Alpe D`Huez & Vaujany


Najduža crna staza na svijetu, pećine u ledanjaku, skijanje kroz tunel, sve to nudi skijalište Alpe D’Huez u Rhonskim alpama u Francuskoj.

Alpe D`Huez smješten je na nadmorskoj visini od 1860 metara i  glavni je centar istoimenog skijaškog kompleksa. Nekada malo selo, nakon zimskih olimpijskih igara 1968. godine u obližnjem Grenoblu ostvaruje nagli rast kao skijaška destinacija. Zbog velike navale skijaša i turista ovaj grad je i arhitektonski izgubio svoj šarm i prvobitni izgled. Da bi osjetili šarm ove provincije, možda je bolje smjestiti se u nekim od susjednih mjestašca kao što su: Oz en Oisans, Auris en Oisans,Villard Reculas i Vaujany u kojem smo se smjestili i mi.

Prema ViaMichelinu ovo skijaško odredište od Zagreba je udaljeno 941 km i treba cca 11 sati vožnje, te je nama jedno od najbližih Francuskih skijališta.

Što se tiče raznovrsnosti staza ovo skijalište ima 17 crnih, 32 crvene, 31 plavu i 37 zelenih staza. Između ostalog ima dvije FIS staze, dva snowparka, jednu osvjetljenu stazu za noćno skijanje, dva ograđena skijaška područja za djecu, jednu stazu za spust saonicama i na kraju što možda najviše veseli malo bolje skijaše 20 off-pista ruta.

Najviši vrh je 3330 visoki Pic Blanc i svako tko se popne mora posjetiti pećinu Grotte de Glace u ledenjaku u kojoj se svake godine održavaju tematske izložbe i gdje umjetnici iz leda oblikuju skulpture.

Zaštitni znak Alpe D`Hueza je definitivno crna staza Sarenne koja je ujedno i najduža crna staza na svijetu. Dužine je 16 km sa razlikom nadmorske visine od 3300 m do 1800 m. Crna staza koju je vrijedno spomenuti je i Tunel koja započinje spustom sa sjeverne strane glečera gdje se dolazi do tunela koji je dužine 200 m i tu se prelazi na južnu stranu glečera. Noćna FIS staza je osvjetljena dva puta tjedno (utorak i četvrtak).

Kako uglavnom prevladavaju srednje teške staze, za ovo skijalište se često odlučuju obitelji, a zbog širokih staza skijalište je pogodno za početnike i rekreativce. Tehnički podkovaniji i iskusni skijaši također će biti zadovoljni na višim glečerskim stazama.

Mi smo bili smješteni u naselju Vaujany koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1250 m zbog osjetno nižih cijena smještaja nego u Alpe D`Huezu. Vaujany je jedno od najbogatijih naselja u Francuskoj zahvaljujući izgradnji hidroelektrane u dolini pa se zbog toga puno i ulagalo u ovo naselje koje sada ima vrhunske moderne sadržaje za odmor, ali sa svojim uskim ulicama uspijeva zadržati tradiconalno – autentični šarm. Naselje je izgrađeno po razinama, a po njima je moguće kretanje sa pokretnim stepenicama. U naselju možete pronaći besplatan podzemni parking, klizalište, kino, unutarnji bazen, spa i širok izbor pizzerija, restorana i barova. Vaujany ima svoj sustav žičara, a prva visina do koje vozi žičara jest 1650 m visoki Montfrais, dok se gondolom (jednom od najmodernijih u Francuskoj) skijaši dižu do 2800 visoki Dome Des Petittes.

Osnovni podaci:

Nadmorska visina: 1250 – 3330 m

Skijaške staze: 250 km ( 17 crnih, 32 crvene, 31 plava i 37 zelenih staza)

Žičare: 87 ski liftova od kojih su – 10 gondola, 24 sjedežnice, 46 vučnica

Udaljenost od Zagreba: 941 km

Više fotografija možete pogledati u Facebook albumu: Alpe D`Huez & Vaujany