Vodič kroz okolicu Petrinje – gastro ponuda i smještaj u srcu prirode


Petrinja i ovog ljeta nudi brojne ljetne sadržaje, atraktivne izletničke lokacije s gastro ponudom i predivnom prirodom.

Za izbirljive tu su i predivne vile s bazenima, a osvježenje vas čeka na Petrinjskom kupalištu na samom ušću rječice Petrinjčice, gdje se tradicionalno odvija večernji život u gradu. No jeste znali da na svega nekoliko minuta vožnje, u okolici Petrinje možete naći na prekrasne kuće za odmor koje u ponudi nude bazen, jacuzzi ili saunu kao u najboljem wellness centru? Uz drveni rustikalni namještaj koji omogućuje ugodan boravak i po najvećim vrućinama, osvježenje u komfornom bazenu i uz sportske sadržaje nikad nije bilo bliže a ljubazni domaćini su na usluzi cijelo vrijeme boravka. Tu je i ukusna domaća hrana te brojni restorani u prirodi.

DRVENA KUĆA BABYLONICA

U smirenom, tihom, pitoresknom naselju Moštanica u Petrinji, skrila se Drvena kuća Babylonica. Savršena za odmor i uživanje podjednako kao i za sportske aktivnosti ova kuća projekt je bračnog para Suzane i Danijela Kukića.

Na terasi možete uživati u bazenu, hidromasažnoj kadi i sauni, a ako ste više sportski tip, spustite se do komfornog prostranog teniskog terena gdje možete zaigrati tenis s društvom ili sami. Na teniskom terenu postavljeno je čak šest reflektora tako da možete igrati tenis i kad sparine popuste, pod noćnom kapom i zvijezdama koje se ovdje savršeno vide u okruženju netaknute prirode. 

Zašto ime Babylonica?  Po dolasku u ovaj raj, vidjet ćete vrbu koja punih 70 godina krasi ovo imanje. Latinski naziv za vrbu je salix babylonica, stoga su domaćini u čast vremešne vrbe koja se opire vremenu, odlučili nazvati svoju kuću za odmor.   Za razgled okolice možete unajmiti bicikle, tu je i roštilj a sama kuća ima deset ležajeva pa je odlično rješenje za veća društva ili proslave team buildinga, rođendana, djevojačkih i momačkih večeri.

UNINA MALA KUĆA

Rustikalna Unina mala kuća u Hrastovici smještena je na blagim brežuljcima oko rječice Petrinjčice, tik podno Hrastovičke gore, te je idealna oaza za sve one koji teže povratku prirodi. Gosti imaju pristup osvježavajućem bazenu i prekrasnoj terasi koja je idealna za potpuno opuštanje.  Mirna, nježna i tiha atmosfera koja ovdje vlada idealna je za sve one koji žele pobjeći iz svog bučnog i vrućeg gradskog staništa.

Imanje “Unina mala kuća” leži na brežuljcima oko rječice Petrinjčice podno Hrastovačke gore koja omogućava ugodne izlete, a svaka staza drugačiji doživljaj. Volite li planinarenje, preporuka je da se smjestite u ovoj idili. Prostorom dominira predivna zelena livada s uređenim vrtovima na kojoj se nalazi kuća, velika sjenica u kojoj možete uživati u roštilju.

KORABLJA TIŠINIĆ – POSEBNO ISKUSTVO PRIRODE

Korablja Tišinić, nalazi se u selu Taborište koje je udaljeno 5 km od središta Petrinje (u pravcu Hrvatske Kostajnice). U sklopu izletišta nalazi se mini zoološki vrt dok se na velikom prostoru u slobodnom kretanju ističu jeleni lopatari i ljame. Stara kuća – pokupska korablja preuređena je u restoran s više zasebnih prostorija, a na katu su smještene sobe uređene u ruralnom stilu. Obitelj Tišinić u svojoj gastronomskoj ponudi ima vrhunske domaće specijalitete.

Izletište je otvoreno subotom i nedjeljom od 9 do 22 sata, a ostale dane isključivo po najavi. Obavezno se unaprijed naručite za doručak ili ručak a što se smještaja tiče, možete i prespavati uz doručak. Najmlađi će uživati u igri s pitomim životinjama a vi ćete se odmoriti u  bajkovitom ambijentu. Uz jelene, srne, pitome crne svinje i ostale slatke životinje okruženi šumom i prostranom livadom ovdje ćete se istinski odmoriti od gradskog stresa i uživati u izdašnoj domaćoj gastronomiji.

