Nikola Tesla – čovjek koji je osvijetlio svijet


Nikola Tesla je osoba za koju su svi čuli. Nikola Tesla je čovjek koji je osvijetlio svijet. Posjetili smo muzej Nikole Tesle u Beogradu i rodnu mu kuću u Lici pa ćemo reći koju o tim mjestima i podsjetit se Tesline životne priče, jer on to definitivno zaslužuje.

 

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu u noći sa 9. na 10. srpnja 1856. godine. Ono što je zanimljivo u vezi njegovog rođenja je da je te noći bila strašna oluja i munje su sjevale Likom, rođen je točno u ponoć. Imao je tri sestre i jednog brata. I zanimljiva je činjenica da je brat bio, kažu, puno pametniji od Nikole, ali nažalost pao je sa konja u 12. godini i umro. Tada se Nikolin život promijenio, imao je samo 5 godina, počeo je imati strašne noćne more i bljeskove, kako je on to nazivao. Nije imao prijatelje jer je bio drugačiji, nije ga zanimala igra, zanimalo ga je kako nešto radi i kako bi to moglo još bolje raditi, istraživao je.

Nikola Tesla

Školovao se prvo u Smiljanu pa Gospiću i Rakovici nakon čega odlazi na studij u Graz. Nakon ukidanja stipendije krenuo je u kockarske vode zbog čega je i napustio studij. Zaposlio se u Mariboru pa se vratio u Gospić, a onda otišao u Budimpeštu gdje je sudjelovao u izgradnji prve telefonske centrale. Tada se zaposlio kod Edisona u Parizu, a nakon toga je otišao u New York i zbog nesporazuma sa Edisonom, odnosno mi bi rekli zbog Edisonove krađe Teslinih izuma, Tesla otvara svoju tvrtku. Nakon toga kreću usponi i padovi, puno ljudi mu se smijalo, falilo mu je novaca, izgorio mu je laboratorij, ali ipak je uspio objaviti nekoliko svojih patenata. Bio je vrijedan, radio je i istraživao cijeli svoj život.

Umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku, sam, u hotelu New Yorker na 33. katu u apartmanu 3327 u 86. godini života.

Genijalnost Nikole Tesle i sam njegov život možete pročitati u njegovom autobiografskom djelu „Moji pronalasci“ ili posjetiti jedno od dva mjesta posvećena Tesli o kojima pričamo u nastavku.

MEMORIJALNI CENTAR „NIKOLA TESLA“ SMILJAN

Rodna kuća Nikole Tesle nalazi se u Hrvatskoj u mjestu Smiljan, nedaleko od Gospića, gdje se danas nalazi memorijalni centar otvoren 2006. godine. Centar radi svaki dan osim ponedjeljka, a ulaznica je 50 kuna.

Nikola Tesla

U centru se danas nalazi:

  • Rodna kuća – u kući je prikazan Nikolin život kroz sliku i tekst, a odmah do kuće nalazi se crkvica gdje je radio njegov otac.
  • Ispitna stanica – prototip ispitne stanice iz Colorado Springsa iz 1899. godine. Cilj stanice je pokazati Teslino proučavanje visokofrekfentnih i visokonaponskih struja. Demonstracije se vrše od 10 sati pa svaka slijedeća dva sata.
  • Multimedija – multimedijalni objekt gdje se nalazi prezentacijska dvorana, suvenirnica i dječje igralište. Nakon demonstracije u ispitnoj stanici u prezentacijskoj dvorani pušta se film o Teslinom životu – preporučamo pogledati da barem malo pokušamo shvatiti što se mu je sve vrtjelo u glavi. Igralište je posebno, osmišljeno na Teslin način pa na nekim od igračaka djeca moraju i malo uključiti mozak kako bi se poigrala.
  • Teslina turbina – postavljena u potok Vaganac

Nikola TeslaNikola TeslaNikola Tesla

MUZEJ NIKOLE TESLE U BEOGRADU

Muzej Nikole Tesle u Beogradu nalazi se na adresi Krunska 51, osnovan još za vrijeme Jugoslavije 1952. godine. Muzej radi svaki dan osim ponedjeljka, a svaki puni sat možete se uključiti u vođenu turu na srpskom ili engleskom jeziku.

Sava Kosanović, Nikolin nećak nasljedio je svu njegovu ostavštinu koju je iz Amerike prenio u Beograd gdje se i danas čuva. U muzeju se nalazi više od:

  • Nikola Tesla160 000 originalnih dokumenata,
  • 2000 knjiga i časopisa,
  • 1200 povijesno-tehničkih eksponata,
  • 1500 fotografija originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja,
  • 1000 planova i crteža.

S obzirom na ove brojke muzej je prilično malen, ali zato impresivan. Podijelen je u 7 cjelina:

  1. Tesla, čovjek i stvaraoc – tu se nalaze: potvrda o krštenju, putovnica i maturalna svjedodžba
  2. Osobni predmeti, prepiska – neki od Teslinih osobnih predmeta kao npr: odijelo, šešir, rukavice, naočale… Tu se nalaze i sve njegove diplome, priznanja, fotografije kao i dokumenti od smrti i sahrani.
  3. Urna s posmrtnim pepelom – najinteresantniji dio muzeja je definitivno pozlaćena urna u obliku sfere sa Teslinim posmrtnim pepelom.
  4. Bajka o elektricitetu – u slijedećoj prostoriji pustit će vam film o elektricitetu.
  5. Polifazni sustav i njegova primjena
  6. Teslin transformator i radioveze
  7. Teledirigiranje

Nikola TeslaNikola TeslaNikola Tesla

Vječita rasprava o Teslinom porijeklu nije bitna, bez ozira da li je bio Hrvat ili Srbin, bio je veliki, nesebičan čovjek koji je napravio jako puno za čovječanstvo, zato posjetite kuću u Smiljanu i muzej u Beogradu i poklonite se ovom čovjeku.

Nikola Tesla