Postanite vješti poznavatelj vina uz Emirates


Ljubitelji putovanja širom svijeta u potrazi su za novim izvorima zabave dok su planovi za putovanja na čekanju. U pomoć onima koji nemaju ideje stiže Emirates koji vam predlaže da postanete stručnjak za vina. Ta zrakoplovna kompanija poslužuje neka od najboljih vina na svijetu, a Emiratesov stručnjak podijelio je savjete vezane uz neka od najposebnijih vina koja se poslužuju na letovima.

Specijalizirani kanal Emirates Wine Channel koji je dostupan putem sustava za zabavu na letu u svim zrakoplovima, ali i na platformi YouTube, pruža pogled iza scene i uvid u procese kreiranja vinskih listi te načine održavanja dobrih odnosa s vodećim svjetskim vinarima. Oliver Dixon, Emiratesov specijalist za vina, govori o povijesti koja se skriva iza nekih od najekskluzivnijih berbi koje su dostupne na letovima. Putnici tako mogu postati poznavatelji vina prije svog sljedećeg putovanja ili demonstrirati svoje novostečeno znanje za vrijeme večere s obitelji ili prijateljima.

Vina predstavljena u nekoliko zasebnih videokolekcija uključuju Chateau Montrose (2005) Emiratesove cijenjene kolekcije Emirates Vintage Collection koja se sastoji od rijetkih vina koja sazrijevaju u Emiratesovom vlastitom vinskom podrumu. Dixon ističe kako je najbolji način za uživanje u vrsti vina kao što je Chateau Montrose tako da ga se natoči u dekanter i ostavi da malo diše te sljubi s jelima  od crvenog mesa ili zrelim sirem koji nije previše slan. Drugo izvrsno vino iz spomenute Emiratesove kolekcije je Château Mouton Rothschild (2004). Pri opisivanju tog vina koriste se epiteti poput muževan i jak, a Emiratesovi stručnjaci za vino hvale ga zbog vrsnog okusa pa nije neobično što je poželjan kolekcionarima iz cijelog svijeta.

U neposrednoj blizini grada Santiago de Chile u podnožju Anda nalazi se vinograd obitelji Concha y Toro koja proizvodi Don Melchor (2012). Bazirano na grožđu Cabernet sauvignon, to se vino smatra jednim od najboljih čileanskih crvenih vina. Istovremeno, poznata talijanska vinarska obitelj Antinori odgovorna je za vina Tignanello (2010) i Cervaro della Sala (2015). Tignanello je bilo prvo crveno vino iz regije Chianti koje se miješalo s netradicionalnim sortama. Dixon otkriva da se za ovu berbu isplati pričekati dok ne napuni najmanje osam godina kako bi ostvarila svoj puni potencijal, a baš kao i na Emiratesovim letovima, to je vino najbolje poslužiti uz jela od piletine ili s tjesteninom. Kombiniranjem međunarodno zasađene sorte Chardonnay i lokalne talijanske sorte Grechetto nastao je Cervaro della Sala, jedno od vodećih bijelih vina iz Umbrije. Zahvaljujući toploj i suhoj klimi u južnom dijelu Toskane, Brunello di Montalcino (2011) jako je vino i jedno od najpoznatijih tamnih vina u Italiji, nazvano po posebnom klonu loze Sangiovese koja je razvijena u toj regiji.

Kao što je slučaj s mnogim ekskluzivnim Emiratesovim vinima, i Château Cos d’Estournel (2005) jedno je od onih u kojem se najbolje uživa ako ga se ostavi da diše u dekanteru kako bi se razvilo bogatstvo okusa među kojima se ističu note crnog ribiza i mente. Vjerojatno najpoznatije vino iz Bordeauxa, Château Margaux (2004) jedno je od svega četiri vina koja su stekla prestižan status Premier Cru tijekom klasifikacije Médoc davne 1855. godine. „Ovo vino pak sadrži određene meke, svilenkaste i ženstvene note“, objašnjava Dixon.

Duboko u predgrađu Bordeauxa, nalazi se poznati vinograd La Mission Haut-Brion. Vinova loza tamo raste još od rimskog doba, a imanje La Mission staro je oko 550 godina. Područje ima sličnu strukturu tla kao i susjedni Haut-Brion što vinima daje dimljene note tipične za regiju Pessac-Léognan. Izuzetno primamljiva i koncentrirana vina koja se dobivaju miješanjem Cabernet sauvignona, Merlota i Carbernet franka, idealna su za uživanje ​​uz goveđe ili janjeće meso. Emiratesova kolekcija uključuje Château La Mission Haut-Brion (2004) i Château Haut-Brion (2004).

O Emiratesovom vinskom programu

Emiratesova strategija temelji se na otkupu izuzetnih vina s ciljem dugoročnog skladištenja, od kojih su mnoga kupljena ‘en primeur’ ili dok su još bila u bačvama. Zatim ih se pušta da sazriju kako bi ostvarila svoj puni potencijal prije no što ih se posluže na letovima. Emiratesov vinski podrum, smješten u Francuskoj, trenutno posjeduje 7,4 milijuna boca finih vina od kojih neka neće biti spremna za posluživanje do 2037. godine, a 2018. godine zrakoplovna kompanija predstavila je kolekciju Emirates Vintage Collection koja sadrži izbor prestižnih vina koja se u podrumu aviokompanije čuvaju i do 15 godina.