TOP 10 zanimljivih činjenica o Norveškoj


Norveška, zemlja fjordova, aurore borealis i bogate kulturne baštine skriva mnoštvo zanimljivih činjenica. Ovo je TOP 10 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Norveškoj

1.Najduži cestovni tunel nalazi se u Norveškoj

Laerdal tunel je najduži cestovni tunel na svijetu. Proteže se na impresivnih 24,5 kilometara i povezuje gradove Laerdal i Aurland na zapadu Norveške. Kako bi olakšao iskustvo vozača i putnika tijekom putovanja kroz tunel, postavljena su umjetnička svjetlosna djela koja stvaraju jedinstvenu atmosferu. Ove rasvjetne instalacije sastoje se od niza svjetala postavljenih duž tunela, stvarajući dinamičan dojam svjetla i boje, a svakih 6 kilometara nalazi se proširenje nalik pećini. Laerdal tunel predstavlja vrhunac inženjerske stručnosti u Norveškoj, pružajući učinkovitu i sigurnu prometnu vezu kroz zahtjevnu planinsku topografiju.

2. Norveška je jedno od najboljih mjesta na svijetu za promatranje Aurore Borealis

Jedno je od najboljih mjesta na svijetu za promatranje Aurore Borealis, poznate kao “sjeverna svjetlost” je u gradu Tromsø, na sjeveru zemlje. Mnogi kažu da je ovo najbolje mjesto za promatranje ovog magičnog prirodnog fenomena.

3. Nobelova nagrada za mir svake godine se dodjeljuje se u Oslu

Ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir održava se svake godine u Oslu, glavnom gradu Norveške. Za razliku od drugih Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju u Švedskoj, Nobelova nagrada za mir dodjeljuje se i predstavlja u Oslu prema želji Alfreda Nobela, švedskog kemičara i osnivača Nobelove nagrade.

Foto by Alexandra von Gutthenbach-Lindau

4. Norveška je najveći izvoznik lososa u cijelom svijetu.

Zanimljivo je  da su Japanci počeli koristiti losos u pripremi sushija tek nakon posjete norveške delegacije 1980.

5. Norveška ima 239.057 otoka

Nakon Švedske, Norveška je odmah iza na drugom mjestu s 239.057 prebrojanih otoka. Finska je treća sa 178.947, a slijede je Kanada (52.455) i Sjedinjene Države (18.617) otoka.

Foto by Julius Silver

6. U Norveškoj postoje dva službena jezika

Postoje dvije verzije norveškog jezika. Točnije, dvije pisane varijante. Bokmål se koristi u velikoj većini zemlje, dok je nynorsk popularniji u ruralnim područjima, posebno u zapadnoj regiji fjordova. Svi školarci uče i jedno i drugo, nacionalna televizija NRK objavljuje vijesti na obje verzije jezika, a sva javna tijela dužna su ponuditi obrasce i drugu dokumentaciju na obje varijante.

7. U Norveškoj je nastalo skijanje

Za Sondrea Norheima kažu da je otac modernog skijanja. U kasnom 19. stoljeću počeo je koristiti krute skijaške vezove kako bi se mogao njihati i skakati uz manji rizik od pada. Njegov novi dizajn skija – Telemark skije – doveo je do modernih skija koje poznajemo i volimo. Ali samo skijanje seže mnogo dalje u prošlost. Drevni isklesan kamen u Rødøyu u sjevernoj Norveškoj pokazuje da su ljudi koristili skije za kretanje po norveškim planinama još prije 4000 godina. Finnmark je dom najstarije sačuvane skije ikada pronađene, stare nevjerojatnih 2300 godina. Povrh svega, mnoge norveške riječi, uključujući skijanje i slalom, potječu upravo ovdje u Norveškoj.

Foto by Trond Giæver Myhre 

8. Norveška je najuspješnija nacija svijeta na Zimskim olimpijskim igrama

Unatoč tome što ima nešto više od 5 milijuna stanovnika, Norveška je osvojila više medalja od bilo koje druge zemlje u olimpijskoj povijesti.

9. U Norveškoj živi najveće krdo divljih sobova u Europi

Krdo luta Hardangerviddom, najvećom europskom planinskom visoravni. Nacionalni park uključuje prostrane visoravni, bujne doline, visoke planine, udaljene ledenjake, vodopade i zapanjujuće fjordove. Broj divljih sobova zimi iznosi oko 25.000 jedinki, od kojih se na Hardangerviddi nalazi do 7.000. Stoljećima su divlji sobovi slobodno šetali Norveškom, ali kao rezultat opsežnog lova, krajem devetnaestog stoljeća protjerani su u planinska područja južne središnje Norveške.

Foto by Trond Giæver Myhre

10. Norvešku ne pokreće nafta

Naravno, norveška naftna i plinska industrija pokrenule su gospodarstvo, ali ne napajaju nacionalne domove. Oko 98% domaće potrošnje energije u Norveškoj dobiva se iz hidroelektrana.

Naslovna by Tommy Andreassen