Mojih 10 omiljenih mjesta u Ateni


Atena je nepregledan grad koji se proteže preko nekoliko planina, duž razvedene obale poluotoka Atike. Između arheoloških lokaliteta i novijih zgrada, kulture i prirode, posjetitelju nije nimalo lako odlučiti koje mjesto posjetiti u grčkoj prijestolnici, a da se ne iscrpi od hodanja i upijanja novih informacija.

Tekst i slike: Lana Pajdaš

Prvi sam puta posjetila Atenu u drugoj polovici listopada, kada je kod nas već jesen, a tamo su temperature dosezale do 27 stupnjeva pa smo bez problema hodali po gradu u ljetnoj odjeći. Veći dio godine u Ateni je relativno toplo, a ljetni mjeseci su izuzetno vrući, uz temperature koje dosežu 40 u hladu. Zime su blage, ali vlažne. Općenito, ako želite ugodno prošetati po starim stijenama, a usput uživati u lijepom vremenu, najbolje je posjetiti Atenu u prijelaznim razdobljima.

Budući da sam do sada dovoljno vremena provela u ovom gradu da sam već u njemu udomaćena, odlučila sam izdvojiti 10 mjesta na koja se rado vraćam. Podijelila sam ih u četiri kategorije, ugođaj antike, muzeji i galerije, zabava i priroda. Bez obzira spremate li se posjetiti Atenu tek prvi put, ili ste tamo već bili i želite pronaći nove zanimljivosti, vjerujem da ćete u o ovom putopisu pronaći nešto što će pobuditi vašu znatiželju. 

Ugođaj antike

1.Arios Pagos ili Areopagus, pogled na Akropolu izbliza

Pored svima poznate Akropole nalazi se velika stijena poznata pod nazivom Areopagus (izvorno Arios Pagos), a ponekad i „Sveta gora“. Nije samo riječ o slikovitom mjestu s prekrasnim pogledom na Akropolu i dio grada, već ova gromada ima i svoju vlastitu povijest.

U antičko doba, tu se nalazio sud za vjersko pravo i za najteža kaznena djela poput ubojstava i mučenja s predumišljajem te paljenja stabala maslina. Naziv je potekao od grčkog boga rata Aresa kojem se prema predaji ovdje sudilo za ubojstvo Posejdonovog sina Alirothiosa.

Ovo mjesto ima svoj značaj i u povijesti kršćanstva jer se smatra da se ovdje svojim sljedbenicima obraćao Apostol Pavao.

2.Antička Agora, muzej na otvorenom u parku

Akropola u Ateni i drugim grčkim polisima bila je duhovno, vjersko središte, smješteno uz rub grada (akri na grčkom znači rub). S druge strane, svaki je grad imao svoj središnji trg koji se nazivao agora.

Doslovno značenje ovog pojma je „tržnica“, ali agora je i više od samog komercijalnog središta. Na atenskoj Agori nalazile su se najvažnije javne zgrade uključujući i sjedište političkog života, zgradu pod nazivom stoa, koja i danas krasi agoru. Naime, atenska stoa vjerno je rekonstruirana prema evidenciji iz antičkih spisa i poznavanja kanona antičke grčke arhitekture. Šetnja pod nadstrešnicom dat će vam mali uvid u antički izgled atenske arhitekture, dok se u unutrašnjosti zgrade nalazi muzej predmeta pronađenih u nizu iskopina na Agori.

Veći dio atenske Agore danas je prekrasan park, idealno mjesto za šetnju na kojem nemate osjećaj da ste u tako velikom gradu. Pritom možete pronaći brojne ostatke temelja antičkih zgrada koje su nekad činile cjelinu političkog i komercijalnog središta Atene, te odlično očuvani Hefestov hram. Hefest je grčki bog vatre i ognjišta.

Inače, Rimljani su kasnije preuzeli urbani koncept agore i počeli ga projektirati i u svojim gradovima, pod nazivom forum.

