Hrabri Pero u novoj avanturi


Naš Pero bio je hrabar i otišao na putovanje, toliko mu se svidjelo biti poduzetan i učiniti nešto drugačije da se odlučio za novu avanturu. Što je ovaj puta u pitanju, pročitajte u nastavku.

Putovanje o kojem je Pero dugo sanjao postalo je stvarnost, te se našao u situaciji u kojoj se mi mnogi nađemo nakon što nešto pokušamo napraviti što smo dugo željeli i ostvarimo svoje snove. Želimo opet osjetiti taj osjećaj uzbuđenja u nama, osjećaj da se nešto zanimljivo događa u našim životima, da ne živimo od petka do ponedjeljka nego se veselimo drugim stvarima osim vikendu. Jednostavno da dišemo punim plućima i da osjećamo da nam je život ispunjen.

Tako je i naš Pero ovaj puta želio učiniti nešto o čemu već dugo razmišlja ali nikako da se odluči i pokrene. Također je u pitanju opet bio malo utjecaj okoline, ovog puta Pero je razmišljao da upiše tečaj stranih jezika, jer već neko vrijeme želi naučiti neki drugi strani jezik osim engleskog s kojim se svi u većini slučajeva služimo kada putujemo. Želja mu je otići na putovanje i pričati na domaćem jeziku. No kako to bude, opet je Pero bio s ekipom na pivi i povelo se pitanje o stranim jezicima. Dok je on spomenuo kako bi bilo zanimljivo naučiti neki strani jezik, većina je ipak bila mišljenja kako je to bacanje novaca, jer danas svatko koristi engleski i da nema smisla učiti bilo koji drugi jezik, a pogotovo još za to plaćati i trošiti novce.

Ipak ovaj puta Pero nije dozvolio da prođu mjeseci kao i prošli puta, kada je došao doma pogledao je malo cijene i što pišu ostali polaznici kako su zadovoljni s kojom školom i otišao te upisao tečaj. Sada već nekoliko tjedana Pero je polaznik škole i uči španjolski jezik.

Postoji velika razlika u učenju stranog jezika sada i učenju bilo kojeg stranog jezika u školi. Moram i želim nije isto. Velika većina nas, možda je morala učiti njemački u školi koji je bio jedan od najomraženijih predmeta. Suhoparno štrebanje napamet i nemogućnost korištenja jezika nije imalo baš smisla. Pero uživa u učenju, zato što kao prvo želi naučiti, osim toga ima nove prijatelje s kojima dijeli isto zanimanje prema jeziku, te dok se druže poslije satova na cugi pokušavaju koristiti jezik, što uvijek bude zabavno i korisno. Osim toga dok putuje na posao, sada Pero pokušava učiti novi vokabular, te neke stvari koje prije nije uopće primjećivao sada primjećuje i pokušava naučiti nove riječi. Tako da kroz učenje stranog jezika ne samo da Pero uči jezik nego svaki njegov dan je zbog toga drugačiji, ispunjeniji i sretniji.

Jeste li se ikada našli u situaciji kao Pero da vam se toliko svidio neki jezik, da ste odlučili da ćete ga naučiti kako biste mogli otići u tu državu i naručiti hranu ili pričati s ljudima na njihovom jeziku, a da to nije engleski?

M.M.