Špancirfest 2023: Magični dvoboj kulture i zabave u srcu Varaždina


Bili smo u Varaždinu na Špancirfestu, donosimo pregled što se sve nudi i zašto bi i vi morali otići špancirati u Varaždin!

Iza nas je prvi vikend jubilarnog 25. Špancirfesta u Varaždinu. Sigurno nije potrebno objašnjavati što je zapravo Špancirfest, ali za one koji nisu sigurni…. To je jedan od najvećih i najpoznatijih kulturno-zabavnih događaja u zemlji. Festival kombinira elemente uličnih performansa, umjetnosti, glazbe, gastronomije i zabave. Festival traje 10 dana i pretvara gradske ulice u živopisne pozornice na kojima se održavaju različite umjetničke izvedbe, koncerti, kazališne predstave, radionice, izložbe i drugi događaji. 

Najveća pozornica, ona kod Starog grada ugostiti će 12 koncerata, prvi vikend zapalili su TBF i Silente, a još nas očekuje: Franz Ferdinand, Neno Belan & Fiumens, Parni valjak feat. Igor Drvenkar, The Croatian Pink Floyd Show, Cold Snap itd. 

Simpatična nam je ideja da se daje šansa i vjetar u leđa i mladim lokalnim glazbenicima, tzv. Heroji ulice, dvadesetak mladih bendova dobili su priliku pokazati što znaju, moći ćete ih sresti na trgovima i ulicama Varaždina. Osim glazbenika tu su i likovni umjetnici koji su se smjestili u Školskoj ulici, a sve one kreativce, sad već tradicionalno možete pronaći u Uskoj ulici koja je za vrijeme Špancirfesta dobila naziv Kreativnica.

Ulice su vesele tokom čitavog dana zbog uličnih performera koji stižu iz desetak različitih zemalja. Nama su za oko zapela ogromna vozila koja su prenosila pjesmu sirena.

Sva događanja su besplatna osim onih koja se odvijaju kod prekrasne vile Bedeković gdje će se održati neki od koncerata i predstava.

Da ne bi ostali gladni i žedni, na Kapucinskom trgu smjestio se Špancir Burger Festival. Kod Starog grada pak vas čeka Carlsberg food&party zona, a s druge strane Vinski grad sa 40 kućica različitih domaći i inozemnih vinara. Nama su za oko zapele Ferdinand knedle na Franjevačkom trgu, a kao međimurci moramo preporučiti da probate i Međimurski langoš.

Ako dolazite s djecom Park kreative je mjesto za vas, tu vaše klince očekuju kreativne i edukativne radionice, glazbeni
programi te interaktivne predstave. Klinci koji su već bili na Špancifrestu sigurno znaju i za Vindiland koji se smjestio uz Stari grad i potpuno je besplatan, a za one malo veće klince s druge strane bedema nalazi se zabavni park.

Svake godine smo na Špancirfestu, al ove godine moramo priznati da smo stvarno ostali oduševljeni. Za svakoga se pronađe nešto. Ono što nas je isto oduševilo je i laser show koji je ove godine zamijenio vatromet prilikom otvaranja Špancirfesta!

Samo pogledajte ove brojke:

  • 10 dana
  • 16 zona
  • 500 različitih programa
  • 200 glazbenih programa
  • 70 umjetničkih uličnih programa
  • 15-ak umjetničkih skupina s više od 75 umjetnika
  • 20-ak HEROJA ULICA
  • Više od 200 izlagača
  • 150 dječjih programa (Park kreative)
  • 500 različitih vina u Vinskom gradu
  • 30-ak vrsta burgera u Špancir Burger Festivalu

Ako ne znate kamo ovih dana, izlet u Varaždin biti će odličan izbor. U nastavku možete pogledati program Špancirfesta po danima.

Fotogalerija: