Skriveni mađarski dragulji koje vrijedi posjetiti


Mađarska često prođe ispod radara i radije posjećuješ “popularnije” zemlje? Zato ti donosim skrivene i zanimljive lokacije iz susjedne Mađarske na kojima nema gužvi i gdje su cijene još uvijek pristupačne. Što posjetiti u Mađarskoj, a da nije Budimpešta, ni Balaton? 

Letenye (Letinja)

Letenye se nalazi u zapadnom dijelu Mađarske na granici s Hrvatskom od koje je odvaja prirodna granica – rijeka Mura. Prije dvadesetak godina redovito se išlo u shopping  i na sajmove u Letenye i Nagykanizsu i ne samo po jeftinu odjeću i namirnice već i po nove zube. Dijelovi bivše shopping meke danas više djeluju kao ‘grad duhova’.

Gradska knjižnica (Városi Könyvtár)

Pravi skriveni biser je gradska knjižnica koja je već izvana impozantna, no njena unutrašnjost tek ostavlja bez komentara. Ulaz je slobodan i čak imaju i info na engleskom jeziku za putnike namjernike te wc. Knjižnica je izgrađena u parku dvorca 1993. Zanimljivo je kako je sastavljena samo od prirodnih materijala (drvo, kamen i staklo) te se odlično uklapa u okoliš. Promjer je 20 m, ima 12 kutova, kupola je 14 m, te ima oko 46 000 knjiga, a osim uloge knjižnice, ovdje je i izložbeni prostor za umjetničke radove. U središtu parka pak se nalazi oko 500 godina stara platana koja je 2010. dobila nagradu „Stablo godine“. Opseg debla gigantske platane-metuzalema doseže 615 cm, visina mu je 20 m, a promjer krošnje 36 m.

Jezero Velence

Velence je treće najveće prirodno jezero u Mađarskoj i popularno odredište za odmor. Jezero ima površinu od 26 km², od čega je trećina pokrivena običnom trskom. Zbog sunčane klime ovog područja i plitkoće, jezero je jedno od najtoplijih jezera u Europi, a njegova temperatura je ljeti 26-28 °C. Uz jezero imaš uređene i manje uređene plaže, staze, razne sadržaje, smještaje i solidnu gastro ponudu. Ovisi koliko vremena i volje imaš, šetnica uz jezero je svakako fora za obići, a možeš i rentati pedaline.

Miskolctapolca Cave Bath

Opuštanje i jedinstveno spa i wellness iskustvo – kupanje i uživancija unutar prirodne špilje! Toplice u prirodnoj špilji u Miskolctapolci pravi su fenomen i jedine slične toplice u špilji postoje još u mjestu Sklene Teplice u Slovačkoj.

Miskolctapolca je veliki kompleks sa zanimljivim sadržajima i odlično mjesto za opuštanje, reset i zaborvljanje na brige! Termalna voda (30°C) poznata je kao djelotvorna pri ublažavanju boli u zglobovima, a ova ima niži sadržaj soli od većine termalnih voda pa se ljudi mogu mnogo duže kupati, praktički neograničeno. Špilja i termalno vrelo poznati su još od davnina, ali je kupalište postalo popularno tek nakon osmanske okupacije Mađarske (16. – 17. st.). Razvoj Tapolce u kupalište bila je zamisao opata u 18. st. kad su pozvali liječnike iz Košica u Slovačkoj, kako bi ispitali blagotvorne učinke vode.

Ukoliko ti slike nisu dovoljne, možeš pogledati i kratki videouradak koji sam kreirala!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Patricia | Samostalna organizacija putovanja (@patricia_wanderlust_pl)

Miškolc (Miskolc)

Treći po veličini grad u Mađarskoj me ugodno iznenadio! Nekako je urban, puno mladih, puno modernih kafića, ali krije i bogatu kulturu i atrakcije. Šarmantan je, na tren glavna ulica liči na Ilicu i nekako je domaća atmosfera. Miškolc je jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj s bogatom poviješću koja seže još u rimsko doba. Prvi pisani tragovi o gradu potječu iz 12. st. Danas broji oko 167 000 stanovnika i industrijski je centar regije te važno obrazovno središte u Mađarskoj.

