Jeste li znali da ispod Las Vegasa postoje podzemni tuneli?


Las Vegas Loop, inovativni je transportni projekt podzemnih tunela razvijen od strane Elon Muskove kompanije The Boring Company kao alternativa klasičnom javnom prijevozu

Muskova vizija je da se omogući brži, efikasniji, i ekološki prihvatljiviji oblik transporta. 

Projekat Las Vegas Loop započeo je s ambicioznim planom da se kroz mrežu podzemnih tunela električna vozila mogu brzo i sigurno kretati ispod površine zemlje, izbjegavajući površinski promet. Prva implementacija ovog koncepta realizirana je ispod Las Vegas Convention Centera (LVCC), omogućavajući posjetiteljima da se brzo prevezu između različitih dijelova ogromnog kompleksa.

Snimili smo vam video kako izgleda jedna vožnja:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Putoholicari / Iva & Branko (@putoholicari)

Ključni elementi koji čine Las Vegas Loop jedinstvenim uključuju upotrebu električnih vozila koja mogu putnike prevesti duž predodređenih ruta unutar sistema tunela. Ovi tuneli, koji su znatno uži od standardnih prometnih tunela, mogu se brže i jeftinije izgraditi zahvaljujući inovativnim tehnikama bušenja koje je razvio The Boring Company.

Sposobnost da se izbjegnu površinski prometni zastoji može značajno smanjiti vrijeme putovanja za stanovnike i posjetioce Las Vegasa. Za sada postoji samo 5 stanica, a vožnju smo platili 5 dolara.

Nakon početnog uspjeha u Las Vegasu, planovi za proširenje Las Vegas Loop sistema su ambiciozni. Postoje prijedlozi za proširenje mreže ispod cijelog Las Vegasa, što bi moglo stvoriti sveobuhvatnu mrežu koja bi znatno poboljšala mobilnost unutar i oko Las Vegasa.