Kaj sve krije, kaj sve krije Zagorje zeleno?


Na spomen Zagorja mnogi će prvo pomisliti na zelenu boju. Ima i onih koji će Zagorje povezati s vinima, a  mnogi će ga pamtiti po popularnim pjesmama koje nježno slave te bajkovite „zelene brege“.

Gurmani će na sva usta hvaliti lokalna jela, od kojih su najpoznatiji štrukli, a ljubitelji povijesti rado će naglasiti da su se u Zagorju rodili mnogi hrvatski velikani, umjetnici i buntovnici te da je prije sto tisuća godina svoj dom ovdje pronašao krapinski pračovjek. Reklo bi se da je Zagorje bilo top-destinacija još od kamenog doba.

Za one koji znaju, ovo će biti ponavljanje gradiva, a za one koji još nisu bili u Zagorju, odlična prilika da ga upoznaju i što prije posjete.

KAD BI BAR BREGI POVEJDAT HTELI

Umjesto da gubite vrijeme na sklapanje vremeplova kako biste se vratili u doba dvoraca, princeza i vitezova ili u doba neandertalaca, pojednostavite si život i zaputite se u brežuljkasto Zagorje. Gdje god se zaputili, sigurno će vam se na putu naći barem jedan dvorac u kojem ćete moći kraljevski uživati u raskošnim dvorskim jelima.

TERME SIM, TERME TAM

Umorni ste i nije vam ni do čega? Treba vam dobar odmor ili barem opuštajući vikend – da je mirno, ali da ima života; da je smještaj vrhunski, ali da nije preskup; da možete birati, ali da ne možete pogriješiti. Sve vaše želje nalaze se na jednome mjestu – u Zagorju.

SPAs od stresa

Bez obzira na to želite li se samo okupati u bazenu s termalnom vodom, šetati se prirodom ili uživati u SPA i wellness tretmanima, pred vama je pregršt opcija. Riječ je o nijansama jer sve što vam treba, pronaći ćete u termama kojih u Zagorju ima napretek. Oni skloniji romantici zaljubit će se u manje, ali intimnije hotele i vile te uživati u nježnim zagrljajima raskošnih ponuda.

Z bregih se s’e lepše vidi

Ljubitelji lijepih vidika na svoje će doći ako posjete mjesta s kojih se može uživati u pogledu na neodoljive zagorske brege i udahnuti svježi zagorski zrak. Prekrasno uređene vile okružene zelenilom idealno su mjesto za sve one koji se žele malo pritajiti i provesti nezaboravan odmor s obitelji ili prijateljima.

OD PURICE I PAJCEKA DO DOBROGA VINČEKA

Iako je Zagorje bogato fascinantnim prirodnim ljepotama, termalnim izvorima i brojnim termama, vilama i hotelima, ono po čemu ga se nekako najviše pamti je enogastro ponuda.

Na vrh brda trs se mrda

Na gotovo svakom zagorskom brežuljku naći ćete barem jedan vinograd i mnoštvo rodnih trsova, s kojih vise grozdovi vrhunskih sorti. O zagorskim vinima i vinarima posljednjih se godina govori u superlativima, što potvrđuju brojne domaće i međunarodne nagrade. A tamo gdje je zagorsko vino, tamo su i zagorski specijaliteti.

Zalogaj koji voli „kaj“

Svratite li u restoran uređen u autohtonom zagorskom stilu ili šarmantnu zagorsku klet, dočekat će vas ugodni mirisi i okusi purice ili „race“ s mlincima, toplih štrukli, kukuruzne zljevke, toplog domaćeg kruha. Raj za oči, raj za nepce, raj za želudac. Sve je to Zagorje.

OBITELJ NA PRAVOME MJESTU

U vrijeme kad je vremena za zajedničke obiteljske trenutke sve manje, dobro je imati mjesto koje će se svidjeti svima – od malih, velikih do onih najvećih. U Zagorju svaka generacija može pronaći nešto za sebe. Idealno mjesto za obiteljski odmor.

Tko visoko leti, bolje vidi kleti

A ako vam je puna kapa vožnje biciklom ili pješačenja pa tražite nešto novo i uzbudljivije, posjetite park znanja gdje kroz interaktivni pristup možete saznati zanimljive stvari. Baloni na vrući zrak pružit će vam priliku da vidite Zagorje iz ptičje perspektive, a jahanje iz konjske. Oni koji žele osjetiti još jači nalet adrenalina, mogu iskusiti let u simulatoru helikoptera ili izbaciti nagomilani stres šuljanjem, skrivanjem i pucanjem na terenima za paintball.

Foto: Darko Gorenak Godar, Jasenka Haleuš, Maja Danica Pečanić, Petar Krešimir Furjan, Tomo Jeseničnik, Vesna Petrovečki, Žanna Orešić-Franjčec, Željka Ogresta-Merlić, Arhiva projekta Okusi Zagorja i Arhiva MKN