Lillafüred

Lillafüred je pitoreskno mjesto okruženo šumama koje je poznato po hotelu u stilu renesansnog dvorca iznad jezera Hámori, a često je i raznim pjesnicima služilo kao inspiracija. Jezero Hámori odlično je za romantične vožnje brodićima ili pedalinama, ali zanimljivo je i ljubiteljima ribolova. Najbolje fotke s dvorcem u pozadini su zapravo s jezera. Uz jezero se nalaze i brojne šumske staze, špilje i stari šumski vlak. Sat vremena parkinga je oko 1 eur. S kultnim hotelom Palace (Palota) s pogledom na jezero, brojnim šumskim stazama, drevnim špiljama i starim šumskim vlakom uskog kolosijeka, Lillafüred oduševljava turiste. Za one koji vole aktivni odmor tu je i sportsko-avanturistički park Lillafüred gdje možeš naći arenu za laser tag, visinski zipline, poligon, tematska igrališta… U blizini se nalazi Žičara Lillafüred koja se penje na područje Nacionalnog parka Bükk.

Tarn of Megyer-hegy

U planinama Zemplén jedno od najpopularnijih mjesta je jezero na 324 m visokom vulkanskom brdu. Jezero okružuju okomite stijene, na nekim mjestima visoke i do 70 m, a najveća dubina jezera je 6,5 m. Posjetitelji mogu prošetati sve do ruba jezera tj. unutar starog rudnika, kroz uski prolaz koji je izvorno služio za transport kamenja iz rudnika. Tarn of Megyer-hegy je poseban geografski fenomen, koji je nastao u iskopanoj jami nekadašnjeg rudnika mlinskog kamena. Na vulkanskom brdu postojao je rudnik mlinskog kamena od 15.-20. st. a njegovi su ostaci vidljivi i danas. Kako se kišnica skupljala u jami, formirala je jezerce, s masivnim kamenim zidovima što čini čudesan prizor. Od 1997. je prirodni rezervat, a 2011. je izabran za najljepše prirodno čudo u Mađarskoj.

Tarn of Megyer-hegy

Hercegkút

Espák Pincészet – vinarija, skriveni dragulj iz susjedstva Hobit kućice su zapravo nesvakidašnji vinski podrumi! Nije ih mnogo bilo otvoreno, a ovi koji jesu nude degustacije i obilazak podruma, podrumi su jako strmi pa budi na oprezu kad ulaziš i izlaziš. Ovo vrlo zanimljivo i slikovito mjesto me totalno očaralo i čak bolje izgleda uživo nego na slikama!

Hercegkút

Hobit kućice u regiji Tokaj, jednoj od najstarijih europskih vinskih regija zaista su pitoreskna lokacija i mađarski hidden gem! Ove kućice nesvakidašnje arhitekture su vinski podrumi i zaštitni znak mjesta Hercegkút. Imaju karakterističan kameni ulaz u obliku trokuta, a kada prođeš kroz vrata dočekat će te strmi tunel koji ide u dubinu 10 do 40 m. Neke kućice su aktivne vinarije, neke nažalost propadaju, a neke se renoviraju, tako da u neke možeš ulaziti, a u neke ne. No sama šetnja ovdje je pomalo nestvarna i bajkovita. Nažalost, nemam neke savjete za vina jer nisam degustirala ni pila jer sam vozila, ali vjerujem da se isplati ovdje malo „razuzdati“.

Mađarska vinska regija Tokaj od 2002. je uvrštena na UNESCO-v popis Svjetske baštine zbog slikovitog krajolika prošaranog vinogradima te slatkih vina od kojih se posebno ističe Tokaji Aszú. Navodno je vinom bio oduševljen kralj Louis XV. koji je ga je nazvao “vinom za kraljeve”, a rado su ga pili i poznati vinoljupci Mozart i Goethe. Da ne duljim, za bolji doživljaj ovog nestvarnog mjesta pogledaj video!

