Toronto is really… (2.dio)


Nakon prvog djela nastavljamo se upoznavati sa Torontom. Maja nas ovaj put vodi u Royal Ontario muzej, u Art Gallery of Ontario i Casu Loma.

ROM – Royal Ontario Museum

Toronto - MajaPrirodoslovni muzej i muzej svjetske kulture, jedan od najvećih u Sjevernoj Americi. Na prvi pogled muzej izvana možda i ne izgleda toliko veliki, ali jednom kad uđete u muzej oduševit će vas mnoštvom izložbenih primjeraka. Ako želite dobro razgledati muzej biti će potrebno da provedete više sati u njemu, vjerojatno nakon 3 sata ćete se već umoriti ako idete polaganim tempom, pa možda odučite još koji puta odlučite navratiti. Definitivno impresivna kolekcija kostura od dinosaura i još nekih izumrlih životinja. U jednom časopisu koji se osvrnuo na kolekciju dinosaura pisalo je kako su htjeli u muzeju izložiti kostur jednog od najvećih dinosaura, te su krenuli u potragu za kosturom, na kraju se ispostavilo da se kostur nalazi u arhivu muzeja. Tako da sve ono što vidite vani, vrlo vjerojatno je još jedna sasvim druga i velika kolekcija koja se čuva u arhivu muzeja i čeka možda da jednog dana i ti artikli budu izloženi milijunima ljudi koji godišnje posjete ovaj muzej. Osim toga možete vidjeti neizostavne životinje koji su simbol Kanade ili života u Torontu, i zasigurno nećete ostati razočarani s ostalim izložbenim primjercima iz svijeta.

Petkom poslije 4:30 poslije podne je jeftiniji ulaz te se isplati iskoristiti. Također suvenirnica nudi mnoštvo zanimljivih suvenira, iako ne baš po niskim cijenama.

Ako do muzeja dolazite javim prijevozom, točnije podzemnom željeznicom u tom slučaju put će vas odvesti do stanice Museum, koja je nazvana prema muzeju, te je od 2008 uređenja da predstavlja muzejsku izložbu, zasigurno jedna od zanimljivijih stanica.

Toronto - MajaToronto - MajaToronto - Maja

AGO – Art Gallery of Ontario

Ako vas zanimaju slike i umjetnine, definitivno mjesto za posjetiti. Mogu se vidjeti radovi mnogih  slavnih umjetnika. Slikanje je zabranjeno kao i pretjerano približivanje slikama (1 metar). Obično imaju osiguranje pa će vas netko opomenuti ako se previše približite. Galerija srijedom poslije 6 navečer nudi besplatni ulaz za glavni dio izložbe.

Casa Loma

Kuća od 100 soba kako zovu ovaj muzej, iako je stvaran broj 98 soba. Jedna od atrakcija Toronta koju je veoma zanimljivo posjetiti posjetiti. Sir Henry Mill Pellatt izgradio je kuću u periodu od tri godine od 1911. do 1914. Godine 1937. kuća je pretvorena u muzej. U kući se može pogledati video o izgradnji kuće i prošlosti vlasnika. Zanimljiv dio obilaska su mnoštvo soba koje se mogu otkrivati i na kraju istraživanje postane igra skrivača. Kuća je okružena vrtovima pa neće izostati ni šetnja oko kuće, također i u kući se nalazi soba s mnoštvom raznolikog i zanimljivog bilja. Osim za turiste, kuća također privlači i filmski svijet, te ćete naići na postere od filmova u kojima su neke od scena snimane u Casa Loma-i.

Toronto - MajaToronto - MajaToronto - Maja