Mi smo probali teletinu ispod peke koja se pekla tri sata i bila je apsolutni užitak za nepce a poslužene su i punjene pileće rolice, pohane, hrskave i sočne, svinjske šnicle pečene na žaru i domaće krpice prelivene vrhnjem koje će vam instant vratiti u djetinjstvo. Sve to bilo je oplemenjeno domaćim škrletom.  Možete se najaviti ovdje i rezervirati stol ili smještaj.

RESTORAN MLINSKI KAMEN – GASTRO BLAGO NA OBALI KUPE

Zeleni šumski ogrtač u zagrljaju rijeke Kupe, udobne ležaljke i mnoštvo stolova raspoređenih na ogromnoj terasi, raskošan ambijent za uživanje u jelu i piću, nalazi se u restoranu Mlinski kamen, na svega 40 ak minuta udaljenosti od Zagreba. Naručite Gazdinu platu za koju se navodi da je dovoljna za 6 osoba no dostatna bi bila i za 10 ljudi.

U ponudi su fantastična svinjska rebarca, lungić odležan u pacu 15 dana u umaku od suhih šljiva i reduciranog crnog vina  s njokima koji se tope u ustima a za desert preporučamo hrskavu Cool pitu od jabuka sa sladoledom ili lava cake. Porcije su iznimno darežljive a u ovom ambijentu objedovanje je poseban ritual koji zahtijeva da mu se prepustite i zaboravite na brige.

Sve vrste kontinentalnih i moslavačkih jela, preukusne palačinke, domaće vino i likeri uz fenomenalnu kavu čekaju vas u ovom zelenom raju a u blizini je i Beach bar gdje se možete odvesti električnim čamcem do Gradskog kupališta. Vozit će vas vlasnik Tomislav Presečan, vlasnik Mlinskog kamena, iskusni pilot i vozač a na licu mjesta možete dogovoriti još jednu avanturu – vožnju žirokopterom.

ŽIROKOPTER – VRHUNSKO ADRENALINSKO ISKUSTVO U NAJSIGURNOJ LETJELICI NA SVIJETU

U mjestu Brest Pokupski, nalazi se pista na kojoj vikendom Petrinju i okolicu možete razgledati iz panoramske visine.

Malen i naizgled krhak, žirokopter na prvi pogled ulijeva samo malu dozu panike :). Ne bojte se, iskustvo je fenomenalno i ne zaboravlja se jednom kad se odvažite na let iznad prekrasnih vizura Kupe i okolnih naselja. Letjet ćete s iskusnim pilotima iz Aerokluba Gyro – Cro, a možete biti potpuno spokojni na svom letu obzirom da se radi o najsigurnoj letjelici na svijetu. Posjetite njihovu Facebook stranicu.

Žirokopter pokreće strujanje zraka umjesto motora, tako da žirokopter može nastaviti let čak i ako motor otkaže. Leti se na visini od stotinjak metara, panorama je fantastična a letjelica može izdržati i vjetrove do 90km/h što je razlikuje od drugih letjelica. Ovo fascinantno iskustvo košta 55 eura za 15 minuta leta. Inače, ova šarmantna letjelica, svjetsku popularnost je stekla zahvaljujući filmovima poput ”Mad Max 2” i ”You only live twice” (James Bond). Dogovor oko leta moguć je u restoranu Mlinski kamen, a preporuka je da najavite svoj dolazak unaprijed.

CAPRICCIA CENTAR – CENTAR VRHUNSKE ADRENALINSKE ZABAVE

U malom mjestu Nebojan, samom srcu Sisačko – moslavačke županije nalazi se jedan od najuzbudljivih obiteljsko – rekracijskih parkova u Hrvatskoj. Predan rad, upornost i trud, kreativnost i vizija koju je obitelj Kudlek utkala u ovaj centar, donijela je plodove u vidu stalne posjećenosti i brojnih gostiju koji ovdje dolaze otkrivati svoju zaigranu dječju stranu, otpustiti sav stres i jednostavno – uživati.

Capriccia centar nudi raskošne sadržaje za svakoga, od opuštajuće zone s bazenom i udobnim bungalovima, do adrenalinskih aktivnosti poput paintballa, streličarstva, vožnje ”ketler” vozilima i quadovima, nogometa u velikim šlapama, graničara te čak skijanja na travi…

Cilj ovog centra je pružiti svojim gostima nezaboravno iskustvo kao i ludu zabavu. Ovdje možete organizirati momačke i djevojačke izlaske, rođendanske proslave, team buildinge, obiteljsku zabavu, dolaske s većim društvom, možete tu i prespavati a ljubazni domaćini će se pobrinuti da program bude prilagođen vašim željama.

