Maldivi – dvije strane razglednice


Larisa Gluhic je provela mjesec dana na Maldivima ali na naseljenim otocima u dodiru s lokalnim stanovništvom i imala je priliku upoznat ovu zemlju više nego većina turista, pa evo njezin malo drugačiji osvrt na zemlju koju nazivaju još i “Raj na zemlji”

 

Maldivi – sunčana strana života, kako glasi glavna promo fraza ove destinacije. Mnogi će se složiti da je to idealno mjesto za medeni mjesec, romantična druženja i pravi odmor od životne svakodnevice. Čekaju vas prelijepe pješćane plaže, azurno plavo more, kućice na vodi, svježi kokos spreman za ispijanje.  Ali koliko znate o kulturi i svakodnevnom životu na ovim rajskim otocima?

Većinu turista dočeka brzi brodić koji ih vozi direktno u luksuzne resorte. U principu resorti su sve one prelijepe fotografije koje vidite kada na Google ukucate riječ Maldivi. Obzirom da niti nemam novca za takav odmor (1000$ jedna noć), niti mi se dopada  biti zatočena na jednom otočiću koji nema veze sa kulturom te države, mjesec dana sam provela na naseljenom otoku Maafushiju. Male, glavni grad, sam često posjećivala i obližnje naseljene otoke. Evo šta sam saznala.

MAldivi - otoci iz avionamaldiviMaldivi - plaža

Republika Maldivi, je otočna zemlja u Indijskom oceanu. Njen teritorij je 99% voda, a 1% zemlja. Sastoji se od 1 192 otoka grupiranih u 26 prirodnih atola. Atoli su koraljni grebeni koji nastaju od vulkanskog ostrva. Samo 187 otoka je naseljeno, a njih 106 su preuređeni u luksuzne resorte Maldivi su četvrta najnaseljenija zemlja. Populacija iz godine u godinu raste. Uslijed boljih životnih uslova većina stanovništva je koncentrisana u glavnom gradu Maleu. Zbog skućenosti tog mjesta, pronaći životni prostor je jako teško i skupo. Zato su porodice prisiljene da dijele stanove, a imati svoju sobu je stvar luksuza. To je i najniža država na svijetu, koju direktno pogađaju klimatske promjene jer gubi i ono malo kopna što ima.

Već prilikom dobivanja vize dobivate kratki uvid u pravni sistem ove države. Lista stvari čiji je unos zabranjen prema krivičnom zakonu Maldiva:

-narkotici, zabranjene droge i psihotropne supstance,

-pornografski materijali (uključujući sex igračke),

-materijali suprotni Islamu,

– ki idole (za bogoslužije),

-svinjetina i svinjski proizvodi,

-alkohol,

-psi i druge opasne životinje…

Maldivi - fish marketMaldivi - gradska moda1Maldivi - osmjesi

Kao što možete pretpostaviti radi se o državi čiji se pravni sistem zasniva na Šerijatu. To je jedina nacija koja je 100% muslimanska i zabranjeno je propagiranje bilo koje druge religije. Prosto ne možeš biti državljanin Maldiva ako nisi Musliman. Religijska pravila imaju jak utjecaj na slobodu i život građana, naručito mladih ljudi. Upotreba alkohola se strogo kažnjava, a razni oblici zabave, kao što je rock muzika, zajedničko okupljanje i plesanje muških i ženski, ljubljenje u javnosti se smatraju nemoralnim činovima. Paradoksalno, što je zabranjeno Maldivcima, dozvoljno je milionima turista koji posjete zemlju. Bilo mi je zanimljivo da na malom otoku Maafushiju koji obiđeš za pola sata svi jurcaju nekud na skuterima i motorima, rijetko automobilima. Kroz razgovor sa domaćima došla sam do jednostavnog objašnjenja: to je nekakav oblik dokazivanja ili što bi kod nas rekli „furke“, jer diskoteka, alkohola i skupih automobila nemaju. Neobična činjenica je i da su Maldivi ušli u Guinnessovu knjigu rekorda jer imaju najveći procenat razvoda u Svijetu. Jedna su od najobrazovanijih nacija, 98%  je pismenih.

