TOP 12 zanimljivosti o Route 66


  1. Route 66 otvorena je 11. studenoga 1926. godine (2016. godine proslavila je 90 -tu godišnjicu).

 

  1. Route 66 zovu još  US 66, Mother road, Main street of America i Will Rogers Highway.

 

  1. Povezuje osam država i to: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, New Mexico, Arizonu i Kaliforniju. 

 

  1. Službeno je Route 66 duga 3940 kilometara.

 

  1. U Chicagu u ulici Adams nalazi se znak koji obilježava početak  Route 66, a znak o završetku Route  nalazi se na plaži Santa Monica u Los Angelesu.

 

  1. Cesta je svojim otvorenjem postala žica kucavica države, povezujući istočni dio sa zapadnim dijelom države, donoseći prosperitet krajevima kroz koji je prolazila.

 

  1. U vrijeme svog procvata Route 66 je bila žila kucavica za tisuće prodavaonica, benzinskih postaja, hotela, dinera, koje su danas vrlo često samo muzejski eksponati i meta fotoaparata putnika po cesti. Značaj ceste zorno prikazuje i citat iz knjige U potrazi za Amerikom (Geert Mak): Tisuće prašnjavih kamiona je šezdeset šesticom svakodnevno prevozilo sve i svašta: poljoprivredne strojeve iz Detroita za Houston, voće i povrće iz Sallinas Valleya za Chicago, obitelji iz Oklahome za Fresno,  tenkove i vojnike srednjeg zapada u luke Pacifika, hipije iz Illionoisa i Texasa u San Francisco.

 

  1. Promociji Route 66 doprinijeli su mnogi. Poput američkog pisca Johna Steinbecka sa romanom Plodovi gnjeva (The Grapes of Wrath), a on je zaslužan i za nadimak Route Mother road. Svakako, svjetskoj slavi ceste doprinio je i televizijski show „Route 66“ koji se prikazivao šezdesetih godina dvadestog stoljeća sa Martin Milnerom i Georgeom Maharisom u glavnim ulogama. Promociji Route doprinio je i pijanist Bobby Troup koji je sa ženom Cinthijom upravo po Route 66 putovao prema Hoolywoodu u želji da ostvari svoj american dream. Putovali su u starom Buicku deset dana i do Las Angelesa skladali su refren uspješnice Get your Kicks on Route 66. Za najnoviju reklamu Route, 2006. godine zaslužan je Disneyev crtić Cars (Auti).

 

  1. Jedna od zanimljivosti na Route 66 su brojne visoke statute različitih likova, ali i različitih predmeta koji su postavljeni šezdesetih godina kao znamenitosti uz cestu ili uz restorane kako bi na taj način privukli goste. Jedna od statua je Gemini Giant ( u Wilmingtonu) dobio je ime po svemirskom programu Gemini, a u ruci drži srebreni raketni brod, dok mu maska na licu podsjeća na onu za zavarivanje. Zanimljiva je i Bunyon`s statuta (u Atlanti) – ogromna statua čovjeka koji drži hot dog. Route je domaćin i najveće natkrivene kočije na svijetu kojom upravlja Abraham Lincoln (na putu za Livingston)…

 

  1. Auti – Cars američki je crtić iz studija Pixar (iz 2006. godine). Jedan od autića Šlep – Tow Mater, inspiriran je kamiončićem iz Galene (Kansas). Ispred Kan-O-Tex  autoservisa, kojeg su izvorno kupile četiri žene iz Galene i to Betty Courtney, Melba Rigg, Renee Charles i Judy Courtney s ciljem revitalizacije grada i promocije Route 66 izložen je stari šlep auto koji je poslužio kao inspiracija za lik Šlepa.

 

  1. Cesta je službeno zatvorena odnosno maknuta sa United States Highway Systema 27. lipnja 1985. godine kada je istok zemlje povezan sa zapadom službenom državnom autocestom.

 

  1. Otvorenjem autoceste istok-zapad polako je počelo odumiranje legendarne Route 66.

 

Top zanimljivosti o Route 66 izdvojila je i napisala Ivona Bačelić Grgić.

P.S.

Čitamo se  u zbirci putopisa Samo za taj osjećaj – putešestvije Europom, Azijom do Južne Amerike na stranici Putoholičara u rubrici Putešestvije by Ivona i na blogu Just for this feeling.