Teide – Drevni vulkan koji oblikuje otok Tenerife


Na visini od 3718m (i 7500m iznad dna Atlantskog oceana), Teide je najviši vrh Španjolske i treći najviši vulkan na svijetu i cijeli krajolik je ovdje drugačiji od ostatka otoka Tenerife, imate osjećaj da ste na nekom drugom planetu.

Koliko je visoko pokazat će vam i razlika u temperaturi. Mnogobrojni turisti rade grešku pa se direktno s plaže, u kratkim hlačama krenu uspinjati na vulkan gdje ih dočekaju temperature niže za dvadesetak stupnjeva. Autom možete bez problema stići do nekih 2300m odakle se pruža prekrasan pogled na sam vrh vulkana, a okolo možete vidjeti gdje je nekoć tekla lava. Tu se nalazi i žičara koja vodi prema vrhu, no često zna biti zatvorena zbog vjetra pa je dobro provjeriti tu informaciju prije samog uspona. Osim toga, isplati se doći što ranije jer kasnije nastanu velike gužve.

Teide je vulkan tipa stratovulkan, poznat po slojevitim erupcijama koje su gradile njegovu sadašnju formu kroz tisuće godina. Njegova posljednja erupcija dogodila se 1909. godine, a vulkan i dalje ostaje aktivnim, s redovitim seizmičkim aktivnostima koje prate vulkanolozi. Ova geološka dinamičnost stvara ne samo spektakularne pejzaže već i plodno tlo koje koristi lokalno stanovništvo.

Oko vulkana Teide nalazi se Nacionalni park Teide, UNESCO-va svjetska baština, koja domaćin je neobičnim biljnim vrstama prilagođenim ekstremnim uvjetima. Jedna od najpoznatijih je “Teide bugenvilija”, endemična vrsta koja cvjeta u najnepristupačnijim područjima parka. Park je također dom rijetkim vrstama ptica i insekata koji su se evolucijski prilagodili ovom jedinstvenom okruženju.

Teide nije samo prirodno čudo, već i mjesto dubokog kulturnog značaja za lokalno stanovništvo. Guanči, starosjedioci Tenerifa, smatrali su Teide svetim mjestom. Legende koje okružuju vulkan još uvijek su žive u lokalnim pričama i običajima, čineći posjet vulkanu ne samo avanturističkim, već i kulturnim iskustvom.

Kanarski otoci – otoci vječitog proljeća, prava destinacija za odmor u bilo koje doba godine –  Da lakše organizirate svoje putovanje na jedan ili više otoka, između ostalog i Tenerife gdje se nalazi vulkan Teide možete vidjeti –> OVDJE

FOTOGALERIJA: