Antička tura Grčkom


Grčka je uvijek dobra ideja. Pogotovo u srpnju. Kad su temperature rekordno visoke. No dobro, bar nije vruće. Za naše putovanje smo odlučili napraviti “s” turu za razliku od najčešćih otočkih tura.

Autor: Goran Sočo

Facebook: https://www.facebook.com/goran.soco

Instagram: @goransoco

Meteora – Delphi

Sletjeli smo u Atenu u noći i odmah preuzeli rentani auto i krenuli prema sjeveru. Prva postaja nam je bila Meteora nekih 450 km sjeverno od Atene. Meteora je formacija golemih stijena na kojima su u 13. i 14. stoljeću izgrađena 24 pravoslavna samostana. Ta nestvarna vizura više podsjeća na neku scenu iz Gospodara prstenova nego na stvarni svijet. Ovaj dragulj je uvršten na UNESCO listu svjetske baštine. 

Nakon naporne noćne vožnje i cjelojutarnjeg istraživanja Meteore krenuli smo prema Delphiju, našoj prvoj antičkoj postaji. Obzirom da nam je bio usput, nismo mogli preskočiti posjet Termopilskom klancu, mjestu na kojem se odigrala legendarna bitka 300 hrabrih Spartanaca i goleme perzijske vojske. Naravno, povijest je iskrivila brojke da zvuči impresivnije, ali povijesničari smatraju da je svejedno omjer bio 1:10 te da su Grci predvođeni legendarnim kraljem Sparte, Leonidom, iskoristili reljef klanca da anuliraju brojčanu prednost Perzijanaca. U klancu ćete pronaći spomenik Leonidu te spomen ploču u čast hrabrih 300. Dan danas prolaznici nose grančice maslina te ih polažu na to mjesto. 

Napokon smo stigli u Delphi gdje smo odspavali valjda 12 sati da nadoknadimo neprospavanu noć te ujutro krenuli prema ruševinama Delphija. Na tom mjestu je stolovala legendarna Pitija, proročica koja je savjetovala mnoge vođe antičkog svijeta prije donošenja velikih odluka. Pisana povijest kao i mitologija vezana uz Pitiju i Delphi kao grad je izuzetno opsežna i kompleksna i neću vas gnjaviti s tim, ali podsjetite se lekcija iz povijesti jer je priča vezana za mjesto utkano u Ilijadu i Odiseju vrijedno lekcije. Obzirom na starost, ratove i potrese koji su kroz tisuće godina zadesile ovaj lokalitet mora se priznati da je u izvrsnom stanju i nezaobilazna je postaja u posjeti Grčke.

Nakon sjevera, vrijeme je za zagaziti Peloponez i to preko Korintskog kanala te prošetati mitskom Mikenom i nastaviti put Sparte i Mystrasa.

Fotogalerija –  Meteora – Delphi

Korinth – Mycenea – Sparta

Visoke temperature ne posustaju, ali ni mi. Požari bjesne Grčkom te poprimaju razmjere katastrofe. Na sreću, naša isplanirana ruta nije u epicentru, ali i mi na putu prema Korinthu prolazimo kroz netom opožarena područja. Najviša temperatura koju smo zabilježili je iznosila 46,5°C i opasno se približila rekordnoj koju sam doživio prije nekoliko mjeseci u Pakistanu.

Imali smo taktiku razgledavanja od ranih jutarnjih sati pa do 11 h te najtopliji dio dana provesti u vožnji pod klimom do iduće postaje puta pa nastaviti istraživanje u poslijepodnevnim satima. Tako smo iz Delphija stigli nad Korintski kanal u “golden hour”, pred zalazak sunca. Kanal spaja Jonsko i Egejsko more i pušten je u promet prije 130 godina. Dug je 6,5 km, a zbog širine od svega 24 metra je neprolazan za većinu modernih velikih brodova pa je zapravo svoju tranzitnu svrhu zamijenio turističkom.

Nakon Korinta smo se zaputili prema Mikeni, jednom od najbitnijih antičkih lokaliteta. Na svom vrhuncu prije gotovo 3 500 godina je bila grad od 30 000 stanovnika iako prve iskopine datiraju prije 7 000 godina i pripadaju neolitiku. Obzirom na starost ne očekujte neke megalomanske i dobro očuvane građevine, ali sami lokalitet je svjedok početaka grčke civilizacije. 

Od klasične povijesti je sigurno puno zanimljivija mitologija vezana za ovo mjesto pa se Perzej, izravni prapotomak Zeusa, smatra osnivačem grada. Dodajte njegovu ženu Andromedu, potomke poput Agamemnona koji je zbog Helene krenuo u rat protiv Parisa od Troje i bude vam jasno zašto Mikena ima posebno mjesto u povijesti ne samo Grčke nego i svijeta.

Iduća postaja je grad Sparta, legendarna antička grad-država koju sam jednostavno morao staviti u naš itinerar. I danas je svima poznat izraz “spartanski” način života, a sudeći po povjesničarima oni su zaista gajili taj ratnički duh odgoja djece od mladih dana te su slovili kao najbolji vojnici Peloponeza, a vjerojatno ne postoji netko tko nije čuo za legendarnih “300”. Nažalost od drevne Sparte nije ostalo gotovo ništa osim nekoliko raštrkanih zidina. Zato možete vidjeti proizvode s amblemom legendarnih spartanskih kaciga na majicama, lokalnom pivu, privjescima, svemu…

Na sreću u neposrednoj blizini se nalazi Mystras, odnosno čudo od Morea. Taj grad koji s padina brda gleda na Spartu je služio kao glavni grad tog područja za vrijeme vladavine Bizantinaca. Dan danas služi kao savršeno dobro očuvani komad povijesti te kao kompleks pravoslavnih samostana.

U itinerar smo naknadno nadodali i prekrasni gradić Gytheio na obalama Sredozemnog mora kojim dominiraju velika zahrđala brodska olupina tik uz najpoznatiju plažu te veliki svjetionik (koji očito tom brodu nije bio od pretjerane koristi). 

Ova plaža je naširoko poznata kao mjesto gdje tisuće kornjača svake godine liježu jaja, a lokalno stanovništvo brižno pazi da taj prirodni ciklus nitko ne ometa.

Ovime završavamo peloponeški road trip i zadnja 3 dana ćemo provesti u kolijevci demokracije, Ateni.

Fotogalerija – Korinth – Mycenea – Sparta

Athens

Stigli smo na zadnju postaju ove užarene avanture, u Atenu. To je grad goleme povijesti i još većeg značaja kako za Grčku tako i za svijet kakvog danas poznajemo. Atena je izrodila temelje i načela slobodnog svijeta, demokraciju. Da je zaslužna samo za nju, već je zadužila sve generacije koje su iznikle, ali njen značaj je neusporedivo veći. Podarila nam je filozofsku misao, Sokrata, Platona. Podarila nam je renesansu prije renesanse.

Današnja Atena je kudikamo drugačije mjesto. Čitao sam da je kroz povijest, kako daljnju tako i recentnu imala svojih uspona i padova. Naš prvi dojam je bio da je u svom ciklusu na donjoj strani. Grad djeluje oronulo te ćete susresti jako puno beskućnika i narkomana koji besciljno lutaju uličicama i iako će poneki turist osjetiti nelagodu, dojma sam da su opasni samo sebi. Na neki način me ta vizura vratila na mnoge gradove Bliskog istoka kojima sam lutao. Ipak, primaknete li se malo povijesnom centru zasjat će vam neko drugo sunce. Centar je živahan, prepun raznoraznih restorančića i kafe barova gdje možete kratiti vrijeme od nalazišta do nalazišta uz hladni cappuccino, gyros, souvlaki…

U samom centru grada na vrhu brda se ponosno propinje Akropola te veličanstveni Parthenon. I prije nego što sam ga ugledao uživo uvijek mi je bio misterij zašto nije u odabranom društvu 7 svjetskih čuda, dok kip Isusa u Riju jeste. U podnožju Akropole ćete naći i druge važne lokalitete poput Rimske Agore, Hadrijanove knjižnice, nama najljepše Ancient Agore te mnogih drugih. 

Nemojte preskočiti ni Olimpijski stadion (originalni), to prekrasno kameno sportsko borilište, na kojem su 1896. godine održane prve moderne Olimpijske igre.

Grci su kao narod prilično susretljivi, razgovorljivi i vrlo lako ćete komunicirati s njima jer jako dobro pričaju engleski. Ostali smo ugodno iznenađeni gastro ponudom kao i uslugom jer je gotovo nemoguće sjesti negdje na ručak ili večeru da vas ne počaste desertom na kraju. Osim toga nismo naišli na nijedno mjesto, od najmanjeg dućana do kafića i restorana, gdje nismo mogli platiti karticom. 

S druge strane nikad nisam doživio luđi način naplate cestarine.

Kako su im autoceste privatizirane, svaku kratku dionicu morate zasebno plaćati. Zamislite da idete od Splita do Zagreba i na svakom izlazu morate platiti taj dio i onda nastaviti dalje. Nisu skupe kad sve zbrojite, ali su nevjerojatno nepraktične.

Kad bih vam trebao reći nekoliko završnih riječi o ovoj avanturi rekao bi da je vrijedila napora. Isto tako, vjerojatno bi vam savjetovao da idete na proljeće ili jesen i da izbjegnete visoke temperature. S druge strane, ova država će vam vratiti trud kroz prelijepu prirodu, bogatu povijest, mitove, fenomenalnu gastronomiju i tople ljude.

Ukoliko je i vas zainteresirala tura poput ove i treba vam pomoć oko organizacije puta ili informacije slobodno mi se obratite putem Facebooka ili Instagrama.

Fotogalerija Athens: