Expedition Cruise po Antarktici


Natko nam šalje svoje doživljaje s putovanja na Antarktiku

Fotke, video i tekst: Natko Petrišić

Ekspedicija traje 11 dana i kreće iz Ushuaia-e ( Argentina), najjužnijeg grada na svijetu. Putovanje od Ushuaia-e do Antarctic Peninsule traje malo manje od 3 dana i putuje se kroz Drake’s Passage, koji je poznat po uzburkanom moru te smo na povratku imali 12-15 metara valove. Period Nove godine je najtopliji period na Antarktici te je prosječna temperatura bila oko 0 stupnjeva.

Ekspedicija je uključivala kupanje, kampiranje i kajaking na samom kontinentu, te 10 landinga na kopno po 2-3 sata. Vidjeli smo nekoliko vrsta tuljana, pingvina, dupina ( uključuji i orcu-kit ubojicu), a jedno jutro smo naletjeli na jato 50 grbavih kitova koji su 2 sata plivali oko našeg broda. Antarktika je najviši kontinent te je prosječna nadmorska visina oko 2.000 metara, sante leda su ogromne iako se samo 10-20% sante nalazi iznad površine mora.

Članovi ekspedicijskog tima su većinom znanstvenici i aktivni putoholičari koji su živjeli na Antarktici u raznim istraživačkim centrima te su stalno dijelili zanimljive prezentacije i priče o životu tamo. Ekspedicija je bila na kruzeru Hondius, koji je posebno napravljen za putovanja u polarnim područjima, a izgradio ga je Brodosplit. Bilo je 98 putnika i 70 članova posade, što je super jer u slučaju da kruzer ima manje od 100 putnika svi putnici mogu na kopno istovremeno. Također, intimnije je putovanje pa se svi putnici bolje upoznaju i druže kroz razne aktivnosti, od pub quiza do kampiranja.

Fotogalerija: