Top 10 zemalja koje morate posjetiti u 2013. godini


Lonley planet je objavio top listu zemalja koje morate posjetiti u 2013. godini.

1. Šri Lanka

Tragično pogođena 2004. godine tsunamijem i zemlja u kojoj je 26 godina trajao građanski grad (1983.-2009.). Sada nakon svih ovih nevolja Šri Lanka se počela oporavljati, ulaže se puno u turističku industriju, a broj posjetitelja je u brojnom porastu. Zbog pristupačnih cijena i low cost letova prema Šri Lanci ova zemlja se nameće trenutno kao jedna od najboljih destinacija.

Sigiriya

Sigiriya – Šri Lanka

2. Crna Gora

Priroda u Crnoj Gori je bila vrlo kreativna kad je stvoren Kotorski zaljev i plaže uz Rivijeru. Obavezno je ponjeti i cipele za planinarenje uz kupaći kostim jer Crna Gora nudi i novu ali rastuću mrežu planinarskih i biciklističkih puteva.

Sveti Stefan - Crna Gora

Sveti Stefan – Crna Gora

3. Južna Koreja

Južna Koreja se polako razvija kao turističko odredište sa neiskorištenim potencijalom u planinarenju, golfu i ribolovu. Zbog niza sportskih događaja u 2013. godini anonimnost ove zemlje polako će nestati.

Vulkanski otok - Jeju

Vulkanski otok – Jeju

4. Ekvador

Kako je zakazano u 2013. godini željeznička mreža u Ekvadoru trebala bi se obnoviti sa novim linijama koje će povezivati grad Quito i obalnu luku Guayaquil. Linije će također povezivati 5900 m visoki vulkan Cotopaxi i Nariz del Diablo (Vražji nos). Kako će ovo biti najstrmija željeznička pruga u zapadnom svijetu, investitori vjeruju da će se sve isplatiti zbog navale turista.

Cotopaxi vulkan

Cotopaxi vulkan

5. Slovačka

Dva destljeća od Baršunaste revolucije, Slovačka se formirala u jednu od zemalja sa najbrže rastućim gospodarstvom u kontinentalnoj Europi. Zbog svog planinskog krajolika Slovačka je postala popularna destinacija i za skijaše.

Bratislavský hrad

Bratislavský hrad

6. Solomonski otoci

Teško stanje u prometu, nedostatak infrastrukture, građanski rat, malarija, sve je to odvlačilo turiste od ove zemlje. Danas je putovanje u ovu zemlju lakše, građanski rat je završen, a malarije skoro pa i nema. Pošto se sastoje od više od tisuću otoka zaljubljenici u ronjenje će ovdje sigurno uživati.

Solomonski otoci

Solomonski otoci

7. Island

Kada popričate sa bilo kojim turistom na Islandu vidjet ćete da su svi razvili bezuvjetnu ljubav za narod i cijeli otok, bilo da je u pitanju krajolik od kojeg vam zaostaje dah, puni tanjuri ukusne janjetine ili ribe, ili iskreno lokalno gostoprimstvo. Pad lokalne valute, krune, učinio je put na Island puno pristupačnijim pa požurite prije nego se ekonomija vrati na staro.

Island

Island

8. Turska

Istražite povijesne stare gradove Mardin i Midyat, fantastičnu hranu u Gaziantepu ili posjetite nedavno otkrivene ruševine Göbekli Tepe u blizini Sanliurfa. Doživite turski dio kod nedavno otvorenog Abraham path šetališta gdje se možete smjestiti u jednostavnom Kurdskom domu daleko od turističke gužve.

Gaziantep

Gaziantep

9. Dominikanska Republika

U prvom tromjesečju 2012. godine Dominikanska Republika je imala porast od 8,4 % u turizmu, što je vrlo dobro jer se ova zemlja oslanja najviše na turizam. Sve više kruzera i avionskih kompanija bira Dominikansku Republiku kao destinaciju zbog sunca, pijeska i surfanja.

Dominikansk Republika

Dominikanska Republika

10. Madagaskar

Nakon godina političke nestabilnosti i nesigurnosti, koja priječi razvoj turizma, Madagaskar bi konačno mogao biti na pragu oporavka. Četvrti po veličini otok na svijetu nezemaljskog je izgleda i za sve one koji traže nešto neobično Madagaskar će ih oduševiti.

Baobab drveća - Madagaskar

Baobab drveća – Madagaskar