Vijetnam – TOP 15 zanimljivih činjenica


Vijetnam nam je jedna od najdražih destinacija u Aziji koje smo posjetili – sa jednom od najboljih kuhinja i najjeftinijom pivom na svijetu jednostavno vam se ova zemlja mora naći na bucket listi. Pronašli smo TOP 15 zanimljivih činjenica o Vijetnamu koje možda niste znali:

1.U Vijentamu možete vidjeti najveću špilju na svijetu – otkrivena je 1991, a svijetu je predstavljena tek 2009. godine. Špilja se naziva Sơn Đoòng, a posebna je zato jer ima vlastiti ekosustav, prašumu, rijeku i plažu – čitav jedan novi svijet. Duga je 5 kilometara, široka 150 i visoka 200 metara.

2. U Vijetnamu su učitelji vrlo cijenjeniU nekim zapadnim zemljama, nastavničkoj karijeri se pridaje manje pažnje i ovo zanimanje postaje podcijenjeno, pa je lijepo vidjeti kako učitelji dobivaju poštovanje u Vijetnamu. Postoji čak i nacionalni dan u čast učitelja, to je Dan vijetnamskih učitelja koji se održava 20. studenog svake godine. Na ovaj poseban dan učenici izražavaju zahvalnost i poštovanje svojim učiteljima. Obično se obilježava u školama zabavnim aktivnostima poput pjevanja, plesa, recitala, sporta i izložbi.

3. Lotus je nacionalni cvijet Vijetnamaproglašen je nacionalnim cvijetom Vijetnama 2010. godine.

Halong Bay  – Vijetnam

4. Drugi je najveći izvoznik kave nakon Brazila – Kavu su prvi u Vijetnam uveli Francuzi, a posađena je u planinskim područjima 1800-ih s godišnjim proizvodnim kapacitetom koji je u to vrijeme dosegao samo oko 80 tona.

5. Kraljevstvo motora – Prema podacima vijetnamskog ministarstva prometa, u zemlji od skoro 100 milijuna stanovnika postoji 60 milijuna motora i samo 2 milijuna automobila.

6. Vijetnamski jezik sastoji se od šest tonova – Ovisno o tome kojim tonom izgovorite, promijenit ćete značenje i najmanjoj riječi.

Hoi An – Vietnam

7. Čak 40 posto Vijetnamaca preziva se Nguyen.

8. Najjeftinije pivo na svijetu kupit ćete u Vijetnamu – Bia Hoi, tzv. fresh beer može se kupiti ispod jedne kune, a posebna je kao što i samo ime govori, svježa je. U jutro svježu pivu dostavljaju u “kafiće” i ako se ne popije isti dan se mora baciti jer se inače pokvari. 2013. godine kad smo posjetili Vijetnamu kriglu ove pive smo plačali 25 lipa.

9. Vijetnam nazivaju i “kraljem indijskih oraščića” – Šanse da oraščić koji jedete potječe upravo iz Vijetnama su čak 55 posto. 

Unicorn Island – Vijetnam

10. U Vijetnamu se pije kava s jajetom – „ca phe trung“  nastala jepočetku Drugog svjetskog rata kada je zavladala nestašica mlijeka. Mladi konobar u jednom hotelu u Hanoiju odlučio je isprobati nešto novo i ubacio žumanjke jaja u kavu. Ubrzo je shvatio da sasvim dobro mijenjaju mlijeko, a kava je postala hit.

11. Vijetnam ima 3.444 km obale – vijetnamska obala je 33. najduža na svijetu.

12. Balzamirano tijelo Ho Chi Minha, prvog predsjednika i premijera Vijetnama može se vidjeti u mauzoleju Ho Chi Minha –  Balzamirano tijelo ujaka Hoa (kako ga s ljubavlju nazivaju u Vijetnamu) izloženo je u Hanoiju od siječnja do rujna i pod budnim je okom naoružanih stražara 24 sata dnevno. Ho Chi Minh se svakog listopada premješta iz Hanoija u Moskvu gdje provodi nekoliko mjeseci na održavanju prije nego što bude ponovno izložen u siječnju.

Sapa – Vijetnam

13. Sepak Takraw je tradicionalni sport koji se igra u Vijetnamu – Sudionici moraju lopticu prebaciti preko mreže, nešto manje od mreže za badminton, koristeći samo noge i glavu. Igra se i na Tajlandu, Laosu, Mjanmaru i Kambodži.

14. Najveći vijetnamski otok, Phu Quoc, zapravo je bliži Kambodži nego Vijetnamu – Samo sat vremena leta od Ho Chi Minha, Phu Quoc je popularan kod backpeckera. Čisto more, ljubazno stanovništvo i prekrasne plaže privlače vijetnamske i strane turiste tijekom cijele godine.

15. Zastava Vijetnama sastoji se od žute zvijezde s pet krakova –  Simbolizira farmere, intelektualce, radnike, mladost i vojnike. Crvena boja označava krv prolivenu u svim ratovima.

Vĩnh Tràng Temple – My Tho