Stockholm – Najveći mali grad na svijetu zapravo je najmanji svjetski velegrad!


Otkad znam za sebe, zaljubljena sam u gradove koje nisam posjetila i ljude koje nisam upoznala. Jednostavno dođeš do te neke točke života u kojoj shvatiš da svi mobiteli i štikle nisu vrijedni onog bogatstva s kojim ćeš se vratiti s putovanja.  

Napisala: Marija Pajić (Meri Goes Around The World)

Dobro došli u Stockholm! Glavni grad Švedske, smješten na istočnoj obali države, na obali Baltičkog mora koje se spaja s jezerom Mälaren. Epitetima kojim opisuju ovaj grad jednostavno nema kraja, pa ga tako nazivaju i europskom prijestolnicom zelenila. Ta metropola savršenog stila, besprijekornog dizajna i idealno uređenog društva destinacija je za poželjeti! Baš zato, posjet dragom prijatelju koji živi u Švedskoj zvučao mi je kao predobar san, pa zašto ga onda ne bih i ostvarila? I, naravno, jesam. Nakon otprilike dva i pol sata putovanja, svečano sam zakoračila na švedsko tlo! Bilo da sletite na Skavstu ili Arland, dolazak do centra Stockholma prilično je jednostavan.

Naime, Stockholm ima tri aerodroma, a najpoznatiji i najprometniji sigurno je Arlanda, s kojeg u centar grada dolazite zahvaljujući Arlanda Expressu za otprilike 280 kruna (28 eura), dok je cijena povratne karte oko 500 kruna (50 eura). Ako sletite na Skavstu, zapravo slijećete u obližnji gradić Nykoping i za dvadesetak eura vozite se busom još 80 minuta. Sve to, naravno, plaćate karticom jer kupovanje karata u prijevoznom sredstvu ovdje je ostalo u prošlom stoljeću.

Zemlja u kojoj su novčanice nepoznat pojam

Naime, u Švedskoj je politika vrlo jasna, pa tako Šveđani čak i žvakaće gume kupuju karticom. Jednostavno, za razliku od stanovnika ovih naših krajeva, ne vole snop novca u vlastitu džepu. A isto tako, ne vole ni bacati smeće u jedan koš. Pa će vam tako recikliranje u vlastitu stanu oduzeti možda nekoliko minuta dok pospremite te silne vrećice, ali tek kada krenete baciti to isto smeće, kreće prava akcija. Svi kontejneri su tehnološki osviješteni. Pokrećete ih personaliziranom karticom i ako npr. pomiješate prozirne staklene boce s obojanima, platit ćete kaznu. Odmah.

Život u švedskim stambenima zgradama klasičan je zapadnoeuropski. Možete vi živjeti u uvjerenju da posjedujete taj stan, no svakog mjeseca morate odvajati oko 5000 kuna za njegovo održavanje. Ako vam je stan u centru, ta cifra prelazi 10 000 kuna. Za tu cijenu na raspolaganju vam je vešeraj, koji isto tako koristite prema planu i programu jer raspored je jasan. Možda zvuči nerealno, ali ovdje raspored uistinu ima svoju svrhu. Čak i kada piše da bus dolazi za sedam minuta, on uistinu tada dolazi. Baš kao i tramvaj i brod i vlak. Jednostavno, sve ide kao po špagi.

Grad na četrnaest otoka

Glavni grad Kraljevine Švedske ljeti je mjesto gdje sunce vječno sja! Mrak, tj. sumrak traje od ponoći pa do tri ujutro, a ostatak uživate u beskrajnom dan! I ako vas baš kao i mene pogode sunčani jesenski dani, izgubit ćete glavu za ovom skandinavskom ljepoticom! Ljepoticom u kojoj svi putevi vode u Gamla Stan! Stara gradska jezgra jedna je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradskih jezgri na cijelom kontinentu i mjesto oko kojeg je davne 1252. godine nastao Stockholm. Bilo da se želite jesti pužiće s cimetom uz kavu ili ručati švedske delicije koje se uglavnom baziraju na ribi i krumpiru, ovo mjesto ne smijete propustiti.

Ovdje ćete vidjeti najužu švedsku ulicu ili pak naučiti nešto novo o Nobelovoj nagradi koja se dodjeljuje u njihovoj Gradskoj vijećnici, za mnoge najljepšoj zgradi Skandinavije. A u neposrednoj blizini možete i sjesti na gradski brod i uputiti se do dijela zvanog Djurgarden, zelene oaze u samom srcu grada, oaze koja je već godinama u vlasništvu kraljevske obitelji. Naime, Stockholm je zapravo sastavljen od 14 otoka koji su povezani mostovima, a do njih uz cestu, možete doći i brodom! Zamislite, i taj je brod svjetlosnim godinama ispred nas. Nema Jure koji privezuje brod, kapetana koji trubi i Ankice koja nezadovoljno prodaje karte. Ulaziš s karticom koju si kupio za sav javni prijevoz koja vam, zamislite, vrijedi i za ulaz u najpoznatije gradske muzeje. Brod pristaje u miru i tišini te uza sva nekakva tehnološka čuda, rampa se s kopna povezuje s brodom u sekundi.

