Porcijunkulovo: Među prvima smo istražili što vas sve čeka u Čakovcu


Ljeto u Čakovcu ne može biti dosadno jer tu je Porcijunkulovo, najveća kulturno-turistička manifestacija u Međimurju, top manifestacija Hrvatske, čije novo izdanje je započelo jučer, u petak, a traje sve do četvrtka, 2. kolovoza. Ne bi mi bili mi da nismo među prvima istražili ovogodišnju ponudu.

I nismo ostali razočarani. Svoju prvu ovogodišnju šetnju na Porcijunkulovom započeli smo u Perivoju Zrinskih podno Starog grada, jednog od simbola Čakovca, u kojem je vladala zapanjujuća mirnoća. Ništa ne upućuje na činjenicu da će nešto kasnije ovdje uživati nekoliko desetaka tisuća ljudi uz živu glazbu.

Kako zalazimo sve dublje u perivoj, pred nama se ukazuje velika pozornica na kojoj tehničari slažu posljednje detalje prije službenog otvorenja i večernjeg koncerta. Samo nekoliko metara dalje, počinje more štandova, na kojima se može pronaći gotovo sve – od živog bilja i antiknih predmeta do proizvoda lokalnih OPG-ova, dizajnera i umjetnika, a i demonstracije tradicijskih obrta. Ako tražite unikatni suvenir za najdraže, na pravom ste mjestu. S obzirom na to da smo stigli u centar u ranim popodnevnim satima, nekolicina štandova još uvijek nije bila u potpunosti spremna za navalu koja ih čeka u večernjim satima.

Svoju prvu ovogodišnju šetnju nakratko prekidamo odlaskom do Turističke zajednice Grada Čakovca kako bismo podigli akreditacije te iskoristili priliku za “okinuti” pokoji selfie ispod megapopularnih kišobrana, zaštitnog znaka Porcijunkulova. Bez toga bolje da se ni ne vraćamo kući.

Šetnja po vrućem, ljetnom danu iziskivala je posebne napore za koje nismo bili spremni, pa smo brzinski prošli cijeli krug, razgledati ponudu u Ulici kralja Tomislava, “žili kucavici” Čakovca, i odlučili s kartom u rukama sjesti na kavu kako bismo napravili plan za konkretnije razgledavanje. Naravno, željeli smo piti kavu ispod kišobrana.

To se nije pokazalo kao najboljom odlukom, jer temperature su paklene, a pod suncobranima i kišobranima nije ništa lakše. Štoviše, zraka gotovo da i nije bilo, a spašavao nas je jedino povremeni vjetarac. Pristižu i sivi oblaci, no sudeći po djelatnici u turističkoj zajednici, to ne smeta nikoga.

– Bolje da nam je vruće nego da pada kiša – rekla nam je prilikom ćaskanja dok smo čekali akreditaciju.

– Baš stižu neki teški, sivi oblaci, mogla bi i kiša, sparina je u zraku – odgovaramo spretnije nego Vakula, vidno znojni i mokri od sunca.

– Ah, pa kaj je malo kiše? Da nam ne padne bar malo prvi dan, ne bi to bilo to – kaže nam s osmijehom na licu.

Sad kad smo napravili plan, spremni smo za nastavak istraživanja. Vraćamo se istim putem kojim smo i došli, no stajemo na nekoliko štandova isprobati proizvode. Tko bi odbio malo prirodne kreme za ruke ili koji gutljaj domaćeg kupinovog vina. Kažu “nisi bio na Porcijunkulovom ako nisi pojeo langoš”. E, mi jesmo. Uzeli smo jedan u ruke i nastavili dalje. Čuli smo da se pravi dragulj za pivoljupce sprema u atriju prekrasnog dvorca Zrinski, gdje se održava Porcijunkulovo Craft Beer Garden. Sedam pivovara za sedam dana Porcijunkulova, uz sedam glazbenika – šest DJ-a i jedan live act, i sve do 4 sata ujutro uz besplatan upad, mislim da smo pronašli mjesto za aftere. No, do aftera je još daleko, sad treba napuniti baterije za istraživanje noćnog provoda na Porcijunkulovom, jer zabava je večeras na svakom koraku, bilo to na koncertu Žige u Perivoju Zrinski ili na jednoj od nekoliko manjih pozornica diljem uske gradske jezgre, gdje gotovo svaki ugostiteljski obrt sprema svoj program za posjetitelje željne noćnih provoda. A mi smo upravo takvi.

Kako smo se proveli u večernjim satima doznat ćete jedan drugi dan, a možda i nikad, ovisno kako večer završi. A počet će veselo, jer noćas nema spavanja, Porcijunkulovo je još jednom zavladalo Čakovcem i Međimurjem. Vidimo se na ulici!

Alan Novak