Esala Perahera – budistički festival u Šri Lanci


Prilikom posjeta Šri Lanci imali smo prilike prisustvovati jedinstvenom budističkom festivalu, Esala Perahera sa kojim vas upoznajemo u nastavku.

Esala PeraheraGrad Kandy u kojem se održava festival Esala Perahera nalazi se u središnjem gorju Šri Lanke i bio je posljednja prijestolnica starih singaleških kraljeva. Danas je to vjerski grad pun hodočasnika koji dolaze u Hram zuba (Sri Dalada Maligawa) gdje se čuva gornji lijevi Budin očnjak. Hram zuba je na popisu UNESCO-ove liste svjetskih baština i  jedno je od najvažnijih budističkih mjesta hodočašćenja.

Esala Perahera je budistički festival, show, procesija, odnosno parada, slonova, plesača, žonglera, hodočasnika, na tisuće njih. Odvija se svake godine u kolovozu kako bi prizvali kišu ali i pokazali ljudima relikviju grada i države. Glavna znamenitost ovog festivala je slon, kojeg nazivaju Maligawa koji nosi relikviju koja predstavlja Budin očnjak. Festival se održava deset dana i svaki dan mijenja rutu kojom prolazi kroz grad. Svakim danom u povorku se uključuje sve više ljudi i slonova te ona naravno kuluminira zadnji dan kada je posjećuje i predsjednik države.

Esala PeraheraEsala Perahera

Festival se sastoji od nekoliko djelova:

  • Kap Situveema ili Kappa –  drvo nangke, što je hrvatski prijevod za poznatiji jack fruit, se siječe i sadi u prostorijima posvećenim četiri bogova: Natha, Višnua, Katharagama i božica Pattini
  • Kumbal Perahera – prvih 5 noći – procesija kroz grad
  • Randoli Perahera – zadnjih 5 noći – veća i intenzivnija procesija
  • Perahera dan – Diya Kepeema – ceremonija vode na rijeci Mahaweli za dobru godinu. Voda sa ceremonije čuva se do iduće godine kako bi se njome zalijao svježe posađeni jack fruit koji počinje festival

 

Esala PeraheraKoliko je festival bitan za njihov narod govori i činjenica da su spremni u rano jutro zauzeti mjesto na pločinku uz ulicu kojom će prolaziti povorka i čekati cijeli dan do 19 sati na vrlo visokim temperaturama.

Turistima pak se naplaćuju ulaznice po visokim cijenama. Naime kako lokalno stanovništvo od ranog jutra počinje zauzimati mjesta teško da ćete se probiti i uspjeti naći neko mjesto odakle se vidi povorka. Stoga su mještani iskoristili priliku i prodaju mjesta na svojim balkonima, odakle je pogled i najljepši, pogotovo ako je kuća u ulici kojom prolazi povorka. Mnogi hoteli, restorani postave stolice ispred svojih zgrada te naplaćuju mjesta po vrlo visokim cijenama.

Legenda o cijeloj ovoj priči ide ovako. Kada su kremirali Budu, jedan od sljedbenika je sa lomače uzeo njegov zub. Zub su sakrili u kosu princeze koju su kamuflirali u svećenika i na taj način prebacili u Šri Lanku. Kralj je bio toliko sretan da je svake godine napravio paradu i “prošetao” zub ulicama grada i tako je nastao festival Esala Perahera.

IMG_2753Esala Perahera

Esala PeraheraEsala Perahera

Esala Perahera