5 najboljih skijališta u Europi


Sezona skijanja je počela sa nedostatkom snijega, ali valjda će se situacija popraviti! Većina vas već je odabrala mjesta na kojima će ove zime skijati. U slučaju da ulovite neki povoljni last minute aranžman preporučamo vam ovih pet skijališta

Kitzbühel, Austrija

Svake godine preko 80 tisuća posjetitelja pohrli na ovo skijalište kako bi posvjedočili jednoj od najtežih spustaških staza u Svjetskom kupu skijanja. Kada je utrka gotova većina posjetitelja pokuša se okušati u barem kratkoj dionici ove staze. Na stazu se dolazi gondolama, žičarom, od kojih svaka nosi ime skijaša koji je pobijedio u utrci na ovim stazama. Tako i naš Ivica Kostelić ima svoje gondole. Ako ste dovoljno sigurni u svoje skijanje možete i vi isprobati kako je to spustiti se po Streifu, naziv spustaške staze, koja je prepuna skokova i zavoja. Nakon što preživite Streif pođite u engleski pub Londoner na kriglu Gössera. Na ovom skijalištu postoji tradicija koja potječe iz 80-tih godina prošlog stoljeća da skijaši koji su sudjelovali u spustaškoj utrci Svjetskog kupa nakon odrađene utrke poslužuju pivo gostima ovog puba. Ako želite odsjesti u Kitzbühelu za vrijeme utrke morat ćete rezervirati svoj smještaj minimalno šest mjeseci prije utrke jer inače nećete moći naći slobodnu sobu. Ono što Kitzbühel nije, niti će ikad biti, a to je jeftin. Ovdje sve košta, od obične sobe do pića. Sve ima svoju cijenu, koja nije mala.

Bad Kleinkircheim, Austrija

Ovo skijalište osim dugih staza nudi vam i toplice. Područje je bogato termalnim izvorima, ali i mnogim stazama za skijanje. Ukupna dužina svih staza je 103 kilometara, ima čak 26 žičara, 4 kilometara staza za sanjkanje i 470 topova za proizvodnju umjetnog snijega. Skijalište je smješteno na dvije planine, najviši vrh je Kaiserburg do kojeg vode dvije žičare. Osim skijanja i toplica ovo mjesto je bogato i gastronomskom ponudom. Ako želite izaći iz hotela i dobro se najesti i zabaviti izbor vam neće olakšati čak 45 različitih restorana. Ponuda restorana bazira se na kaloričnom tipu prehrane koja će vam dobro doći za prikupljanje energije za kasnije.

Les deux Alpes, Francuska

Na ovom skijalištu moći ćete isprobavati svoje skijaške vještine na čak 220 kilometara dugim stazama, a ako vam je draže skijaško trčanje ima ih u dužini od 21 kilometra. Ovo skijalište nije razvikano kao neka druga Francuska skijališta, ali svojom ponudom stoji im uz bok. Osim skijanja ovdje se možete zabaviti gradnjom iglua, a gastronomska ponuda i ponuda noćne zabave je šarolika. Od mirnih restorana do bučnih i prepunih klubova s raznim vrstama glazbe. Ovdje su se pobrinuli da za sve ukuse ima po nešto. Cijenama puno ne odstupaju od razvikanijih, susjednih skijališta, ali ponudom mogu nadmašiti svako.

Nassfeld, Austrija

Nassfeld se smjestio u samom srcu austrijskog skijališta. Zbog relativno niske nadmorske visine sve staze pokrivene su topovima za snijeg. Na ovom skijalištu naći ćete 110 kilometara skijaških staza od koji je 2,2 kilometara noćnih. Ovo skijalište proglašeno je jednim od najboljih skijališta u Austriji s modernim žičarama te raznolikom ponudom smještaja. Tu postoje čak dva zabavna parka za snowbordere, uređeno klizalište, curling arena. Gastronomska ponuda je tipično austrijska. Zabavu nakon skijanja možete nastaviti u dva disko kluba koji se nalaze u hotelima Cube i Carinzia.

Val D’isere / Tignes, Francuska

Na ovom skijalištu ima staza baš po svačijem ukusu. Od sjajno uređenih staza za početnike, preko fenomenalnih staza za bordere do prekrasnih „divljih“ staza po dubokom snijegu. Čak 300 kilometara staza nudi vam cjelodnevnu zabavu, a do njih vas vodi 90 žičara. Val D’isere je jedna od najljepših planinskih gradića smješten u dolini rječice u Alpama. Grad je prepun hotelima i apartmanskim smještajima, a jezgra grada je prepuna predivnih povijesnih građevina. Uz bogatuponudu smještaja bogata je i gastronomska ponuda. Ovdje su svoje mjesto našli neki od ponajboljih svjetskih restorana, a noćni život traje do kasnih jutarnjih sati. Ako niste neki skijaš na ovom skijalištu postoji čak 19 različitih škola skijanja.

Izvor:punkufer