Dronovi za putovanja – Phantom 3 vs Mavic Pro


Nakon mnogih upita za dron koji koristimo, odlučili smo napisati jedan tekst i snimiti video. Nedavno smo nabavili novi, pa ćemo napisati koju rečenicu za oba, zapravo za tri. Više u članku.

Kao što ste mogli primjetiti u zadnje dvije godine na našim putovanjima koristimo dron. Radi se o DJI Phantom 3 Standard, odlična igračka, nespretna za putovanje. Krenimo od samog početka.

Kako je zapravo sve krenulo. Spremali smo se za put u Namibiju i kad smo doma gledali videe jako puno snimaka je bilo iz zraka i su bile wow, dale su neki drugi pogled na zemlju. To je bilo to, odlučili smo nabaviti dron.

Prvo smo naručili Sim Too Dragonfly preko interneta iz Kine. Izgledao je savršeno, dobre specifikacije, sklopiš ga da ti stane u džep. Super, ali… Dron je stigao, odmah smo ga išli isprobat i prvo letenje prošlo bez problema. Međutim, svako slijedeće stvaralo je sve veće i veće probleme. Jednostavno je poludio i počeo letjet po svom i tako je pao, pokušali opet, ali tad se srušio malo jače i tu je ljubav pukla. Sreća u svemu tome je bila što smo uspjeli uvjeriti proizvođača da je greška bila u dronu te da nam vrate novce, i što ga nismo morali vraćati u Kinu već smo ga slali u UK.

Tada smo odlučili, ako već kupujemo da kupimo nešto kvalitetno, a to je DJI dron. Aviteh Zagreb glavni je zastupnik DJI dronova za našu regiju i tako smo se uputili u njihovu poslovnicu u Zagrebu i uzeli Phantom 3 Standard. Phantom je s nama u dvije u pol godine prošao od Afrike do Indonezije. Stvarno je radio besprijekorno, ali imao je jednu manu. Bio je preveliki za duža putovanja. Trebali smo poseban ruksak samo za njega, što je na putovanju malo nespretno. I svaki put vadi iz ruksaka, montiraj elise, snimaj, skini elise, naguraj ga u ruksak i kreni dalje. Gubili smo vrijeme.

Najviše zbog veličine odlučili smo ga zamijeniti i odlučili se za DJI Mavic Pro. Uzeli smo combo pakiranje, u kojem su se nalazile dvije dodatne baterije, što nam je vrlo bitno kada putujemo i auto punjač, također bitan za roadtripanje.

Mavic Pro nam je iz Aviteha stigao taman prije puta pa smo ga odmah mogli testirati na pravim lokacijama. Ono što nam je prvo zapelo za oko je veličina. Mavic bez problema stane u džep (ajde malo veći džep) što znači da nam više nije potreban dodatan ruksak i super stvar je što ne moramo stalno montirati i skidati elise, već se one lijepo sklope/rasklope pa je dron brzo spreman za akciju.

Više u Videu: