Dokumentarni film – Putovanja u daleke krajeve: Route 66 – Cesta čežnje


Route 66 bila je prva glavna cesta u Americi koja se bez prekida protezala do zapada kontinenta. Kad je ta gotovo 4000 km duga cesta od Chicaga to Tihog oceana 1926. otvorena, trebalo je mjesec dana da se prevali taj put.

Tijekom velike gospodarske krize tisuće osiromašenih farmera i njihove obitelji cestom Route 66 krenuli su na zapad u potrazi za boljom budućnošću. U godinama procvata nakon Drugog svjetskog rata stigli su i drugi putnici: američki putnici koji su željeli upoznati svoju zemlju i njezina čuda prirode. Cesta Route 66 postala je iskustvo života za naraštaje Amerikanaca, a kroz filmove i romane poslije je dobila legendarni status i u Europi. Već sam prizor znaka s imenom ceste i asfalta koji se proteže u daljinu budi osjećaj slobode. Njezine najljepše dionice one su na zapadnom dijelu rute od Novog Meksika do Tihog oceana.

Upravo će ondje moderni putnici pronaći najviše šarma stare ceste Route 66: nostalgično oronule neonske reklame, motele iz pedesetih, šarene lokalne zalogajnice. Na godišnjem festivalu “Route 66” ljubitelji automobila poliraju svoje oldtajmere i voze najdužom dionicom stare ceste koja se još održava. Naposljetku, Route 66 je i spomenik američkoj ljubavi prema automobilu.