Sódomb (Slano brdo)

Masivni bijeli humak i prateće vodene terase su upečatljiva geološka neobičnost koja je nazali u Egerszalóku. “Brdo soli” i terase prirodno su oblikovane i smanjene verzije, rijetkih slanih izvora i vodenih terasa koje možemo pronaći diljem svijeta (podsjećaju na skromne Pamukkale). Nastali su nakon što je voda bogata smjesom kalcija, magnezija, sumpora i tragova drugih minerala skupljena i skrutnuta. Godine 1992. voda koja ovdje izbija klasificirana je kao ljekovita. Navodno može ublažiti bolove u leđima, ekceme, degenerativne poremećaje mišićno-koštanog sustava i ginekološke bolesti, a mjesto je službeno klasificirano kao zdravstveno odmaralište.

Sódomb

Senandrija (Szentendre)

Senandrija (mađ. Szentendre) je gradić u Mađarskoj u kojem se Dunav račva na dva dijela oko Senandrijske ade. U povijesti je bila važno trgovište, o čemu svjedoče izvori još iz 15. st. Početkom 20. st. se odredilo da Senandrija bude “grad umjetnosti” i tada su brojne stare kuće otkupljene i dalo ih se umjetnicima. Tako je danas ovaj grad najgušća naseobina umjetnika u Mađarskoj. Brojni u njemu žive ili imaju atelje, a trenutačno je 150 poznatih mađarskih likovnih umjetnika u Senandriji.

Pored umjetničkog utočišta, danas je omiljeno mjesto stanovnika Budimpešte i popularna turistička destinacija za izlet i odmor. U Senandriji živi oko 25 000 stanovnika, a tu djeluju njemačka, hrvatska (od 1994.), romska i srpska manjinska samouprava, a ime grada dolazi od latinskog oblika Sankt Andrae (“Sv. Andrija”).

Ostrogon (Esztergom)

Ostrogon je jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj. Ostaci srednjovjekovnog Ostrogona se nalaze ispod današnjeg grada i otkriveni su arheološkim iskapanjima. Stari grad Ostrogon je uništen za vrijeme 150 godišnje vladavine Osmanskog carstva, a nakon povlačenja Osmanlija iz tog dijela Mađarske, novi stanovnici su podigli novi grad na ruševinama starog.

Ostrogon

Ostrogon je nekad je bio glavni grad Mađarske (Mađarskog kraljevstva te potom i Hrvatsko-ugarskog kraljevstva između 10. i 13. st.) i tu je okrunjen Stjepan I., prvi kralj Ugarske. Najzanimljiviji prizor je Esztergom bazilika koja se uzdiže iznad grada, najveća u Mađarskoj, a pokraj bazilike nalaze se Kraljevska palača i Muzej dvorca.

Ostrogon

Napuštena postaja žičare

Danas stoji na 2 stupa poput uklete kuće duhova visoko iznad Dunava, samo nekoliko metara od obale. Stanica žičare korištena je kao stanica za istovar, kola su prevozila ugljeni prah iz stanice za sortiranje obližnjih rudnika ugljena Dorog. Sustav žičare izgrađen je 1927. i radio je do 1963. kada su rudarski radovi prestali. Bio je napušten sve do 1994. kada je imanje predano umjetničkoj zakladi Váltótér Alapítvány, koja je željela napraviti umjetničko kreativno radno mjesto unutar stanice. Nažalost, zbog nedostatka financijskih sredstava, mjesto još uvijek nije obnovljeno.

Zsámbék

Zsámbék je zgodno mjesto kojim dominira ruševina romaničke crkve iz 13. st. Prvo su je zadesila mongolska razaranja, a nakon obnove, zadesio ju je potres i kasnije više nije obnavljana. U svakom slučaju, nesvakidašnje i veličanstveno! Ruševine samostana i crkve (Zsámbéki Romtemplom) glavne su atrakcije ovog mjesta koje je naseljeno još od vremena paleolitika. Tijekom svoje povijesti, prema arheološkim nalazima, susrelo se s keltskim, rimskim i avarskim stanovništvom. Uz simboličnu ulaznicu, može se razgledati unutrašnjost ruševina, a droniranje je zabranjeno. Potres 1763. je ponovno uništio crkvu i od tada nije obnavljana. Doseljenici iz Njemačke, koji su nakon turske okupacije došli živjeti u napušteno selo, odnijeli su kamenje s crkve i iskoristili ga za gradnju svojih kuća i ograda.

Zsámbék

Bokodi-hűtőtó – Mađarski Maldivi

Zanimljivo mjestašce, plutajuće ribarsko selo – od milja Mađarski Maldivi 😉 Imaj na umu da je cesta do tamo nikakva, rupa na rupi i da osim pogleda i parkića zapravo i nema puno sadržaja, pa ponesi svoje stvari za piknik i uživanje. Kućice na vodi su privatne i zabranjen je ulaz pa poštuj to, a iako nema službene zabrane droniranja, ljudi će zasigurno negodovati ako digneš dron.

Ovo mađarsko plutajuće ribarsko selo nalazi se na jezeru Bokodi (135 ha) koje se nikad nije smrzavalo zbog elektrane Oroszlányi (koja je pokrenuta 1961.) i koja ga je koristila kao rashladno jezero. Elektrana već nekoliko godina ne radi, ali ribolov u jezeru i dalje nesmetano teče. Obale umjetnog jezera gotovo su potpuno okupirane ribarskim kućicama izgrađenim na stupovima do kojih vodi dugačak drveni mol. Jezero graniči s dva sela, Bokod na zapadnoj strani i Oroszlány na istoku.

Jezero je doživjelo svojih 5 minuta slave 2014., kada je Bing na stranici za pretraživanje upotrijebio fotografiju kućica koje se uzdižu iz plave magle. Kućice su u privatnom vlasništvu, no obala je vlasništvo elektrane pa se teoretski svatko može slobodno kretati obalom jezera. Prilikom posjeta vodi računa da ribiči žele mir i tišinu te poštuj privatnost vlasnika. Ne idi tamo gdje je postavljen znak zabrane, ne galami i ne bacaj smeće!

Bokodi-hűtőtó

Pannonhalma

Teritorijalna opatija Pannonhalma je benediktinska opatija na brdu sv. Martina (Márton-hegy). Smještena je na visini od 282 m i jedan je od najstarijih povijesnih spomenika u Mađarskoj. Vjeruje se da je u podnožju ovog brda rođen Sveti Martin (po kome je brdo i dobilo ime), a po njemu se i opatija naziva – Opatija na Martinovom brdu. Ispred opatije nalazi se Arboretum (Botanički vrt) koji dotira iz 1830., a danas ima više od 400 vrsta drveća i grmlja od kojih su mnogi mađarski endemi. Impresivan kompleks zgrada Benediktinske opatije u Pannonhalmi izdaleka privlači poglede. On je najveći i najstariji vjerski centar Mađarske i zasluženo zauzima svoje mjesto u UNESCO-ovoj Svjetskoj baštini. Nakon Monte Cassina u Italiji, ovo je najveća teritorijalna opatija (rimokatolička samostalna opatija sa svojim osobnim biskupom) na svijetu. Posjeti vidikovac Lombkorona Tanösvény – do njega vodi šetnica, a sam vidikovac malo podsjeća na slovenski Pot med krošnjami. Fora je ta šetnica, iz zraka gledana ima oblik ribe, a možeš se i popeti na obližnji vidikovac Boldog Mór-kilátó za još bolje panorame.

Pannonhalma

Česneg (Cseszneki Var)

Česneg (mađ. Csesznek) je selo u Mađarskoj kojim dominira srednjovjekovni dvorac (kaštel), jedan od najstarijih dvoraca u Mađarskoj. Dvorac je sagrađen nakon mongolske invazije u 13. st. Grad je od 1263. godine u vlasništvu Česnegića, poslije Gorjanskih i Esterhazia. U podnožju dvorca je restoran, ali i mjesto za iznajmiti opremu i odraditi penjanje Via Ferrata. Danas se mogu posjetiti ruševine dvorca, a ulaznica za odrasle je 700 huf (1,87 eur). Free parking imaš kod groblja, a onda se prošećeš par minuta do dvorca.

Česneg

Mene je Mađarska oduševila, a ljudi je često zaobilaze. Nadam se da sam ti ovime barem malo uspjela dočarati da Mađarska zaista ima što za ponuditi! 😎 Sretno s novim pustolovinama!

Više info dijelim na IG profilu https://www.instagram.com/patricia_wanderlust_pl/

I blogu: https://patricia-lackovic.from.hr/