TOP MANIFESTACIJA – Renesansni festival Koprivnica


Koprivnički bedemi, ostaci nekadašnje velebne, renesansne protuturske utvrde, nijemi su i mistični svjedok davno minulog vremena. Kriju li oni neku zanimljivu tajnu, priču o nesretnoj ljubavi ili hrabrosti svojih branitelja, mogu li nam pokazati kako su stvarali, ratovali, slavili i trgovali žitelji stare Koprivnice, nastojat će vam predočiti Renesansni festival

23.08. – 26.08.

Ova turističko-povijesna, ekološka i edukativna manifestacija je najveći spektakl živih slika iz prošlosti u ovom dijelu Europe, a svoje uporište ima u povijesnim faktima. Glavna tema vratit će vas u davna vremena mistične obrade željezne rudače, a sam događaj počinje uprizorenjem dolaska kralja Ludovika Anžuvinca 1356. g. i uručivanjem Povelje slobodnog kraljevskog grada Gradskom “sodcu” (gradonačelniku). Herman II. Celjski, vlasnik Kamengrada i Koprivnice u 15. st., obilježit će to razdoblje.

Ipak, većina sadržaja biti će vezana uz 16. st. kada su i nastale renesansne fortifikacije. Osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjovjekovnih jela koja će na licu mjesta spravljati “Kraljevski kuhari” vrhunskog Podravkinog tima, i to po izvornim receptima iz davno prohujalog razdoblja kada se još nije znalo za namirnice poput krumpira, rajčice, kukuruza, puretine i dr., a posluživati će ih na način koji je bio uobičajen prije pola tisućljeća. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Kao i nekad, žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda, staro hrvatsko piće medovina, koje će posluživati domaći medičari, Kraljevski Pan i pivo od koprive koja su nastavak višestoljetne tradicije pivarstva u Koprivnici, kao i neobična pića od koprive. Dođite i otkrijte nepoznat ili zaboravljen život koji pamte ostaci naših bedema iz doba mističnog i mračnog, ali i romantičnog, davno minulog vremena kasnog Srednjeg vijeka uz glavnu temu – Tajne željeza. 
Sve navedeno će Vam nastojati dočarati više od 1 300 kostimiranih sudionika iz desetak europskih zemalja.

OTKRIJTE ZABORAVLJENO I UŽIVAJTE NA NAJVEĆOJ POVIJESNOJ MANIFESTACIJI U OVOM DIJELU EUROPE !