Možete unajmiti i quadove te se voziti po livadama, šumskim putevima, makadamima, uz vjetar u kosi vožnja u nedirnutoj prirodi će vas relaksirati i zabaviti u toj mjeri da se nećete željeti vratiti doma. Kada se umorni od jurnjave i natjecanja potpuno iscrpite, na raspolaganju vam je veliki bazen s grijanom vodom i bungalovi kapaciteta do dvadesetak kreveta.

Hranu možete pripremati sami i uživati u otvorenoj kuhinji s velikim stolom za dvadesetak osoba. Savršeno outdoor iskustvo do potpunosti dolazi do izražaja u ovom centru gdje sve pršti od uzbuđenja i životnog veselja koje vedri i gostoljubivi vlasnici rado dijele s gostima.

Restoran Štuka – za ljubitelje ribljih specijaliteta

Sve je u Petrinji u znaku prirode, okružena hrastovačkim šumama i rijekom, Petrinja diše i živi prirodnim ritmom, tako da je i ovaj restoran smješten u samoj prirodi, s velikom terasom na kojoj se možete opustiti. Restoran je specijaliziran za fine porcije najukusnijih riječnih primjeraka. Pogostite se fino pripremljenim šaranom, štukom, smuđom, somom pripremljenim na razne maštovite načine a u ponudi su i ostala moslavačka i kontinentalna jela. Preporuka je pohani som, šaran u tempuri, štuka na grillu, a u ponudi imaju i smuđa pečenog na žaru.

U samom centru Petrinje u restoranu Klobuk možete degustirati prefinu pizzu, a u restoranu Zelena oaza također u centru, možete isprobati prefine sporo pečene pileće filee u umaku od meda, s dodacima ukusnih salata i finim desertima.

INKLUZIVNA FARMA- TEMELJ SAMOSTALNOG ŽIVOTA

U Petrinji možete posjetiti Inkluzivnu farmu u Hrastovici, projekt čiji je puni naziv Inkluzivna farma – Temelj samostalnog života. Cilj ovog hvalevrijednog projekta  je poboljšati socio-ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju kroz razvoj i unaprjeđenje nove socijalne usluge Inkluzivne farme i pripadajućih sadržaja na području Grada Petrinje. Korisnici programa poludnevnog boravka kroz radionice uzgoja povrća, bobičastog voća i aromatičnog bilja te domaćinstva, uz izradu različitih suvenira, bojanje kamenčića, izradu ukrasa, poboljšavaju svoje socijalne, emocionalne i motoričke vještine. Cilj inkluzivne farme je stvoriti prostor ispunjen prihvaćanjem gdje se svi osjećaju dobrodošlima i imaju priliku dati svoj doprinos zajednici putem raznolikih aktivnosti. Vrata ovog posebnog mjesta otvorena su za sve posjetitelje tijekom cijele godine, no dolazak je potrebno prethodno najaviti.

CENTAR NATURA SMŽ – RASKOŠNA ŠKRINJA PRIRODNE BAŠTINE I BOGATSTVA PRIRODE

Centar NATURA SMŽ u Petrinji je mjesto u kojem možete osjetiti, doživjeti i upoznati prirodu, fine strukture koje povezuju i omogućavaju kontinuitet života. U Centru gledamo, čujemo, vidimo prirodu, ali i otkrivamo ono što nam je nepoznato, te učimo kako mi možemo biti bolji dio te prirode. U ovom  Centru učimo putem novih tehnologija, tradicionalno ili izradom „naših“ radova, u unutrašnjem prostoru i okolišu i opremljenom parku oko Centra.

Posjetite ovaj centar uz prethodnu najavu i upoznajte različite biljne i životinjske vrste, saznajte sve o Korijenovom sustavu, pogledajte  kako izgleda sunčani sat, što je to 5 elemenata ili ruža vjetrova.

OPG DVORNEKOVIĆ – KUŠAJTE NAJBOLJE OD DOMAĆEG

„Prvoklasni proizvodi, daleko najbolje kupinovo i ribizl vino koje sam kušao. Med okusom vraća u djetinjstvo i život na selu. Domaćini koji posao rade prije svega sa srcem. Ne samo preporuke, nego i više od toga. Podržimo ovaj OPG, jer jedina je šteta što ih nema više.“ Ovo je samo jedna od recenzija sa OPG Dvorneković, koje se oformilo 2011. godine kad se gospodin Stjepan Dvorneković umirovio,  te odlučio na sadržajan i ispunjen način provoditi slobodno vrijeme.

Trud i marljivost su se isplatili i danas su njihova vina, likeri i medovi prepoznatljivi u cijeloj županiji i šire. Možete ih kupiti direktno na kućnom pragu i uživati u dojmljivoj prezentaciji gđe Dvorneković i pritom kušati fantastičnu tortu od kupine koja osim što je ukusna ujedno i osvježava. A njihovu kušaonicu  možete posjetiti na adresi Ul. Milana Makanca 25 uz prethodnu najavu.

