Kako isplanirati put na Antarktiku – Informacije i savjeti


Ponajviše pišem ovo jer sam i sam trazio informacije i iskustva od naših ljudi koji su bili tamo pa se eto nadam da će ljudima ovo biti korisno
Tekst i fotke: Daniel Švelec
 
Put nije za svakoga, prvenstveno cijenom, a onda i avanturom i tipu aktivnosti na brodu, više se radi o aktivnom odmoru sa raznim dnevnim aktivnostima, neke od kojih su obvezne da bi mogli ići na određena iskrcavanja. 
 
CIJENA, PUT & RUTA
 
Postoji nekoliko kompanija/turoperatora koji nude ovakvo putovanje te je većina njih okupljena u međunarodnu organizaciju iaato.org postoji tražilica na stranici i ako prijevoznik nije tamo ja osobno nebi putovao s njima jer postoji poseban sporazum i protokol za koji znam da se ekipa striktno drži.
Cijene će biti razne. Ovisno o ruti, tipu broda, smještaju i sadržajima cijene mogu biti od 3000€ do 100.000€. Najcesce rute idu iz Argentine ili Čilea no postoje i druge iz Afrike (avionom) ili AU/NZD. Naša kompanija je organizirala ovaj put na slici i to je sve bilo sveukupno 13 dana i 8500€. S tim da morate uračunati i put do Buenos Airesa i nazad tako da je sveukupna računica oko 10.000€
Svakako preporučam DETALJNO istraživanje svih sadržaja koji vas zanimaju, put rute, vrijeme na brodu, ekskurzije i fakultativni izleti, hrana i apsolutno sve ostalo što vam je bitno na brodu. Neke od tih kompanija imaju mogučnost razgovaranja s agentom – to je odlična stvar i svakako odite i pitajte sve sto ne piše.
 
 
PRIPREME & ŠTO PONIJETI
 
Prije puta tražit će da pošaljete lječnički pregled potpisan kod vašeg doktora opće prakse i dokaz o osiguranju koje pokriva medicinsku evakuaciju. Ovo osiguranje u HR kosta oko 50€ i skoro ga svi imaju (pokriće 100.000€). Jednostavno je proći pregled osim ako imate problema sa kretanjem ili neke kronične bolesti.
Putuje se u sezoni kada je u Europi zima, na Anktartici je tada ljeto, sezona kreće od studenog do travnja i ovisno o datumu putovanja možda neće biti ista ruta. Led se topi, krajolik se mijenja, životinje migriraju i ovisno o datumu možda ćete više vidjeti leda i pingivna nego tuljana i kitova. Ja sam se nadao orkama ali na kraju nista…
Većinu vremena se provodi na brodu jer je ovaj tip putovanja zapravo krstarenje tamo i nazad, a kada ste na kontinentu svakodnevno ćete imati iskrcavanja na obalu. Dobra stvar je što je naša kompanija osigurala jakne i čizme tako da su nam te stvari bile rješene. Ja sam nosio kao za svaki slučaj i svoje i nisam ih ni vadio iz kofera.
Ali osim standardnih stvari koje ćete nositi na brodu svakako treba ponijeti šal, rukavice, kapu, balzam za usne, kremu za sunčanje i preporučio bi vodonepropusne hlače.
 
 
PUTOVANJE, ISKRCAVANJE & IZLETI
 
Putovanje nebi opisao kao posebno zahtjevno te je čak i dosta prilagođeno putnicima početnicima. Kreće se najčešće iz Buenos Airesa gdje vas prevezu avionom do Ushuaie na jugu Argentine, tu većina tih prijevoznika radi ukrcaj na brod. Prva 2-3 dana ide se kroz Drakeov prolaz, jedno od najgorih mjesta za plovidbu na svijetu zbog ogromnih valova. Ako netko ima baš velikih zdravstvenih problema, na brodu je medicinski centar koji će vam dati tablete protiv mučnine.
WIFI internet svakako postoji, naša kompanija je brodove opremila Starlinkom, drugi su se također počeli opremati s najnovijom tehnologijom ali svakako treba istražiti. Meni je zbog posla bio bitan internet i htio sam negdje gdje je on uključen u cijenu. Brzina nije bajna, oko 2mbps, videopozivi nemaju šanse, a video se uploada na Instagram pola sata. Ali internet postoji, stabilan je, ali spor.
 
Za ekstra fakultativne aktivnosti bih svakako rekao da najviše ovise od kompanije do kompanije, ja sam osobno godinu dana istraživao tko ima kakav program i što je uključeno i gdje se ide iskrcava i boravi. Nemaju sve kompanije iste dozvole, neki se smiju samo usidriti, drugi smiju na obalu, a treći smiju i kampirati, sve treba detaljno istražiti.
Mi smo bili 6 dana na kontinetu i imali smo svaki dan iskrcavanje i jedan dan opcionalno kampiranje preko noći na kontinentu (470€ extra). Ništa ovo nije garantirano, ako taj dan vremenski uvjeti ne dozvoljavaju landing, morat će se promijeniti plan. Nas je sreća zadesila da smo većinom imali sunčano vrijeme, ali znalo je biti dosta vjetra, toliko da je nekad teško uopće stajati pa su vanjske palube zatvorene.
Na obali ćete vidjeti mnoštvo životinja, namjerno se biraju mjesta gdje je vjerojatnost sretanja recimo pingvina velika, ali svakako nije dopušteno približavanje na manje od 5m. Dronovi nisu dopušteni, odnosno samo njihov tim jedini ima dozvolu za dronove, putnici nisu smjeli. Sve ostale kamere, gopro, mobiteli itd sve je dopušteno.
 
 
HRANA & SMJEŠTAJ
 
Opet ovisno o tipu i opremljenosti broda, vjerojatno će cijena biti drugačija. Naš brod je bio stvarno opremljen na hotelskoj razini sa čak 3 restorana i velikim kabinama sa balkonom. Svakako treba provjeriti ponudu, dal imaju vege menije recimo, kakva je situacija sa cugom itd.
Mi smo imali 3x obroka dnevno (neki buffet, neki alacarte) s uključenim picima, a van tog vremena moguće je extra bilo naručiti u sobu hranu (uz nadoplatu) ili posjetiti brodski bar s panoramskim prozorima za neko piće (isto ekstra). Kava i čaj su dostupni na aparatima 24/7 bez nadoplate.
Kabine su bile prostrane sa vlastitom kupaonicom, king size krevetom i loungem u kojem je kauč i tv, te balkonom. Ove kabine su oko 35m2, rekao bi neke mid razine, 70% je ovakvog tipa, ima nekih jeftinijih, manjih bez balkona, a moguče je uzeti i suite koji je veći, te na balkonu ima i jacuzzi. Uz suite je uključena i neograničena konzumacija hrane i pića bez nadoplate svugdje na brodu, ali je i cijena naravno veća.
Napojnice NISU obavezne, za razliku od večine cruise putovanja gdje se trazi x€/osobi/danu ovdje svakako to nije slučaj. Nitko ništa ni ne pita niti vam se skida sa računa. Postoji diskretna tipbox kutija u koju možete nešto ostaviti što će se onda podijeliti na cijelu posadu.
 
 
NAJVAŽNIJE
Ne mogu uopće opisati ovo iskustvo i mislim da će ga svatko doživjeti drugačije tako da neću ni pokušati – a nije ni poanta da se sve otkrije. Probajte se iskljućiti i uživati u neaknutoj prirodi i tišini. Ako su vam dosadila mainstream putovanja i želite “once-in-a-lifetime” iskustvo ovo je svakako nešto što bi trebali staviti na listu.
 
Fotogalerija: