Otopite svakodnevicu u toplim izvorima termalnih voda


Tražite najbolji način za opustiti se od svakodnevnih obveza? Koji put je duga, vruća kupka najbolji lijek za brisanje nakupljenog stresa i opuštanje napetih mišića, pogotovo ako to iskustvo dolazi uz spektakularan pogled.

Prema istraživanju Booking.com-a, svjetskog predvodnika u spajanju putnika s najširom ponudom nevjerojatnih smještajnih objekata, 29% putnika iz Hrvatske, (32% globalnih putnika) izjavilo je kako namjerava otići na spa ili wellness putovanje tijekom 2019.* godine. Kako bi pronašao sedam izvanrednih destinacija koje nude kupke u toplim termalnim izvorima, Booking.com je pregledao više od 28 milijuna svojih smještajnih jedinica u više od 147.000 odredišta širom svijeta. Ako niste planirali putovati u daleke krajeve svijeta poput Čilea ili Novog Zelanda samo zbog namakanja u toplim izvorima uz predivan pogled na prirodu možda ćete se, nakon što pogledate izdvojene destinacije, predomisliti. 

Gradić Yufuin, skriven u Ōita šumi, poznat je po pitoresknim jezerima, rijekama, slapovima i termalnim izvorima. Tamo dane možete provesti opuštajući se u tradicionalnoj japanskoj termalnoj kupki (onsen) dok meditirate promatrajući mistične planine u daljini. Ako tražite autentično ryokan iskustvo svakako bi trebali odsjesti u  Yufuin-Sanso Waremokou jer vas neće razočarati.  Ovaj resort, ušuškan u planine, nudi predivno iskustvo tradicionalnog japanskog smještaja u kojem se možete opustiti u toploj kupki termalnih voda i promatrati prirodu iz drvenog bazena koji možete rezervirati samo za sebe.

U alpskom gradiću Bormio nalaze se neki od najboljih izvora termalne vode u Italiji. QC Terme Hotel Bagni Vecchi je savršena destinacija za sve koji žele direktno iz sobe uskočiti u termalnu kupku. Ovaj resort sagrađen je oko devet izvora termalne vode kojeg lokalno stanovništvo posjećuje već više od 2000 godina. Svi koji odsjednu u ovom resortu imaju besplatan ulaz na vanjske termalne bazene kao i pristup spa centru Terme Bagni Vecci. Osim uživanja u svakom od termalnih bazena nemojte zaboraviti počastiti se prirodnom turskom kupkom u kojoj možete uživati u bazenu koji je izrezbaren u planini.

Jeste li “uradi sam” osoba? Biste li htjeli sami napraviti svoj termalni bazen? Na poluotoku Coromandel (istočno od Aucklanda) nalazi se popularna destinacija za surfere pod nazivom Hot Water Beach gdje u pijesku možete iskopati vlastiti, privatni bazenčić s termalnom vodom. Voda koja se nalazi tik ispod pješčane površine doseže i do 64 °C čineći ju savršenom za kratko opuštanje. Najbolje vrijeme za uživanje u ovom jedinstvenom prirodnom fenomenu je tijekom plime jer su tijekom oseke topli izvori prekriveni oceanom. U blizini te destinacije nalazi se  Hot Water Beach TOP 10 Holiday Park koji nudi razne sadržaje za svačiji ukus poput vila, bungalova i šatora.

Tabacón Thermal Resort & Spa nalazi se kratku vožnju od Arenal Volcano nacionalnog parka i nudi prirodne izvore termalne vode u kojima možete uživati. U resortu se možete opustiti okruženi bujnom tropskom šumom i ljenčariti u sjeni veličanstvene planine Arenal koja je ujedino i aktivan vulkan. U resortu se nalazi pet glavnih izvora vode koju pod zemljom grije vulkanska magma, nekoliko vodopada i riječnih bazena, a možete birati i temperaturu vode koja vam najviše odgovara.

Puyuhuapi Lodge & Spa nalazi se u južnom, središnjem djelu Čilea, u gradiću Puerto Puyuhuapi. Do lokacije je moguće doći isključivo brodom zbog čega su termalni bazeni i topli izvori koji se tamo nalaze pravi raj za sve koji obožavaju privatnost. Resort se nalazi u blizini fjorda, a umirujuća tišina prirode mami goste koji se odmaraju u svojim sobama koje su grijane vrućim izvorima. Ako se odmarate u tom resortu nemojte propustiti promatrati zalazak sunca ili divno noćno nebo puno zvijezda u jednom od tri vanjska bazena.

Kratku vožnju od Mrtvog mora nalazi se resort Ma’In Hot Springs koji se poput oaze smjestio između planina iz kojih izvire vrući izvor. Izvori se nalaze 264 metara ispod razine mora, a zbog podzemne lave temperatura vode može narasti i do 63°C. Zamislite kakav je osjećaj sjediti u bazenu koji je izrezbaren u planini dok uživate u termalnoj masaži vodopada uz predivnu prirodu koja vas okružuje što vam omogućuje da zaboravite na sve brige. Ako želite isprobati autentičnu kuhinju svakako probajte tradicionalno jelo pod nazivom Zarb koje se sprema u Beduinskom šatoru i kuha u vrućem pijesku.

Poznati arhitekt Li Zuyuan koji je dizajnirao Taipei 101, nekoć najviši neboder na svijetu, dizajnirao je i Grand View Resort Beitou resort smješten u Beitou područje u kojem se nalaze topli izvori, sjeverno grada Taipei. Dok uživate u privatnoj kupki zbog staklene stijene koja se nalazi u apartmanu možete uživati u panoramskom pogledu na planine i šumu. A ako želite, možete uživati u kupki i na svježem zraku okruženi zimzelenim drvećem.

*Ovo neovisno istraživanje proveo je Booking.com na uzorku odraslih putnika koji su u putovali u posljednjih 12 mjeseci ili planiraju putovanje u sljedećih 12 mjeseci. U istraživanju je sudjelovalo 21.500 ispitanika, po 1000 iz Australije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Kine, Brazila, Indije, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Rusije, Indonezije, Kolumbije i Južne Koreje te 500 iz Japana, Novog Zelanda, Tajlanda, Argentine, Belgije, Kanade, Danske, Hong Konga, Hrvatske, Tajvana, Meksika, Nizozemske, Švedske, Singapura i Izraela. Ispitanici su ispunili anketu online između 10. i 30. kolovoza 2018. godina.