Maldivi - zalazak1

Na političkoj sceni Maldiva u zadnjoj deceniji je bilo jako burno. Poslije 30 godina diktatorske i despotske vladavine Maumoona Abdul Gayooma, Maldivci su prvi put iskusili demokraciju i doživjeli prve demokratske izbore u 2008. Novi predsjednik je izabran, Mohamed Nasheed, borac za ljudska prava i jedan od glavnih aktivista u borbi protiv klimatskih promjena. Uveo je mnoge demokratske i liberalne promjene. Njegovom zaslugom turistima je dozvoljeno da obilaze i naseljene otoke, a ne samo resorte. Tako je omogućeno da i lokalno stanovništvo ubire plodove od turizma. Na žalost, nije se dugo zadržao na vlasti. Svrgnut je državnim udarom. Obzirom da su ga mnogo puta hapsili, zatvarali i mučili zbog drugačijih političkih pogleda i nenasilne borbe za ljudska prava prozvan je „Mandelom Maldiva“. Trenutno je u zatvoru zbog navodno izvršenog krivičnog dijela terorizma za vrijeme njegove vladavine, jer je htio reformisati pravosuđe, te svrgnuo vrhovnog sudca. Mnogi ga podržavaju, naročito mladi i često se održavaju protesti za njegovo oslobađanje i razne međunarodne organizacije zahtjevaju njegovo puštanje na slobodu. Međutim, struja islamskih radikalista koje podržava trenutni predsjednik Abdulla Yameen (inače polubrat svrgnutog diktatora) možda nije toliko mnogobrojana ali je brutalna i koristi se svim sredstvima u ostvarivanju političkih ciljeva. Sloboda govora je ograničena. Česti su napadi na blogere i novinare koji pišu protiv vladajućeg režima (podobno Orvelovoj 1984.). Jedan takav slučaj je nestanak novinara Rilwan Ahmeda. Sada u augustu održani su protesti jer je prošlo godinu dana od njegovog nestanka, a pravosuđe skoro ništa ni ne poduzima. Učesnici protesta su hapšeni, rastjerani i sprejani.

Maldivi - ribarMaldivi - umjetnik Rijaz i njegovo remek dijeloMaldivi - stanovnici Gulhija

Politička nestabilnostm, represija, radikalizam i nezaposlenost doveli su do udruživanja u kriminalne bande. Sakriveni od javnosti, čine mnoge zabranjene stvari: konzumiraju drogu i alkohol, planiraju odmazde, vandalizam i sl. Poznato je oko 22 bande u Maleu, a jedna od njih nosi ime „Bosnia“ i vjerojatno je dobila ime po Bosni i Hercegovini koja je bila simbol borbe i patnje (intenzivno se skupljala humanitarna pomoć za BiH makar ni sami nisu imali Bogzna šta). Takve skupine mladih nerjetko iskorištavaju korumpirani političari te ih plaćaju da odrade prljave poslove za njih. Dok su neke bande više skupina mladih, liberalnijeg razmišljanja koji se okupljaju radi druženja , zaštite i zajedničkih aktivnosti (imaju svoje fudbalske i kriket klubove), sa druge strane postoje i radikalne bande islamista koje regrutuju i šalju mlade da se bore za ISIL, te narko bande koje su blisko povezane sa političarima.

Posebno težak položaj imaju žene. Za brakolomstvo, preljubu i sex prije braka se može dobiti i do 100 udaraca bičem, a prema  Amnesty International u 2011. godini 90% osuđenih na ovu kaznu su bile žene. Tako je u 2013. godini šesnaestogodišnjakinji izrečena kazna 100 udaraca bičem zbog spolnog odnosa prije braka, mada je ona bila žrtva silovanja njenog očuha u nekoliko navrata i ostala trudna. Danas većina Maldivki nosi hidžab ili nikab, a tradicionalne  dhivehi libaas maldivske haljne su skoro izčezle iz upotrebe. Kako sam doznala, nije oduvijek bilo ovako. Utjecaj novca iz Saudijske Arabije je doveo i do uvođenja radikalnijih društvenih normi.

Maldivi - djevojčicaMaldivi - Bosnia grafitMaldiviMaldivi - radna snaga

Kao turist, doživjela sam samo lijepa iskustva u kontaktu sa stanovništvom. Neiskvareni su, suzdržani, kulturni, pošteni i druželjubivi, a kriminala nema mnogo. Prema turistima su jako obzirni jer im je to glavna financijska injekcija nacionalnoj ekonomiji. Od turizma i ribolova žive, a skoro sve uvoze. Iz tog razloga ni najradikalniji musliman na Maldivima se neće buniti ako pored njega prođe polugola turistkinja. Imaju prelijep i raznolik podvodni svijet, a voda je kristalno čista i topla. Mladima nije lako prosperirati u takvoj državi s puno malih otoka i siromašnom infrastrukturom gdje je teško putovati i nema mnogo aktivnosti za mlade. Ali ipak su nasmijani i radoznali. Rado upoznaju strance i slušaju o svijetu i kulturama iz kojih dolazimo. Tako je mladi Active bend ujedinio francuske, ruske, kineske, srpske i bosanske turiste. Svi smo se noćima sastajali i zajedno uživali uz tradicionalnu maldivsku muziku. Putovanja su definitivno najintenzivniji način učenja. Maldivi jesu raj na Zemlji, ali tu sigurno ne obitavaju samo anđeli i nije uvijek sunčano.

free our president

Napisala: Larisa Gluhic