ostati sjediti u mraku, završavajući svoj cijeđeni sok ili pušeći voćnu nargilu.
S obzirom da nemaju svoju vodu niti ikakvu proizvodnju, i sve moraju uvoziti na otoke, cijena i nije velika. Više manje imaju svega, ali na primjer pizza ili pasta je 8$ -10$, tuna steake 11$, Cola 1.5$
 
Obuća se ostavlja ispred vrata gdje god da ulazite. Malo je neobično večerati bos i isto tako ići u wc. Suvenirnice ista stvar.
Postoji party brod koji je usidren nedaleko od obale i do njega se ide malim čamcem, vozi stvarno često i prijevoz se ne naplaćuje. Ali se podrazumijeva da ćete na brodu nešto popit, jer to je jedino mjesto gdje ima alkohola, 3dcl pive dođe 10$
Povratak je bio Male-Istanbul-Venecija-Split. Pozdrav do idućeg javljanja uskoro iz Japana i Južne Koreje.
 
Fotogalerija: