Zanzibar – Top 10 zanimljivih činjenica


Duško Lokin je već davne 1976. godine pjevao pjesmu “Povedi me u Zanzibar” , a ovo je TOP 10 zanimljivih činjenica o Zanzibaru koje možda niste znali.

1.Zanzibar nije jedan veliki otok – Zanzibar je zapravo neformalni izraz koji se koristi za opisivanje glavnog otoka Zanzibarskog arhipelaga plus njegovih 46 okolnih otoka. Unguja, najveći od ovih otoka je ono je što obično nazivamo Zanzibar, a drugi po veličini otok je Pemba.

2. Otok Chumbe, još jedan mali otok nekoliko kilometara od glavnog otoka, u privatnom je vlasništvu i dom je prvog morskog rezervata Zanzibara, a najmanje 90% svih vrsta koralja koje su zabilježene u istočnoj Africi može se pronaći u malom području koje okružuje otok Chumbe.

3. Zanzibar je poznat kao “otok začina” u Africi. Začini su jedna od glavnih industrija Zanzibara, a na otoku se uglavnom proizvode klinčići, muškatni oraščić, cimet i crni papar. Nekada najveći svjetski proizvođač klinčića, Zanzibar danas isporučuje samo 7% svjetskih klinčića.

4. Mnogi misle da je Stone Town glavni grad Zanzibara. Zapravo, glavni grad je Zanzibar City, u kojem se nalazi Stone Town. 

5. Freddie Mercury, pjevač grupe Queen, rođen je na Zanzibaru. Jedan od najpoznatijih i najboljih vokala na svijetu pravim nazivom Farroukh Bulsara – rođen je na Zanzibaru 1946. godine. Karizmatični izvođač, zajedno s ostalim članovima Queena, primljen je u Rock and Roll Hall of Fame 2001., nakon 15 studijskih albuma i globalnog uspjeha bez presedana. U Stone Townu možete posjetiti muzej koji je napravljen njemu u čast.

6. Zanzibar je autonomna regija Tanzanije, a Tanzanija je zapravo nastala ujedinjenjem Tanganjike i Zanzibara i uglavnom je kršćanska zemlja, dok na Zanzibaru prevladava islam. Naime, Zanzibar je dugi niz godina bio dio Omanskog carstva. 

7. Prison island (Changuu) – je utočište za jedne od najvećih kornjača svijeta – četiri kornjače Aldabra, koje su 1919. bile poklon od Sejšela (Aldabra je atol Sejšela), brzo su se razmnožile do 200 njih, no ljudi kakvi jesu počeli su ih krasti, prodavati i broj je do 1996. pao na njih samo sedam. Vlada je ubrzo uzela stvar u svoje i ruke i danas ih opet možete vidjeti u većem broju. Najstarija ima 196 godine, prepoznati ćete je po oštećenom oklopu.

8. Jozani Chwaka Bay je jedini nacionalni park na Zanzibaru, a Jozani šuma je poznata po crvenim kolobuzima, rijetkoj vrsti majmuna koja živi samo na Zanzibaru.

9. Na Zanzibaru je vođen najkraći rat u povijesti. Anglo-zanzibarski rat između Ujedinjenog Kraljevstva i Zanzibarskog sultanata dogodio se 27. kolovoza 1896. Trajao je 38 minuta prije nego što je proglašen prekid vatre.

10. Službeni jezik na Zanzibaru je Svahili.

Pročitajte naš vodič za putovanje na Zanzibar –> Vodič za putovanje na Zanzibar