Tarini dojmovi Saudijske Arabije i Bahreina


Naša čitateljica Tara nedavno se vratila iz Saudijske Arabije i Bahreina pa vam u nastavku donosi svoje dojmove.
Tekst i fotografije: Tara Sambolek
 
Karte sam kupila na super akciji za samo 50 eura po osobi (Wizzair), Beč-Dammam. Prije samog leta bila sam jako nervozna i preispitivala samu sebe oko čitave ideje, jer je u to vrijeme počela situacija sa Izraelom i Palestinom, te je kružilo i puno dezinformacija i generalnog straha. No, odvažili smo se i poletjeli. Odmah da spomenem da smo vizu dobili na samom dolasku na aerodrom. Malo je nespretno organizirano, osoblje ne priča engleski te Vam se na prvu čini kako niste dobrodošli, međutim sve su to popravili dijeljenjem čokoladnih bombona.
Saudijska Arabija nas je oduševila i izgledom i atmosferom. Od svih putovanja na kojima sam bila, Saudijci su mi ostavili dojam kao najljubazniji narod. Kad pričaju sa vama dobivate taj osjećaj poštovanja s kojim vam se obraćaju. Jako nas se dojmilo druženje obitelji. Puno su zajedno, jako vole piknike i kasne noćne šetnje. Očevi su jako brižni oko djece. Djeca ne koriste mobitele, sve puno dječjeg vriska i smijeha 
U Dammamu i Khobaru smo bili smješteni kod prijatelja, a u Riyadhu smo koristili Airbnb. Cijena otprilike kao u Zagrebu.  Općenito bih cijene tako usporedila.  U Riyadhu smo najviše vremena proveli u Boulevard worldu. To je tematski park koji vam oduzima dah. Nemam riječi kojima bih opisala taj park, za mene je to svjetsko čudo. Ono, za sve uzraste. I za staro i za mlado. Ako ću se ikad vratiti u Riyadh to će biti radi tog parka. TOP preporuka.
 
Hrana je fantastična i vrlo raznolika. Jako vole papati. Naišli smo i na bosanske ćevape. Nema čega nema, osim svinjetine naravno. Piju nevjerojatno puno coca cole.
Za kraj smo otišli u Bahrain, kojeg ne zovu bezveze sin city. Otišli smo malo na kupanje i par piva (pića u Bahreinu su jako skupa). Bahrein puno zarađuje na vikendašima od Saudijaca koji dolaze na “raspust”.
 
Otok je sa Saudijskom Arabijom povezan mostom. Viza se isto dobije na granici, na ulasku na otok. Btw, na toj granici doživjela sam jedan od najljepših zalazaka sunca do sada. Otok je fantastičan, stvarno lijep i vrlo vrlo opušten. Pravo mjesto za odmor od odmora. Sve u svemu mi smo oduševljeni i sigurno se vraćamo još jednom.
Jedini problem koji sam imala je bankovna kartica (Reiffeisen). U 70 posto slučajeva je bila odbijena, iako sam putovanje prethodno najavila u banci. Usput, hvala onome dragom Arapu koji mi je bez riječi i mog znanja platio račun kad je čuo da mi kartica ne radi svaka čast. Partner ima Erste i radila je bez problema.
 
Sretan put svima!