Povijesni let kući za šest posebnih glasovira


U siječnju 1788. godine, četvrtasti glasovir čiji je tvorac Frederick Beck bio jedan od vodećih proizvođača glasovira tog razdoblja u Londonu, postao je prvi glazbeni instrument s tipkama dopremljen na australsko tlo.

Glasovir naziva „The First Fleet Piano“ stigao je u Sydney nakon osmomjesečnog putovanja. Putovao je jednim od prvih jedanaest brodova flote First Fleet koji su plovili između Engleske i Australije, točnije brodom „HM Sirius“ čija je ruta išla od Portsmoutha do Rio de Janeira nastavljajući zatim sve do Cape Towna koji je bio zadnja stanica prije Sydneya.

Glasovir „The First Fleet Piano“, koji je trenutno dio kolekcije sveučilišta Edith Cowan u Perthu, krenuo je 231 godinu kasnije na daleko putovanje prema svom povijesnom domu u Engleskoj. Putovanje od Pertha do Londona preko Dubaija ovog je puta bilo znatno kraće zahvaljujući Emirates SkyCargu.

Uz spomenuti glasovir, prevezeno je pet dodatnih glazbenih instrumenata, od kojih su tri vrlo rijetka primjerka proizvedena u 18. i 19. stoljeću. Glasoviri su za ovu priliku bili zapakirani u posebno izrađene kutije za let s izolacijom koje sadrže senzore za mjerenje temperature i pokreta. Kutije su potom utovarene u teretno skladište zrakoplova tipa Emirates A380 na liniji iz Pertha za Dubai te zatim u Dubaiju ažurno prebačene na povezani let za London.

Instrumenti su postavljeni u poznati performance salon u prostoru „Australia House“ u Londonu 26. ožujka. Prije povratka na sveučilište Edith Cowan, Western Australian Academy of Performing Arts, glasovir „The First Fleet Piano“ proći će opsežnu rekonstrukciju kako bi nastavio inspirirati glazbenike i studente sadašnjih i budućih generacija.

„Emirates SkyCargo oduvijek se ponosi svojom ulogom u povezivanju ljudskih života i poslovanja. Transportom ovih povijesnih glasovira iz kolekcije rijetkih instrumenata sveučilišta Edith Cowan sudjelovali smo u kulturološkom projektu koji povezuje dvije nacije kroz glazbu i nasljeđe. Naš moderni zrakoplov i postrojenja u kombinaciji s našim stručnim rukovođenjem dragocjenim teretom osigurali su siguran put glasovirima od polazne destinacije do krajnjeg odredišta“, rekao je Ravishankar Mirle, podpredsjednik Emiratesa, Cargo Commercial, Far East & Australasia.

„Restauracija glasovira ‘First Fleet Piano‘ smjestila je sveučilište Edith Cowan u središte svjetskih nastojanja ka kreiranju istraživačkih i obrazovnih programa za konzervaciju i restauraciju značajnih povijesnih instrumenata. Uvjereni smo da je naša vrijedna kolekcija Founding Pianos sigurna u rukama Emirates SkyCarga“, kazao je profesor Steve Chapman, prorektor sveučilišta Edith Cowan.

Emirates SkyCargo svake godine preveze širok raspon dragocjenih tereta, uključujući povijesna umjetnička djela i ostale umjetnine u više od 155 destinacija. Nedavno su iz Ujedinjenog Kraljevstva do Ujedinjenih Arapskih Emirata prevezene ručno izrađene crkvene orgulje za potrebe mise koja je održana tijekom posjeta Pape Franje.

Više detalja o povijesnom letu glasovira pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=CzV3gGpKabc