3.Hram Olimpskog Zeusa

Grčka je velika i puno je vremena i posjeta potrebno da obiđete sve što želite u toj zemlji. Primjerice, poznato je da su bogovi iz grčke mitologije stolovali na Olimpu, planini koja se nalazi na sjeveru zemlje. Također je poznato da se u srcu Peloponeza smjestila Olimpija, poprište antičkih olimpijskih igara. Ako niste u mogućnosti posjetiti te dvije udaljene lokacije, uvijek možete posjetiti hram Olimpskog Zeusa u srcu Atene. Riječ je o još jednom mjestu s kojeg puca prekrasan pogled na Akropolu, ovaj put odozdo, jer se hram nalazi u nizini.

Muzeji i galerije

4.Benaki muzej, poznat i kao Muzej grčke kulture

Benaki je više od muzeja. Riječ je o instituciji koja je posvećena što kvalitetnijem i jednostavnijem pripovijedanju grčke povijesti od antike do danas. Kada uđete u zgradu muzeja dočekat će vas ljubazno osoblje koje će vam poželjeti dobrodošlicu. Razgledavanje započinje antikom i Bizantom, ali ako ste već obišli dovoljno antičkih objekata i muzeja, možete odmah prijeći na više katove na kojima ćete pronaći narodne nošnje, stare karte, pokućstvo, ali i priču o ulozi engleskog pjesnika Lorda Byrona u grčkoj borbi za neovisnost od Turaka.

Muzejski gift shop nudi širok izbor nakita, replika muzejskih predmeta, knjiga i igračaka za djecu. Osobno mislim da je ovo jedno od najboljih mjesta u Ateni za kupovinu poklona, budući da su cijene relativno povoljne, a nudi se izbor predmeta od vrhunskih materijala s posebnim pričama. Na vrhu zgrade nalazi se restoran s terasom idealan za digitalne nomade i druge freelancer putnike koji posao nose sa sobom i smjestit će se s laptopom na neko lijepo mjesto kako bi odradili dio svog dnevnog posla.

Glavna zgrada muzeja nalazi se u četvrti Evangelismos, a muzej ima i drugih tematskih objekata u različitim dijelovima grada.

5.Numizmatički muzej, odnosno kuća povijesti novca

Na par koraka od trga Syntagme pronaći ćete neoklasicističku vilu s malim parkom. Riječ je o kući koju je sagradio Heinrich Schlieman, njemački arheolog koji je otkrio drevnu Mikenu i Troju. Bila je to obiteljska kuća u kojoj je on živio sa svojom suprugom Sophijom i troje djece, cijelo vrijeme radeći na pažljivom proučavanju arheoloških blaga.

Danas se u njegovoj kući nalazi Numizmatički muzej. Ako ste ikad htjeli steći bolji uvid u povijest robne razmjene i novca kao ultimativnog sredstva u procesu, ovaj je muzej idealan za vas. Raskošne dvorane s freskama i štukaturama ispunjene su kolekcijom kovanica i zanimljivih priča o likovnim motivima koji se na njima nalaze.

6.Narodna galerija, moderni hram umjetnosti

Nova Narodna galerija (Ethniki Pinakothiki) nalazi se nedaleko Benaki muzeja, uz istu stanicu metroa Evangelismos. Riječ je o ugodnoj i prostranoj zgradi odlične pristupačnosti. Naime, iza vanjskog staklenog zida zgrade nalazi se rampa kojom se posjetitelji s otežanim kretanjem ili oni u invalidskim kolicima mogu bez problema popeti do najvišeg kata.

U trenutku mojeg posjeta, tema postava bilo je obilježavanje 200-te obljetnice Grčke revolucije, pri čemu sam mogla vidjeti puno prekrasnih ulja na platnu s povijesnim scenama. Ipak, glavna atrakcija bile su manje slike i grafike sa zabavnim motivima iz svakodnevnog života u grčkim gradovima i selima u 19. stoljeću. Mislim da će se svim ljubiteljima umjetnosti svidjeti ovo mjesto. Inače, u Ateni ima puno malih umjetničkih galerija i prostora u kojima se održavaju izložbe, ali njihov bi popis zahtijevao poseban članak.

Zabava i noćni život

7.Gazi – od teške industrije do zabave

Nedaleko Monastirakija, antičke Agore i arheološkog lokaliteta Kerameikos proteže se stara industrijska četvrt poznata pod nazivom Gazi. Nekada se tamo nalazila termoelektrana uz koju je bilo radničko naselje. Cijeli image ovog mjesta malo je imao veze sa zabavom, osim što su se ovdje nalazile najpoznatije atenske javne kuće.

Nakon zatvaranja termolelektrane, Gazi se polako transformirao u zonu poznatu po kreativnosti i noćnom životu. Nekadašnje postrojenje postalo je industrijski muzej, a u kvartovskim barovima se održavaju brojne umjetničke izložbe, koncerti i kazališne predstave u organizaciji malih udruga i institucija.

8.Panormou – antička umjetnost zabave na terasi

Na plavoj liniji podzemne željeznice postoji stanica pod nazivom Panormou, a u njezinoj neposrednoj blizini nalazi se zona s puno restorana i barova, omiljena među domaćim stanovništvom.

Omiljena atrakcija ovog dijela grada su barovi s krovnim terasama, kakvih inače ima i oko trga Monastiraki u centru grada. Već su i antički Grci izmislili koncept zabave na krovnim terasama, a u 21. stoljeću omiljeni dio Atene za ovakav doživljaj upravo je Panormou. Mala prednost ovakvih barova oko Monastirakija je privilegirani noćni pogled na Akropolu kakvog ovdje ipak nema jer je daleko.

Osim barova, ovaj je dio grada poznat i po povoljnim restoranima i najboljem souvlakiju i gyrosu. Ponovit ću, vrlo je jednostavno doći ovamo – vožnja podzemnom od središnjeg trga Syntagme, plavom linijom, traje tek desetak minuta.

Priroda i okolica

9.Ymittos – planina koju vole kornjače

Atena je grad planina, jer je središnji dio grada okružen brdima čija visina prelazi 1000 metara. Osobno mi je posebno lijepa planina Ymittos, s čije se jedne strane u relativnoj blizini nalazi aerodrom, a s druge strane možda najljepše i najzelenije atenske četvrti.

Ymittos je prava riznica kulturne i prirodne baštine. Guste šume skrivaju obrambene tornjeve iz doba Osmanlijskog carstva, a planina je puna izvora i malih jezeraca u kojima žive kornjače. Crkvica koja se povezuje sa zapadnim utjecajem iz doba Karla Velikog dominira površinom koju lokalno stanovništvo naziva „balkon“, a riječ je o najpoznatijem vidikovcu, s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad „iz daljine“. Nije riječ o jedinom pogledu, ali vjerojatno najpopularnijem.

10.Marathonas/Nea Makri

Ako ste se, čitajući ovaj članak, zapitali gdje je najbolje potražiti osvježenje za vrućeg ljetnog dana – i za to imam ideju. Iako lokacija koju ću spomenuti nije među najbližima centru grada, meni je osobno najzanimljivija iz nekoliko razloga.

Prije svega, nalazi se uz jednu od antičkih priča, onu o Maratonskoj bitki čiji je svjedok otrčao udaljenost koja se danas trči u maratonu kao olimpijskom sportu. Područje Maratonskog polja idealna je lokacija za trekking i lagano hodanje (ovdje nema velikih uspona). Obalom ovog područja proteže se dugačka pješčana plaža Nea Makri, dovoljno velika da na njoj nikada nema gužvi.

Za kraj ću reći da je ljepota Atene i okolice najviše u doživljajima, atmosferi i mašti o nekim jako davnim vremenima. Za mnoge Atena nije grad koji se zavoli na prvi pogled, ali nekoliko lijepih trenutaka dovoljno je da shvatimo da je to grad u koji ćemo se rado vraćati.

Najpovoljnije letove iz Zagreba za Atenu u 2021. godini možete pronaći preko Air Serbije ili Turkish Airlinesa. Povremeno se pojave i druge dobre opcije iz bliže regije, ali direktne avionske veze između Hrvatske i Grčke odvijaju se samo povremeno.