BICIKLIZAM U PETRINJI – RAJ ZA AKTIVNE

Petrinja je stvorena za uživanje na dva kotača. Brojne su ciklo rute premrežile Petrinju i njenu okolicu, a vožnja uz slikovite staze, rijeku Kupu, krajolike podno Hrastovačke gore prilagođena je svim dobnim skupinama i generacijama. Rekreativci, profesionalci, avanturisti, svi možete doći ovdje i potražiti g. Milana Orlića koji je prije dvadesetak godina osnovao tvrtku Orlić Sport.

Petrinjske ciklo rute pogodne su za sve vrste cikloturista od rekreativaca do sportaša kao i za zaljubljenike adrenalina budući da jedna od ruta vodi makadamskom šumskom cestom po Hrastovačkoj gori. Na području grada uspostavljene su i znakovima označene četiri ciklo rute s oznakom LR i pripadajućim brojem. Više o rutama pronađite ovdje.

PLANINARENJE U PETRINJI

Volite planine i pogled prepun zelenih vodopada šume kud god vam pogled seže? Krenimo do najvišeg vrha Cepeliš do kojeg na 415 m vode markirane planinarske staze, a na vrhu se nalazi planinarski dom Matija Filjak. Jedna od staza s polazištem iz sela Hrastovica, vodi pokraj skijališta Vrelo koje je omiljeno okupljalište mještana u zimskim mjesecima. Možete se popeti na 17-metarski vidikovac s kojeg se pogled pruža sve do Zagreba.

Hrastovačka gora čiji se obronci spuštaju do samoga grada, sjeverozapadni je izdanak Zrinske gore, jedne od najbogatijih regija po zalihama pitke vode i kestenovim šumama u Jugoistočnoj Europi. Do najvišeg vrha na 415 m gdje se nalazi Planinarski dom ‘Matija Filjak’, vode markirane planinarske staze.

Osim prirodnih ljepota, na gori susrećemo materijalne ostatke iz povijesti starog grada Hrastovice, crkve sv. Duha i Franjevačkog samostana koji svjedoče o minulim vremenima. Na gori se mogu pronaći zanimljive sedimentne tvorevine poput Bijelih stijena i nekolicine napuštenih kamenoloma gdje su vidljive okamine školjkaša, crvenih algi, kolonija gljiva, koralja i ježinaca, odnosno životinjski svijet nekadašnjeg Panonskog mora.

Svi ovi čuvari prošlosti, šaptom pričaju priče o ovom hrabrom jedinstvenom kraju koji nekako uvijek preživi svoje nevolje i iznova se svaki put diže iz pepela. Kao i svaki grad s dušom, tako i Petrinja ima još puno toga ispričati i pokazati svojim putnicima. Dobro došli!

TRADICIJSKI OBRTI – ČUVARI PROŠLOSTI PETRINJE

Posjetili smo obiteljski obrt Lončarstvo Val, koji je nastavak  dugogodišnje tradicije Petrinjskog lončarstva. 2010 godine Valentino Valent, izučio je zanat kod Majstora lončara Mateja Stanešića i aktivno pokrenuo proizvodnju uporabnih predmeta od gline, postepenim napredovanjem usavršavao svoju izradu, je izradu te okupljao zadovoljne klijente kako bi danas imali sigurne i zadovoljne kupce koji se iznova vraćaju.

Lončarstvo Val stalni je dobavljač sad već nadaleko svjetski poznatih amfora koje se potapaju na otoku Pelješcu, naime amfore se potapaju skupa sa bocom vina u more gdje odležavaju i nakon vađenja i morskog ukrašavanja postaju svjetski nagrađivani gastro suvenir.

Keramički atelje Petrinja

Posebnu priču donose nam volonteri iz udruge udruge Keramički atelje Petrinja, gdje se uz druženje i učenje stvaraju predivni predmeti od gline.

Udruga GRAK vodi ovaj kreativan atelje a u 12 zanimljivih video lekcija, možete naučiti više o tradiciji petrinjskog lončarstva i ručnom oblikovanju gline. Možete ih posjetiti u otvorenom keramičkom ateljeu koji je dostupan svima, možete se prethodno najaviti.

Dodatne informacije o smještajnim objektima pronađite na: petrinjaturizam.hr/smjestaj a informacije o gastro objektima na petrinjaturizam.hr/gastro-vodic. Posjetite mali gradić velikog srca, koji krije toliko ljepote i sadržaja u gradu i okolici da ni tri dana nisu dovoljna za sve to istražiti. Petrinja je odličan izbor za vikend doživljaj!