Zbog šale završio 8 dana u tajlandskom zatvoru


Srpski državljanin izazvao je sigurnosni incident na letu iz Tajlanda za Europu neslanom šalom o bombi, pa završio u tajlandskom zatvoru iz kojeg se jedva izvukao. piše index.hr

 

Nesretni Srbin, koji je htio ostati anoniman, ispričao je za Blic svoju nevjerojatnu “avanturu” koja se dogodila 29. rujna neposredno prije polaska avionom iz Tajlanda, gdje je s prijateljem bio na turističkom putovanju.

“Dobili smo sjedišta blizu izlaza za slučaj opasnosti. Čavrljali smo sa stjuardesom dvadesetak minuta, bilo je opušteno, šalili smo se, smijali. Kada smo trebali krenuti, ona je podigla torbicu mog prijatelja sa poda i krenula da je stavi u kasetu, a ja sam u šali rekao: “Pazite s tim, možda je bomba”. Odmah je došlo obezbeđenje i video sam da je vrag odneo šalu. Ponudio sam da izađem iz aviona, međutim kapetan je preko razglasa rekao da moramo svi izići”, rekao je.

Nije imao prevoditelja, smješten u prenatrpani zatvor

Uskoro su stigle policija i vojska sa specijalno obučenim psima za traženje eksploziva. Pretražili su čitav avion, a eksploziv, naravno, nisu našli. No Srbin je uhićen i priveden u policijsku postaju, gdje su njegove prave nevolje tek počele.

“To je bila katastrofa jer nisu osigurali prevodioca. Ništa ih nisam razumio, ni što sam uradio, ni za što se teretim. Četiri dana kasnije izveli su me pred suca, opet bez prevodioca, a u međuvremenu su me smjestiliu zatvor”, objasnio je.

Uvjeti u zatvoru bili su očajni. Iako ima kapacitet od 2000 ljudi, u njemu je bilo natrpano oko 5000 zatvorenika. U sobi od 50 metara kvadratnih, bez kreveta i s čučavcima za nuždu u istoj prostoriji, spavao je s još 97 ljudi. Nisu imali toalet papir ni druge osnovne higijenske potrepštine.

“To je zatvor koji održavaju sami zatvorenici. Trude se oni čistii, ali njihovo poimanje higijene se od našeg razlikuje kao nebo i zemlja. Ne znam da li sam samo imao sreće, tek nitko me nije dirao. Čak su mi zatvorenici i pomagali da se snađem”, opisao je svoje zatvorsko iskustvo.

Spasio ga sunarodnjak koji živi na Tajlandu

No imao je sreću u nesreći. Iako je po tajlandskom zakonu mogao ostati zatvoren čak 84 dana, izašao je za 8 dana, zahvaljujući sunarodnjaku koji već 27 godina živi u Tajlandu, Aleksandru Raduloviću. On ga je pronašao nakon sedam dana u zatvoru, prevodio mu je, platio jamčevinu, vodio ga na sud… Na kraju je proglašen krivim, ali oslobođen uz kaznu od 1500 eura.

“Ljudi ne znaju, ali to ovdje nije šala. Ako izgovorite “bomba” na terminalu, možete završiti u zatvoru na pet godina uz novčanu kaznu od 5.000 eura, a ako kažete u avionu i do 15 godina i 15.000 eura. Ovog drugog sam 31. siječnja uspio izvući z jamčevinu da se brani sa slobode, međutim tek ga čeka sudski proces”, upozorio je za Blic Radulović.