El Tatio gejziri – najviše mjesto na svijetu gdje možete vidjeti gejzire


U Čileu na samoj granici s Bolivijom smjestili su se El Tatio gejziri. Kažu, treće najveće polje gejzira na svijetu i najviše mjesto na svijetu gdje možete vidjeti gejzire. Također prikladno nazvan – El Tatio što je izvorna američka riječ za “pećnicu”, a na starom izgubljenom jeziku znači “starac koji plače”.

Smješteni na visini od 4320 metara nadmorske visine ovi gejziri stvaraju nevjerojatne bijele parne stupove koji se u svom najboljem izdanju mogu vidjeti između 6 i 7 ujutro pa je potrebno rano ustajenje kako bi došli do njih. Zašto tako rano? Kako su jutra ovdje vrlo hladna, kombinacija s vrućim gejzima daje najveći efekt gejzira. Na licu mjesta je izgledalo kao da je nakon nekoliko sati netko jednostavno zatvorio sve pipe i gejzira više nema.

El Tatio gejziri se nalaze u pustinji Atacama, poznatoj i kao “najsuša pustinja na planeti Zemlji”, a ulaz u pustinju je kroz simpatični grad San Pedro de Atacama. Ovdje možete uzeti izlete do gejzira koje vam nude razne agencije. Vožnja traje oko 90 minuta i većina agencija napušta San Pedro već u 4:30 ujutro, budući da je zora najbolje vrijeme za hvatanje gejzira. Cijene izleta se kreću već od 30€ po osobi. Mi smo imali rentani auto pa smo ovaj izlet napravili sami.

Gejziri El Tatio jedni su od najljepših prirodnih čuda Čilea, ali nisu toliko spektakularni kao što su to gejziri u nacionalnom parku Yellowstone ili kao što su to gejziri na Islandu koje smo isto imali prilike vidjeti. Ono što El Tatio u Čileu čini jedinstvenim, osim velike nadmorske visine, jest da ih ima više od 80 aktivnih – to je dovoljno cool. Gejziri El Tatio također su okruženi vulkanima te florom i faunom koja će vas oduševiti. I naravno, ako se želite okupati na visini od 4320m okruženi Andama onda je ovdje to jedinstvena prilika. Voda u gejzirima doseže do 90 stupnjeva, a bazeni koji su se stvorili oko njih su ugodnih 30 stupnjeva. Činjenica da se moraš skinuti na minus 5 odbila nam je želju za kupanjem, iako smo s hrabrom namjerom ponijeli kupaće i ručnike. 

Fotogalerija: