Legendarni vikend u Čakovcu


Ako vas put odvede prema sjeverozapadu Hrvatske, nemojte zaboraviti posjetiti grad Zrinskih, Čakovec. Turistička zajednica grada Čakovca za sve goste osigurala je besplatne programe pod nazivom “Legendarni vikend u Čakovcu”.

Bogata mitska, povijesna i duhovna baština međimurskog kraja živi u legendama koje nam pričaju priču o životu naših predaka (običajima, vjerovanjima, ljubavi, ratovima, vjernosti,strpljivosti, svetkovinama…). Čakovec kao grad slavnih imena, lijepih zdanja, prekrasnog perivoja, lijepe prirode i ljudi koji vole i čuvaju svoju baštinu, idealno je pozornica za scensko oživljavanje povijesnih priča i legendi.

LegendarniVikend

Čakovečke legende održat će se svake travanjske i svibanjske subote od 10 sati unutar zidina Starog grada Zrinskih. Za djecu igraonice, radionice i pričaonice , a za odrasle scenski prikaz legendi uz mnogo smijeha i aktivnog učešća publike. Glumci, članovi Putujućeg kazališta mladih Orfej zabavljati će vas uz glazbu, ples i specijalne efekte.

CakovecDođite i zabavite se uz legende, doznajte kako su Međimurci kobili ogulili kožu i ponovno je u nju “obukli”, kako je fratarski kuhar nadmudrio turskog sultana, pogledajte “oporuku” psa Garova i kadijin sud, doznajte kako je purgar odviknuo svoju ženu Margaritu od pića, kako su vukovi bili krivi za požar, doznajte legendu o vinskom sveučilištu u Krkancu, legendu o Karlu veseljaku I legendu o grofu ciganinu iz Pribislavca.

Program je pun šaljivih detalja, glumci su odjeveni u kostime iz različitih vremenskih razdoblja, koriste se specijalni efekti/dimna zavjesa, zvučni efekti kočija i slično, a publika aktivno sudjeluje u programu. Odrasli će degustirati vino, djeca čokoladu i naučiti kako nastaju legende.

Cakovec

Obzirom da se Legende održavaju na vanjskom prostoru u sklopu Starog grada, u slučaju loših vremenskih uvjeta (kiše) program se odgađa. Sve informacije biti će objavljene na njihovoj web stranici.

Osim legendi, prisustvovati možete i svečanom ceremonijalu Smjene straže Zrinske garde. Smjena straže održavati će se svake subote u periodu od travnja do listopada s početkom u 11:00 sati, a kraj ceremonije označiti će pucanj topa točno u 12:00 sati. Smjena straže započeti će mimohodom pripadnika Zrinske garde u pratnji bubnjara od starog grada do Franjevačkog trga, nakon čega će na Trgu Republike započeti smjena straže kod spomenika Nikoli Zrinskom koja će potrajati sve do 12:00 sati kada će gradom odjeknuti pucanj iz topa.

Izvor: eMedjimurje.hr

Cakovec