Avio Oscari – Ovo su najbolje aviokompanije na svijetu za 2023.


Skytrax World Airline svojevrsni je “Oscar” u zrakoplovnoj industriji, a Singapore Airlines proglašen je najboljim svjetskim zrakoplovnim prijevoznikom na dodjeli nagrada World Airline Awards 2023., što je peti put da je dobio titulu zrakoplovnog prijevoznika godine u 23-godišnjoj povijesti dodjele nagrada.

Nagrade World Airline Awards za 2023. objavljene su na svečanoj ceremoniji održanoj u kultnom Muzeju zrakoplovstva i svemira na Paris Air Showu. Više od 350 gostiju nazočilo je događaju iz zrakoplovnih kompanija diljem svijeta, s velikim brojem izvršnih direktora, predsjednika i višeg menadžmenta koji su bili prisutni kako bi preuzeli svoje nagrade. 

Općenito cijenjene kao “Oscari zrakoplovne industrije”, dodjela World Airline Awards započela je 1999. godine i ostaje potpuno neovisna i nepristrana sa svim troškovima anketiranja kupaca i dodjelom nagrada koje plaća organizator, Skytrax.

G. Goh Choon Phong, glavni izvršni direktor Singapore Airlinesa, primio je nagradu za najboljeg svjetskog avioprijevoznika.  “Vrlo smo zahvalni našim klijentima na njihovoj trajnoj odanosti i ljubavi prema Singapore Airlinesu. Tijekom pandemije njihova podrška i ohrabrenje dali su nam snagu i odlučnost da prevladamo izazove bez presedana. Danas, dok se oporavljamo od pandemije, čvrsto smo predani inovacijama i ulaganju u vodeće proizvode i usluge u industriji te osiguravamo da SIA nastavi našim klijentima nuditi iskustvo putovanja svjetske klase.” rekao je gospodin Goh.

Sedmerostruki dobitnik prestižne nagrade Zračni prijevoznik godine, Qatar Airways, rangiran je kao broj 2 u svijetu za 2023., s ANA All Nippon Airways na trećem mjestu, Emirates na četvrtom i Japan Airlines na petom mjestu, od više od 325. zrakoplovnih prijevoznika uključenih u rezultate istraživanja.

Edward Plaisted iz Skytraxa rekao je: „Za Singapore Airlines je nevjerojatno postignuće dobiti ovu titulu najboljeg svjetskog zračnog prijevoznika za 2023. Singapore Airlines postigao je izvrsne rezultate u mnogim kategorijama nagrada, a vrhunac je priznanje – Najbolja prva klasa. Čestitamo Singapore Airlinesu na ovom uspjehu koji bi trebao biti izvor velikog ponosa i zadovoljstva za upravu i osoblje zrakoplovne kompanije.”

Među velikim pobjednicima na dodjeli nagrada bio je Qatar Airways koji je osvojio devet nagrada, a Singapore Airlines također je dobio devet nagrada. Delta Air Lines je bio uspješan u Sjevernoj Americi, osvojivši šest nagrada. U Europi je Turkish Airlines bio dominantan, primivši četiri nagrade, uključujući visoko konkurentnu titulu najboljeg zrakoplovnog prijevoznika u Europi.

Najboljom low cost aviokompanijom proglašena je Air Asia

Top 20 aviokompanija na svijetu –  2023.

  1. Singapore Airlines
  2. Qatar Airways
  3. ANA All Nippon Airways
  4. Emirates
  5. Japan Airlines
  6. Turkish Airlines
  7. Air France
  8. Cathay Pacific
  9. EVA Air
  10. Korean Air
  11. Hainan Airlines
  12. Swiss Int’l Air Lines
  13. Etihad Airways
  14. Iberia
  15. Fiji Airways
  16. Vistara
  17. Qantas Airways
  18. British Airways
  19. Air New Zealand
  20. Delta Air Lines
 
 

Najbolje kabinsko osoblje na svijetu –  2023.

  1. Garuda Indonesia
  2. Singapore Airlines
  3. ANA All Nippon Airways
  4. EVA Air
  5. Hainan Airlines
  6. Qatar Airways
  7. Cathay Pacific
  8. Thai Airways
  9. Emirates
  10. Japan Airlines

Foto by Manita Ganhareang