Na Djurgardenu su smješteni svi muzeji, uz ostalo i Abba muzej, zabavni park Tivoli, pa čak i zoološki vrt. Po mom skromnom mišljenju, ovaj dio Stockholma se ne propušta! Iako mene osobno to nije pretjerano zanimalo, nešto što svakako morate vidjeti je Vasa muzej! Vasa je zapravo bio ponos švedske mornarice koji je izgradio tadašnji kralj Gustav II. Adolf. Nakon što se gradio tri godine, na žalost kralja i pučana, već pri samom porinuću završio je kao Titanic. No, mudri Šveđani ga nisu odlučili čuvati na dnu mora već na njemu zarađuju milijune.

Epicentar lijepih ljudi istančanog modnog ukusa

Nije to što je Švedska mjesto rođenja najpopularnijeg lanca konfekcijske robe, već to što ti Šveđani jednostavno znaju. Oni znaju kako spojiti nespojivo i nositi to sa stilom. I nije da Šveđani vole samo odjeću, vole oni i kavu. Ispijaju je stalno, a taj najdraži dio dana zovu Fika! Za razliku od ostatka svijeta, Šveđani su itekako lojalni vlastitim brandovima pa tako Starbucks pored njihova Espresso Housea jedva da preživljava. I da, ono najvažnije pitanje što uvijek sve zanima. Švedski standard je iznimno visok, stoga podebljajte novčanike ako želite uživati u čarima života. Kavu u centru ispijat ćete za otprilike 60-70 kruna (6-7 eura), a pivo za oko 120 kruna (12 eura). Baš zbog toga, sve hrvatske pivopije u ovom će gradu biti na rubu razmišljanja piti ili ne piti jer ovdje je to itekako skup sport. Čak i najobičniji sendvič platit će te 110 kruna ili 11 eura. Ipak, u životu sve što je lijepo košta, zar ne? A koštaju i večere u restoranima koje stanovnici Stockholma itekako prakticiraju. I da, u švedskim restoranima nema švedskog stola pa ćete tako u ovom gradu zoru dočekati uglavnom u restoranima koji se u jednom trenutku noći jednostavno pretvore u barove.

Berns i Taverna su na mene ostavili najveći dojam. Prvi uređen kao zagrebački HNK odiše tim nekim kraljevskim stilom, dok drugi ima neki duh Hamburga s berlinskom glazbom. Sve u svemu, svakako posjetite i jedan i drugi. I ne zaboravite novčanik. Osobito karticu! Ipak se ovdje živi kraljevski! Ako slučajno poželite uživati u alkoholnim pićima u privatnosti doma, imajte na umu da alkohol kakav mi poznajemo možete isključivo kupiti u petstotinjak državnih prodavaonica koje su zovu Systembolage. Da, ovdje država ima monopol nad vašim opijanjem. A ta ista država vas potiče da što više vremena provodite u prirodi. Čak postoji švedski ustav omogućava svim ljudima da se slobodno kreću čak i na privatnim posjedima. Kao da to nije dovoljno, liberalni švedski parlament u dokumente je uveo dodatnu opciju pa se tako više ne morate izjasniti kao ona ili on, već i kao ono.

Kraljevska bajka na vodi

Otprilike tako se osjećate kada šećete ovim gradom! Kraljevski! Sve je čisto, lijepo, ali i skupo. Ako tragate za luksuzom, pronaći ćete ga u dijelu grada zvanom Östermalm.

Tamo su se smjestile najskuplje trgovine i najraskošniji hoteli. Ljubitelji švedskog dizajna, u ovoj će ulici itekako doći na svoje! Za sve princeze i prinčeve, pa i one koji se tako osjećaju, moguć je posjet Kraljevskoj palači u kojoj, nažalost, nećete sresti kraljevsku obitelj jer ona tamo već godinama ne živi. Očaravajući centar švedske monarhije doslovno će vam oteti srce do te mjere da ćete misliti da ste zakoračili u neki holivudski spektakl u kojem glavnu ulogu igra Greta Garbo, također Šveđanka. Čak je i mnogima omiljeni lik iz djetinjstva – Pipi Duga Čarapa – došla na svijet zahvaljujući Šveđanki Astrid Lindgren.

Ova mala nacija koja broji svega 9 milijuna stanovnika živi na velikoj zemlji koja se prostire na čak 450 000 četvornih metara. I znam da nemaju nikakve veze sa Smogovcima, ali ovdje uistinu vrijedi ona stara: Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali!