Skriveni dragulj: Otkrijte čari Velike planine u Sloveniji


Danas vas vodimo na putovanje koje će vas odvesti u netaknutu prirodu Slovenije. Sakrivena među planinama, nalazi se Velika planina, pravi dragulj koji oduzima dah i najveće pastirsko naselje u Europi

Velika planina je nevjerojatna zbog svoje netaknute prirode i raznovrsnosti ekosustava. Divlji pašnjaci prošarani šarenim cvijećem i bujne šumske staze stvaraju idiličan ambijent koji oduzima dah. Kako se penjete kroz staze, dočekuju vas nevjerojatni pogledi na prostrane doline, okomite stijene i vrhove Alpa koji se izdižu iznad oblaka.

Ovo izvanredno odredište pruža priliku da iskusite život pastira, prošetate među životinjama i uživate u iznimnim pogledima. Velika planina smještena je u Kamniško-Savinjskim Alpama u Sloveniji, sjeveroistočno od Kamnika, a na planinu možete žičarom koja polazi iz doline Kamniške Bistrice, a tu vam je i parking za vaš automobil. Ako ste iskusni penjač, možete se odlučiti i za pješačenje kroz mnogobrojne planinarske staze koje vode do vrha. 

Velika planina u Sloveniji je pravi raj za ljude koji vole boraviti u prirodi. Sakrivena među planinama pravi je dragulj koji oduzima dah. Divlji pašnjaci prošarani šarenim cvijećem i bujne šumske staze stvaraju idiličan ambijent s nevjerojatnim pogledima na tradicionalne pastirske kolibe koje su razasute diljem planine  Ove kolibe su simbol Velike planine, a krovovi su im prekriveni tradicionalnim borovim šindrama, što im daje poseban šarm. 

Velika planina nudi mnoge aktivnosti za sve uzraste i interese, a idealna je za pješačenje s brojnim stazama koje vode kroz prekrasne krajolike. Možete odabrati kraće šetnje ili se upustiti u duže planinarske ture.

Što se tiče hrane ovo su neka od jela i delicija koje biste trebali probati:

  • Trnič: To je tradicionalni slovenski sir koji se proizvodi na Velikoj planini. Trnič je prepoznatljiv po svojoj obliku i posebnom načinu pripreme. Savršen je za degustaciju uz domaći kruh i med.
  • Žganci: To su vrsta slovenskog tradicionalnog jela od kukuruzne krupice. Na Velikoj planini možete kušati žgance s raznim umacima i prilozima.
  • Kiselo mlijeko je još jedna tradicionalna delicija koju možete pronaći na Velikoj planini. Ovo ukusno mliječno jelo ima bogatu povijest i važan je dio lokalne kulture. 
  • Planinski čaj: Kada se umorite od istraživanja, svratite u tradicionalnu planinsku gostionicu i opustite se uz šalicu tople planinske trave, biljnog čaja koji se priprema od ljekovitog bilja s planine.

Posjet Velikoj planini u Sloveniji je nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje prirode, avanturiste i ljubitelje gastronomije. S raznolikim aktivnostima, prekrasnom prirodom i ukusnom hranom, ova planina nudi nešto za svakoga. Bez obzira jeste li zaljubljenik u planinarenje, biciklizam ili želite jednostavno uživati u mirnom okruženju, Velika planina je destinacija koju ne smijete propustiti prilikom posjeta Sloveniji.

Fotogalerija: