8 razloga zašto ići na Erasmus


Ako razmišljaš o odlasku na Erasmus, samo učini to! Ako ne razmišljaš o tome, počni.. Erasmus iskustvo pamtit ćeš cijeli život. Kao što smo i mi čitale i slušale o Erasmus iskustvima tako možda i ti sada to radiš. Ali jedno je sigurno, to je nešto što trebaš doživjeti.

Mi naših 5 mjeseci provedenih u Pragu opisujemo kao nerealan život koji će ti zauvijek ostati u sjećanju. A ovdje navodimo 8 razloga zašto bi svatko trebao ići na Erasmus.

Putovanja

Jedno je sigurno, na Erasmusu ćeš putovati. Osim što ćeš istražiti grad u koji si se odlučio otići na Erasmus, sigurno ćeš putovati u još nekoliko gradova. Od stipendije za Erasmus (bez obzira na standard države domaćina) imat ćeš dovoljno za barem jedno putovanje. Razlog tome je što se za “skuplje” države dobiva i nešto veća stipendija. Naravno broj putovanja ovisi o osobnim preferencijama, destinacijama i dr.

Upoznat ćeš samoga sebe

Za otići na Erasmus trebaš napustiti na neki način svoju zonu komfora. Obitelj, prijatelji i tvoj dom ostaju iza tebe. Ideš u nepoznato, upoznaješ nove ljude, novu kulturu, drugačiju hranu, pričaš drugim jezikom, snalaziš se u javnom prijevozu, ideš sam na fakultet koji ne znaš gdje je i kako izgleda, polažeš ispite kod nepoznatih profesora i dr. Ova lista može ići jako daleko, ali u svemu ovome, upoznat ćeš puno bolje sebe.

Više ćeš se osamostaliti

Kao i kod prethodnog razloga, sve navedeno vodi tome da postaneš samostalnija osoba. Kada imaš problem, ti si taj koji ga treba riješiti. Ne mogu ti pomoći mama, tata, brat, sestra ili netko drugi. Kada si prisiljen, lakše ćeš nešto naučiti pa tako i osamostaliti se. Naravno, tu su Erasmus koordinatori koji su pristupačni i možeš im se javiti za bilo kakav problem.

Pronaći ćeš prijatelje za cijeli život

Svi erasmusovci su u istoj poziciji. To su osobe s kojima ćeš dijeliti iste strahove i pitanja. Jedino oni zapravo mogu znati kako se osjećaš. Također, to su osobe s kojima ćeš pričati, smijati se, izlaziti, učiti, putovati i dijeliti sve uspomene. Zavoljet ćeš te osobe, kao i one tebe. S nekima ćeš možda izgubiti kontakt, ali zasigurno će veći broj njih ostati tvoji prijatelji za cijeli život, odnosno tvoja erasmus obitelj.

Doživjet ćeš lude i nezaboravne trenutke

Ovdje je teško nešto napisati, idi i doživi to! Tvoje Erasmus iskustvo bit će ispunjeno takvim trenucima na fakultetu, u domu ili stanu, na putovanjima, u klubovima, parkovima, dvoranama i mnogim drugim mjestima.

Napredovat ćeš u pričanju stranog jezika

Naravno, ovisi u kojoj si državi, ali većina erasmusovca dolazi studirati na engleskom jeziku, koji im nije prvi jezik. Na predavanjima ćeš pričati, pisati i čitati na engleskom jeziku. Također, u komuniciranju s ostalim erasmusovcima koristit ćeš engleski, kao i u kafićima, restoranima, muzejima, i dr. Na taj način ćeš uz “stručne” riječi iz područja u kojem studiraš, unaprijediti i svoj engleski vokabular koji ti je potreban za svakodnevni život.

Upoznat ćeš različite kulture

Kroz cijelo trajanje tvog erasmus iskustva, stigneš jako dobro upoznati kulturu grada, odnosno države u kojoj boraviš. Osim toga, za Erasmus se kaže da proputuješ svijet kroz ljude. Upoznaješ različite ljude iz različitih zemalja koji imaju različitu kulturu. Dovoljno je upoznati jednog studenta iz Peru-a, jednog iz Francuske, jednog iz Amerike kako bi naučio jako puno o njihovoj kulturi.

Obogatit ćeš svoj CV

Poslodavci jako cijene kada vide da ste proveli jedan period studirajući u inozemstvu. Ne odlučuje se svaki student suočiti sa strahom da ide u nepoznato i studira na stranom jeziku, što poslodavcima predstavlja veliki plus.

Tekst i foto – Adela i Ani Soleša – nasarazglednica.com