Costiera Amalfitana – Terasa nad Tirenskim morem


Costiera Amalfitana (Amalfijska obala), zvana i Divina costiera, područje je očaravajučeg mediteranskog pejzaža i prirodne raznolikosti koje se proteže na oko 40 kilometara obalnog i planinskog područja Sorrentinskog poluotoka u južnotalijanskoj regiji Campania. Jedno je od 50 talijanskih lokaliteta na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i uvijek visoko na ljestvici mjesta koje morate posjetiti barem jednom u životu.

Napisala: Mirjana Malovan

Foto: Francesco Ricci, Mirjana Malovan

Sam oblik Amalfijske obale nalik je na terasu smještenu na pola između kobaltno plavog Tirenskog mora i neba; terasu punu mirisnih glicinija i limuna, karakterističnih za to područje.

Kako doći do Amalfijske obale?

Da bi došli do tog komadića raja, morate krenuti iz Rima ili Napulja. Iz Rima, odnosno kolodvora Roma Termini možete autobusom Marozzi do Sorrenta (oko 5h vožnje, cijena oko 27€), ili vlakom do Napulja (vlak Intercity 2h, oko 20€; vlak Regionale 4h, 10€). Napulj i sve gradove Amalfijske obale povezuje međugradski autobus Sita (1-2h vožnje, 3-5€). Budući da su ljeti autobusi Sita prepuni turista i lokalnog stanovništva, te nemaju prečeste termine vožnje, za istraživanje obale preporučam rent-a-scooter koji je jeftiniji od rent-a-car kompanija i riješava vas brige oko parkinga.

Atrani

Gdje odsjesti?

Airbnb! Na toj stranici nalazi se pregršt smještajnih jednica, ai idealna je ako ste na low-budget putovanju. Savjet: u popularnim odredištima uz more (Positano, Sorrento, Amalfi i Atrani), ljeti vladaju gužve i cijene smještaja su jako visoke. Možete rezervirati smještaj u gradićima Furore i Agerola, uštedjeti za pizzu, i uživati u mirnijem odmoru.

Furore, crkva sv. Jakova

Što jesti?

Opuštene ljetne večeri najbolje je zasladiti tradicionalnim desertom s kremom od amalfijskih limuna, Dolce al limone. Najbolji se jede upravo u Amalfiju, na trgu podno srednjovjekovne katedrale. U gradovima uz more, osim ukusne pizze, možete probati i jela s ribom, mediteranske okuse u modernom štihu.

Među najposjećenijim gradovima ističu se pomodni Positano, Amalfi, i Ravello, romantični Sorrento, Praiano, Atrani, Furore, Cetara, Minori, Maiori, Vietri sul Mare i nezaboravan otok Capri. Gradovi su povezani zavojitom državnom cestom 163 – Strada Statale 163 Amalfitana, nastaloj u 19. stoljeću.

Positano

Slijedeći tu cestu, očarat će vas boje pejzaža i arhitekture. Pastelne boje prozračnih kućica, posebno u Positanu, šarena keramika u Vietri sul Mare, uske sive uličice, okrenute prema svjetlucavom moru i beskrajnom horizontu nepovratno će vas uvući u čaroliju i bezvremenski šarm Amalfijske obale.

Amalfi

Gorje iznad Amalfijske obale zove se Monti Lattari, tu je smješten gradić Agerola, u kojem počinje jedna od najsugestivnijih trekking staza u Italiji: Sentiero degli Dei (Staza bogova). Radi se o otprilike dvosatnom pješačenju po netaknutoj prirodi, s pogledom na Mediteran. No, slika govori više od tisuću riječi:

Agerola, Sentiero degli Dei

Furore, Fiordo di Furore

Furore, Fiordo di Furore

Za razgledavanje gotovo cijele Amalfijske obale, aktivan odmor i opuštanje, preporučila bih najmanje četverodnevno putovanje. Proljeće i ljeto su najpopularnije i najljepše razdoblje za posjet, dok ćete  mnogo manje gužve pronaći u rujnu ili početkom listopada, uz još ugodnije  temperature. Kući ćete ponijeti nezaboravne uspomene i  slike, možda i bočicu limoncella ili suvenire od keramike. Buon viaggio!