Austrija proglašena najboljom zemljom u Europi za kupanje


Ovog tjedna Europska agencija za okoliš (EEA) objavila je novi izvještaj o kvaliteti europskih voda pogodnih za kupanje. Navodi se da je gotovo 85 posto kupališta u Europi rangirano kao “odlično”, prenosi CNN.

Godišnji izvještaj o vodi za kupanje pratio je gotovo 22.000 kopnenih i obalnih mjesta za kupanje u zemljama članicama Europske unije, Albaniji i Švicarskoj. Zemlje ne moraju imati izlaz na more kako bi dospjele na ovu listu jer se u obzir uzimaju i jezera te druga kupališta. Velika Britanija, koja je napustila EU, prvi put je izostala iz izvještaja.

I Hrvatska je u top pet

Austrija, zemlja bez izlaza na more poznata po brojnim prekrasnim jezerima nalazi se na vrhu ljestvice. Čak 97.7 posto njenih voda proglašeno je odličnim.

Odmah nakon njega, u top pet su Malta, Grčka, Hrvatska i Cipar. Portugal je na 10. mjestu s 88.5 posto, a slijede ga Italija i Španjolska. Destinacija privlačna turistima, Francuska, zaostaje na ljestvici sa 75.7 posto. Poljska je najniže rangirana, sa samo 44.5 posto.

Kako bi došla do ovih rezultata, Europska agencija za okoliš u suradnji s Europskom komisijom napravila je procjenu tako što su lokalne i nacionalne vlasti uzimale uzorke vode tijekom sezone kupanja i analizirale prisutnost bakterija koje ukazuju na zagađenje od kanalizacije i uzgoja stoke.

Izvor: Index.hr