Eindhoven – Putevima New Dutch-a i Vincenta van Gogha


Većina ljudi poznaje Nizozemsku kao zemlju tulipana, klompi i kanala. Ali Nizozemska je također jedna od najinovativnijih i najkreativnijih zemalja na svijetu. Nigdje drugdje u Nizozemskoj to nije vidljivo kao u Eindhovenu i okolici. Oni sebe nazivaju ‘’New Dutch’’.

Foto: by Visit Brabant

Industrijsko nasljeđe

Grad Eindhoven pršti od energije. Kada proguglate inovacije, nije slučajno da su prve slike koje pronađete žarulje. Prije više od 125 godina Philips je donio svjetlo u Eindhoven. Tvrtka je pretvorila Eindhoven u živahan grad koji pršti inovacijama, tehnologijom i dizajnom. Danas je Eindhoven užurban grad u tranziciji, sa stalnim protokom novih razvoja u kreativnosti, inovacijama, tehnologiji, dizajnu i znanju. Industrijsko naslijeđe, poput starih Philipsovih tvornica i elektrana diljem Eindhovena, pretvoreno je u trendovske trgovine, iznimne restorane, luksuzna potkrovlja i kreativna radna mjesta. Ova transformacija je jasno vidljiva u mnogim dijelovima grada, na primjer u četvrtima Strijp S,T & R.

Uzbudljiv Crossover

Eindhoven je grad tehnologije, dizajna i znanja. Fascinantna kombinacija koja Eindhoven čini nekonvencionalnim i izvanrednim mjestom. Ovdje inženjeri i kreativci blisko surađuju na revolucionarnim projektima. Ovi crossoveri daju Eindhovenu njegovu uzbudljivu energiju i čine ga međunarodnim vrhunskim gradom za inovacije.

Eindhoven pršti od dizajna. S Design Academy Eindhoven i svjetski poznatim Dutch Design Weekom (DDW) kao najvećim dizajnerskim događajem u sjevernoj Europi, Eindhoven se s pravom može nazvati glavnim gradom dizajna Nizozemske.

Studentski grad

Eindhoven pršti vrhunskim međunarodnim talentima. Svake godine Design Academy Eindhoven i Tehničko sveučilište privlače stotine novih studenata iz Nizozemske i inozemstva koji dolaze u Eindhoven kako bi ostvarili svoje snove. Oni gradu daju međunarodnu energiju, 365 dana u godini.

Eindhoven-Strijp

Grad gdje bicikli imaju prednost

Čak je i na području biciklizma Eindhoven inovativan. Uzmite, na primjer, svjetleću biciklističku stazu Van Gogha Roosegaardea, inspiriranu Van Goghovom ‘Zvjezdanom noći’ i koju je dizajnirao dizajner Daan Roosegaarde. Ili što kažete na Hovenring, prvu plutajuću biciklističku stazu na svijetu, gdje je kružni tok za bicikle simbolički iznad automobilskog raskrižja?

Eindhoven

Urbana kultura

Posljednjih godina Eindhoven se razvio u leglo urbane kulture. Na raznim lokacijama diljem grada elementi moderne ulične kulture prezentirani su tijekom cijele godine. Highsnobiety je, na primjer, jednom spomenuo Eindhoven u 8 najboljih gradova za grafite koji su izvan utabane staze.

Van Gogh Roosegaarde

Sjeverni Brabant i Vincent van Gogh

U Sjevernom Brabantu, regiji u kojoj se Eindhoven nalazi, Van Gogh je postao majstor slikar koji će kasnije postati svjetski poznat. Krenite njegovim stopama i posjetite područje gdje je započela njegova karijera i gdje je naslikao svoje prvo remek-djelo. Otkrijte krajolike i sela koja su ga inspirirala tijekom života!

Van Gogh Church

Doživite krajolik Brabanta kakav je inspirirao Vincenta van Gogha

Divlje cvijeće, povijesne vodenice i župni hramovi pričaju priču o Van Goghu kao u ogromnom muzeju na otvorenom. Mreža ruta kroz pokrajinu poziva vas da otkrijete njegovu životnu priču, kroz prekrasnu prirodu i kultnu baštinu.

Nitko drugi do Vincent van Gogh pronašao je inspiraciju za svoja remek-djela u krajoliku Brabanta. Putovanje njegovim stopama uvodi vas u njegov zavičaj kroz prirodne rezervate i spomenike.

Na zapadu Brabanta vraćate se korijenima Van Gogha. Kuća Van Gogha u njegovom rodnom mjestu Zundert, s dvorištem u kojem se igrao kao dječak, govori o njegovom djetinjstvu i porijeklu njegove ljubavi prema prirodi. Nešto što ćete u potpunosti doživjeti kada krenete prema crkvi Van Gogha u Etten-Leuru. Ova dva mjesta povezuje velika zelena zona. Otkrijte kulturni krajolik Oude Buisse Heide, kojim je Van Gogh lutao satima tijekom svoje mladosti, i istražite brojne pješačke i biciklističke staze u prirodnom rezervatu Pannenhoef.

Van Goghkerkje

Nuenen – Van Goghovo selo

Nuenen, u samoj blizini Eindhovena, ne zove se uzalud selo Van Gogha. Kroz posebna mjesta u krajoliku dolazite do sela punog povijesti. U Vincentreu idete na putovanje kroz njegov život, od njegovih Nuenen skica do njegovog velikog proboja nakon njegove smrti. Van Gogh je u Nuenenu živio samo dvije godine, ali je tamo naslikao oko četvrtine svojih djela. A vozeći bicikl prema vodenici Opwetten ponovno postaje jasno da sve ima veze sa zelenim površinama, od kojih u Brabantu nikad niste daleko. Srećom, i danas možete uživati u krajolicima koji su mu bili najveći izvor inspiracije od male protestantske crkvice u Nuenenu do vodenice Opwetten koje se još uvijek tamo nalaze.

Zundert

Vincent van Gogh rođen je u Zundertu 30. ožujka 1853. godine. Stari župni dvor nizozemske reformirane kongregacije stajao je na mjestu kuće Vincenta van Gogh. Vincent je ovdje živio do svoje šesnaeste godine.

Stalna prezentacija ‘Korijeni majstora’ u kući Van Gogha zumira Vincentovu mladost, a iza kuće Van Gogha je prekrasan vrt, gdje se Vincent kao dijete igrao. Iza ugla je crkva u kojoj je propovijedao Vincentov otac, grob njegova brata i imenjaka.

Uz opsežan izbor hotpostova u gradu Eindhovenu i regiji, zanimljivih događaja i drugih aktivnosti lako možete upoznati glavni grad dizajna Nizozemske i regiju Sjeverni Brabant. Otkrijte atmosferu Eindhovena i regije, unutar i izvan utabanih staza.

Vise informacija o gradu Eindhoven možete pronaći na linku: The Official Guide to Eindhoven | This is Eindhoven

Vise informacija o regiji Sjeverni Brabant možete pronaći na linku: Welcome to Brabant | VisitBrabant

Letove za Eindhoven možete kupiti na službenim stranicama Ryanaira

Dobrodošli u Eindhoven i regiju Sjeverni Brabant

Routebureau