Žene koje su svladale nebo


“Želim biti pilot” sastavni je dio mnogih dječačkih snova. Djevojčice o tome sanjaju puno rjeđe. Ali sanjaju. I ostvaruju snove.

Piše: Avioradar.hr

Najpoznatija pionirka u svijetu zrakoplovstva je bez sumnje Amelia Earhart, ali nikako i prva i jedina u tom veličanstvenom svijetu.

Prva pilotkinja sa dozvolom bila je Elise Raymonde Deroche, poznatija kao barunica Raymonde de Laroche, rođena u Parizu 1882. godine. Ljubiteljica motora i automobila, 8. ožujka 1910. godine je dobila svoju pilotsku dozvolu s rednim brojem 36 od Francuskog aero-kluba (Aéro-Club de France). Tijekom svoje karijere, nastupala je na letačkim mitinzima širom Europe, a u Rusiji joj je, kažu, čestitao osobno tadašnji car Nikolaj II. Imala je nekoliko avionskih nesreća, a poginula je u dobi od 36 godina prilikom testnog leta u Francuskoj.

Bessie Coleman rođena je 26. siječnja 1892. godine u Texasu. U Americi nije mogla naći zrakoplovnu školu koja bi je primila. Dozvolu za pilotiranje dobila je u Parizu i postala je prva Afroamerikanka i prva žena sa međunarodnom pilotskom dozvolom. Po povratku u Sjedinjene Države, planirala je otvoriti školu pilotiranja za Crnce. Njeni su egzibicijski letovi, međutim, privlačili publiku svih boja kože. Svoj je cilj gotovo već bila i ostvarila kad je, 30. travnja 1926, tijekom leta iznad Orlanda, Florida, tragično izgubila život. Nevezana, ispala je iz zrakoplova koji se obrušavao. Bile su joj samo 33 godine.

Već spomenuta Amelia Earhart, svoju je dozvolu dobila 1921. godine. 20. svibnja 1932. godine, svojim Lockheed Vega 5B, postala je prva žena koja je samostalno preletjela Atlantik. Prvog lipnja 1937., Amelia Earhart je s navigatorom Fredom Noonanom, dvomotorcem Lockhheed Electra, poletjela iz Californije u smjeru istoka, na put oko svijeta duž ekvatora. Htjela je tim letom okruniti svoju legendarnu karijeru. Negdje između Nove Gvineje i otoka Howland, nakon 35.000 prijedjenih kilometara i otprilike 11.000 kilometara do cilja, 18. srpnja 1937., Amelijin je avion nestao.
Prva žena koja će uspješno letjeti cijelom Amelijinom rutom biti će Geraldine Mock, 1964. godine.

U Istanbulu postoji aerodrom koji se zove „Međunarodna zračna luka Sabiha Gökçen“. Ime je dobio po ženi koja je postala prva žena borbeni pilot u povijesti zrakoplovstva. Sabiha Gökçen usvojeno je dijete Mustafe Kemala Ataturka, rođena 1913. godine. Strast za letenjem razvila je kada je Ataturk poveo na otvaranje škole leta „Türkkuşu“ (Turska ptica). Početkom 1936. godine već je savladala bombarder i borbeni avion, a prvo bojište na kojem je sudjelovala bilo je na području Dersima u unutrašnjosti Turske. Tijekom svoje karijere letjela je sa 22 različita tipa letjelica. Umrla je dan nakon svog 88. rođendana.

Pilotkinja Jackie Cochran je u mlaznom lovcu Canadair F-86 Sabre uspjela postići brzinu od 1049.835 kilometara na sat i tako, kao prva žena kojoj je to uspjelo, probiti zvučni zid 1953. godine. Taj je let obavila na jezeru Rogers, kod zrakoplovne baze Edwards u Kaliforniji. Jackie Cochran jedna je od najslavnijih pilotkinja u povijesti američkog zrakoplovstva. Brojni su rekordi koje je Cochran postigla u svojoj karijeri: bila je prva žena koja je premašila dvostruku brzinu zvuka, prva žena koja je pilotirala putničkim mlažnjakom preko Atlantskog oceana, prva pilotkinja koja je izvela slijetanje “na slijepo” (samo pomoću instrumenata) i prva žena koja je poletjela s nosača zrakoplova i sletjela na njega. Bila je također i jedina žena predsjednica Međunarodne zrakoplovne federacije (Fédération Aéronautique Internationale – FAI). Rođena je 1910. godine na Floridi, a umrla u 70-toj godini u Kaliforniji.

Žene hrvatskog neba 

Katarina Matanović-Kulenović (1913–2003) prva je hrvatska pilotkinja i padobranka. Od 1935. bila je članica zagrebačkog aerokluba, a već 1936. dobila je dozvolu sportskoga pilota. Bila je prva žena u istočnoj Europi koja je izvela skok padobranom 1938.

Diana Doboš, bojnica je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, prva žena pripadnica akrobatske grupe “Krila Olije” te prva i jedina pilotkinja Canadaira u Hrvatskoj. Osim nje, taj opasan posao u svijetu radi još samo jedna žena, pripadnica protupožarnih snaga španjolske vojske. U povijesti zrakoplovstva samo su tri žene koje su letjele u vojnim akrobatskim skupinama. Ona je jedna od njih. Nakon četiri godine akrobatskog pilotiranja i 10 godina provedenih u zraku kao nastavnik letenja karijeru je nastavila kao pilotkinja Canadaira.

Prva kapetanica u hrvatskom civilnom zrakolovstvu postala je Dunja Kuvalja. Na letu Croatia Airlinesa iz Zagreba za Amsterdam, 12. lipnja 2008. godine zrakoplovom Airbus A320, prvi put u povijesti Hrvatske, zapovijedala je žena. Zanimljivo je da je cjelokupna posada toga leta bila ženska, a Dunja je cockpit dijelila sa tada kopilotkinjom, a danas kapetanicom Kristinom Mlinarić. Kapetanica Dunja Kuvalja trenutno leti u Qataru, pa je Kristina Mlinarić preuzela primat. 7. srpnja 2016. uspješno je položila kapetanski ispit i tako postala jedina žena pilotkinja s tom titulom u Hrvatskoj. Uspješnu kapetansku provjeru obavila je upravljajući zrakoplovom Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 na letu Zagreb – München – Zagreb.