Skywalk i Interpretacijski centar Veliki kaštel – nove turističke atrakcije u Makarskoj


Priobalni grad Makarska, smješten podno planine Biokovo, jedno je od najpoznatijih turističkih odredišta u Hrvatskoj. Razlog tome su kilometarske pješčane i šljunčane plaže,  čisto plavo more, planina Biokovo, Park prirode Biokovo, Botanički vrt Kotišina, Interpretacijski centar Veliki kaštel…

 

Biokovo je tijekom povijesti čuvalo stanovništvo priobalnog područja od napada s mora, a s leđa pružalo zaštitu od osvajača s kopna. Biokovo je danas popularno izletište, prepuno endemskih biljnih vrsta te bogatog životinjskog svijeta, a istražiti ga možete koristeći se  označenim planinarskim stazama.

U Parku prirode Biokovo posjetioci mogu uživati u prekrasnom pogledu koji se pruža s vidikovaca: Staza, Nebeska šetnica, Štrbina, Vošac ili pak Sv. Jure koji se nalazi na najvišem vrhu Biokova. Posebno će vas očarati „Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo“ – vidikovac u obliku potkove koji se proteže van litica sa staklenom plohom za hodanje.

U samom parku možete odabrati i nekoliko poučnih staza za laganu šetnju, a putem ćete, uz pomoć postavljenih informacijskih ploča, saznati nešto o lokalitetu u kojem se nalazite.

Kako biste upoznali floru i faunu ovog kraja, posjetite Biokovski botanički vrt Kotišina.

Biokovski botanički vrt Kotišina nalazi se u istoimenom selu, podno planine Biokovo. Proteže se na oko 3,5 ha, a jednim dijelom se nalazi unutar granica Parka prirode Biokovo te je zamišljen kao „Biokovo u malom“. Ovo nije botanički vrt u klasičnom smislu, gdje se svaka biljka unosi prema određenim pravilima nego se zadržavaju prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom. Na malom prostoru nalaze se raznolika staništa kao što su kamenjari, točila i sipari, visoke/vrletne stijene, obradive površine i kanjon Proslap sa slapom koji oživi za vrijeme jakih kiša, a većinu godine je suh. U vrtu, koji je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture, zabilježeno je oko 250 biljnih svojti, od tipično mediteranskih do planinskih, a u nekim dijelovima sađene su egzote, poljoprivredno i ljekovito bilje. Posjetitelji ga mogu obići pješačkim stazama uz koje se nalaze poučne table, a biljke su označene nazivom porodice i svojte.

Ako želite saznati nešto o povijesti, načinu života u ovom kraju i prirodnoj baštini, posjetite Kotišinu.

Divite se impresivnim ostatcima Velikog kaštela, najbolje očuvanog fortifikacijskog objekta u Makarskom primorju, koji je izgrađen u 17. stoljeću tijekom Kandijskog rata. Danas se u utvrdi nalazi novouređeni Interpretacijski centar Veliki kaštel. On je obnovljen i opremljen  zahvaljujući projektu ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” koji je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Interpretacijski centar središnje je mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava: arheološka, etnološka i prirodna baština.

Etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. No najveći dio centra je posvećen prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalnom području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića.